این کتاب چهار فصل دارد و موضوعهایی مانند چهار پیشفرض بنیادین، فضایل و رذایل اخلاقی، اخلاق در پهنه زندگی و نکات کاربردی را در برمیگیرد.
در نخستین فصل کتاب، چهار پیشفرض اساسی بررسی شده است، به عنوان مثال میخوانیم که ترس، مادر تمام رذایل اخلاقی است، پیشفرض دیگر این است که رابطه مستقیمی بین عزت نفس و اخلاقمدارانه زیستن وجود دارد و با افزایش حس عزتنفس، تمایل فرد به اتخاذ انتخابهای غیراخلاقی کاهش مییابد.
در پیش فرض سوم، کنترل درونی (وجدان اخلاقی) نسبت به نظام کنترل بیرونی (کنترل رفتار فرد به وسیله منابع بیرونی) در کاهش میزان لغزشهای اخلاقی و گرایش فرد به سوی رشدیافتگی انسان نقش مفید و موثرتری دارد و پیشفرض چهارم دیگر آزاری یا همان خودآزاری است به گونهای که با صدمه زدن به دیگران به خود آسیب میزنیم.
در دومین فصل کتاب که میتوان آن را مهمترین بخش کتاب معرفی کرد، 27 ترس یا رذیلت اخلاقی بررسی شده است که از میان آنها میتوان به سخنچینی، دروغ، شرمساری، خیانت، خشم و خشونت خانوادگی، بخل و حسادت، اخلاق در علم و... اشاره کرد.
«اخلاق در عرصه زندگی» سومین فصل این کتاب است که سه مبحث اخلاق جوانمردان، اخلاق در خانواده و اخلاق کسب و کار را بیان میکند.
فصل پایانی اثر نیز چند موضوع مانند رابطه عشق و اخلاق، ارتباط دین و اخلاق و مکانیزمهای دفاعی بررسی شدهاند. استفاده از داستانهای کوتاه برای انتقال بهتر معنی یکی دیگر از ویژگیهای این کتاب است، ویژگی که نویسنده کتاب عمدتا در کتابها و آثار خود به آنها استناد میکند.
در بخشی از این کتاب میخوانیم: «اخلاق مساله مهمی است. فلاسفه، حکما، روانشناسان، جامعهشناسان، متخصصین دینی و حتی حقوقدانان، قرنهاست به این مقوله پرداختهاند و در این رابطه قلمفرساییها کردهاند. روانشناسی یا نظریه اقتدار برای بازتعریف مفهوم قدرت و ارایه تعریفی روانشناختی از قدرت فردی و تمییز آن از انواع و مظاهر دیگر قدرت است.»
دومین چاپ کتاب «افتادهباش اما نه از دماغ فیل» نوشته مسعود لعلی در 234 صفحه، شمارگان دوهزار نسخه و بهای 9 هزار و 500 تومان از سوی انتشارات بهار سبز بر ویترین کتابفروشیها نشست.
نظر شما