همایش «میراث علمی کوشیار گیلانی» با سخنرانی استادان حوزه تاریخ، ریاضی و علم برپا میشود. همزمان با این مراسم کتاب «سه رساله از كوشیار گیلانی» با مقدمه محمد باقری از سوی مرکز پژوهشی میراث مکتوب منتشر خواهد شد.
«سه رساله از كوشیار گیلانی» (رساله حساب و بخشی از زیج بالغ - نسخه شماره 86 مجموعه ملافیروز در كتابخانه موسسه خاورشناسی كاما (بمبئی) و شرح مجمل الاصول (نسخه شماره 66810 كتابخانه دایرهالمعارف بزرگ اسلامی (تهران)) با مقدمه محمد باقری در شمارگان 500 نسخه به بهای 12 هزار و 500 تومان از سوی مركز پژوهشی میراث مكتوب همزمان با همایش میراث علمی كوشیار گیلانی منتشر خواهد شد.
«رساله اسطرلاب کوشیار گیلانی» نیز شامل تصویر نسخه خطی ترجمه فارسی کهنی از این رساله، تصحیح متن ترجمه فارسی، تصحیحی از متن اصلی رساله و ترجمه ژاپنی آن است. اسطرلاب یکی از رایجترین ابزارهای نجومی دوره اسلامی بود که برای تعیین ساعت، یافتن موقعیت جرمهای آسمانی، تعیین اوقات شرعی و پیدا کردن جهت قبله، همچنین برای کارهای مربوط به نقشهبرداری به کار برده میشد. کوشیار رساله اسطرلاب خود را به عربی نوشته است. «رساله اسطرلاب کوشیار گیلانی» تاليف دكتر محمد باقري نیز با شمارگان 500 نسخه، بهای 12 هزار تومان از سوی مرکز پژوهشی میراث مکتوب منتشر خواهد شد.
کوشیار گیلانی، ریاضیدان و اخترشناس نامدار ایرانی بهشمار میآید که در قرن چهارم هجریقمری میزیست و رساله ای در حساب و چندین رساله نجومی نوشته است و از هر یک از این رسالهها نیز یک یا چند نسخه کامل در دست است. «سه رساله از كوشیار گیلانی» شامل «رساله حساب کوشیار»، «زیج بالغ او» (تنها باب به جا مانده) و «رساله احکام نجوم او» (در شرحی که محمد دکالی بر آن نوشته است) میشود و تصحیحی از متن عربی بخش موجود از زیج بالغ به همراه ترجمه فارسی آن نیز در این کتاب آمده است.
در همایش «میراث علمی کوشیار گیلانی» اکبر ایرانی، مدیر مرکز پژوهشی میراث مکتوب و حسین معصومیهمدانی، پژوهشگر تاریخ، علم و فلسفه سخنرانی میکنند. پس از آن نیز در دو نشست تخصصی به بررسی آثار کوشیار گیلانی پرداخته میشود.
در نشست نخست که با مدیریت حسین معصومیهمدانی اجرا میشود، محمد باقری با موضوع «درباره کوشیار گیلانی»، حنیف قلندری با عنوان «مقاله سوم از زیج جامع کوشیار و جوامع علم النجوم فرغانی» و سید هادی طباطبایی به مساله «بررسی ترجمه ترکی رساله مجمل الاصول کوشیار گیلانی» میپردازند.
نشست دوم این همایش نیز که با مدیریت محمد باقری برپا میشود، «جان لنارت برگرن» درباره «کوشیار و مثلثات کروی» سخن میگوید و در ادامه نیز مریم زمانی با موضوع «بررسی مثالهای نسوی از زیج جامع کوشیار» و اسدالله صفایی با عنوان «اسطرلاب، تغییرات و تکامل آن در ایران» مطالب خود را ارایه میکنند.
همایش «میراث علمی کوشیار گیلانی» از ساعت 15 تا 19 دوشنبه (5 اسفندماه) به کوشش مرکز پژوهشی میراث مکتوب و با همکاری پژوهشکده تاریخ علم دانشگاه تهران در مجتمع فرهنگی باغ زیبا واقع در تهران، خیابان دكتر علی شریعتی، خیابان قبا، میدان قبا، خیابان زیبا، نبش كوچه كاج برگزار میشود./
نظر شما