ایران و جنگهای جهانی اول و دوم
به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) رضا حاجی آبادی، مدیرمسوول انتشارات هزاره ققنوس و دبیر برگزاری این جشنواره با اشاره به اینکه سال 2014 مصادف است با صدمین سالگرد آغاز جنگ جهانی اول، اظهار کرد: همه کشورهایی که به نوعی درگیر این جنگ بودند از مدتها پیش برنامههای ویژهای برای این رویداد در نظر گرفتهاند. ما که در این سی و اندی سال کار خاصی نکردیم اما امیدوارم از آنجا که ایران هم به نوعی درگیر جنگهای اول و دوم جهانی بود و از این دو جنگ لطمات زیادی دید، اقداماتی انجام شود تا گوشههای تاریک و زوایای پنهان مانده جنگ جهانی اول و دوم در کشورمان، بازگو شود.
مدیرمسوول انتشارات هزاره ققنوس، استقبال از جشنواره داستان کوتاه کوتاه پایداری را فراتر از تصور توصیف کرد و افزود: در مجموع چهار دوره برگزاری این جایزه، آثار زیادی به دبیرخانه جشنواره پایداری رسید که این موضوع اهمیت مقوله دفاع مقدس برای مردم را بیان میکند.
حاجیآبادی با انتقاد از نگاه رسانهها به موضوع دفاع مقدس در کشور، بیان کرد: در رسانهها توجه زیادی به محصولاتی مانند دستگاه تناسب اندام میشود و تبلیغات متعددی هم برای مطرح کردن این کالاها انجام میشود. امیدوارم رسانههای ما در کنار پرداختن به چنین موضوعاتی از مقولههای مهمی مانند دفاع مقدس هم غافل نشوند.
معجزه برای مردم عادی
غلامعلی رجایی، مشاور فرهنگی رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام هم دیگر سخنران این برنامه بود که ضمن اشاره خاطرهای از گفتوگو با یک مبارز فلسطینی، اظهار کرد: این مبارز به من میگفت زمانی که در یکی از جنگها علیه رژیم صهیونیستی، آب در دسترس ما نبود و به شدت تشنه بودیم، ابری در آسمان ظاهر شد و بعد از مدتی ریزش باران شروع شد. این اتفاقی است که باید به آن در ادبیات داستانی پرداخته شود.
رجایی با اشاره به اشتراکات جنگ تحمیلی عراق علیه ایران و درگیری نیروهای فلسطینی با عمال رژیم اشغالگر قدس، توضیح داد: چنین صحنههایی که در جنگ اسثنایی هستند باید مکتوب شوند. معجزههایی که برای پیامبران و امامان معصوم (ع) اتفاق نیفاده است و این اتفاقات در حضور مردم عادی به وقوع پیوستهاند. من در عملیات خیبر هم مشابه چنین واقعهای را دیدم و از نویسندگان کشور میخواهم برای مکتوب کردن این صحنهها، قلم بزنند.
وی ضمن اشاره به خاطرهای از روزهای نخست انقلاب اسلامی، افزود: امام خمینی (ره) از اینکه تصویرشان در مطبوعات و رسانهها منتشر میشد، دلخور بودند و مدام میفرمودند، نیازی به این کارها نیست. شهید عاصمی هم تمام عکسهایش را از بین برده بود و باید بگویم تنها عکسی که از ایشان باقی مانده است، تصویری است که عکس سر این شهید بزرگوار به پیکر سردار محسن رضایی ضمیمه شده است. شهیدان ما معتقد بودند اصل بر ندیدن است اما بازگو کردن چنین وقایعی از ویژگیهای دفاع مقدس است.
اهداف جشنواره داستان کوتاه کوتاه پایداری
حسین عابدینی از اعضای برگزار کننده این جشنواره هم با ارائه گزارشی آماری از برگزاری چهار دوره جشنواره داستان کوتاه کوتاه پایداری، اظهار کرد: فکر اولیه برگزاری این جشنواره متعلق به رضا حاجیآبادی است که سال 1389 بانی آن شد. او معتقد بود جای یک جشنواره مردمی در ادبیات داستانی دفاع مقدس خالی است.
عابدینی درباره اهداف برپایی این جشنواره توضیح داد: جایزه داستان کوتاه کوتاه پایداری چند هدف کلی داشت که از آنها میتوان به شناخت استعدادهای فعال در حوزه ادبیات پایداری، تولید آثار این حوزه در فضای مجازی و چاپ انتشار داستانکهایی با موضوع دفاعمقدس اشاره کرد.
وی ادامه داد: سال 89 و در نخستین دوره جشنواره داستان کوتاه پایداری بیش از 300 داستان به دبیرخانه ارسال شد و این رقم یک سال بعد و در دومین دوره به 500 رسید. سال گذشته هم حدود 800 داستان به دبیرخانه جشنواره رسید و خوشحالیم که بگوییم امسال تعداد آثار شرکتکننده، بیش از 1300 داستان است. همچنین در حاشیه برگزاری دورههای گذشته این جشنواره از خادمان نشر و خانوادههای معظم شهدا و جانبازان هشت سال جنگ تحمیلی هم تقدیر شد.
عابدینی درباره برگزاری چهارمین جشنواره داستان کوتاه کوتاه دفاعمقدس، بیان کرد: فراخوان جایزه امسال شهریورماه منتشر شد و بعد از به پایان رسیدن مهلت ارسال آثار این فراخوان تا 11 آبان هم تمدید شد. از 1300 داستانی که در دور نخست شرکت کرده بودند، 115 داستان به دور دوم راه یافتند و داوران بزرگواری مانند آقایان مهدی کاموس، جواد محقق، هادی خورشاهیان، علیالله سلیمی و رضا حاجی آبادی قضاوت این آثار را برعهده داشتند. بالاخره 26 دیماه 13 اثر راه یافته به مرحله نهایی مشخص شدند و امروز برگزیدهها و آثار شایسته تقدیر چهارمین جشنواره داستان کوتاه کوتاه پایداری مشخص شدند.
انقلاب اسلامی، قطعه ماندگار تاریخ ایران
جواد محقق، شاعر، روزنامه نگار و عضو هیات داوران این جایزه هم اظهار کرد: به دلیل فرصت بسیار کوتاه و فضای اندکی که نویسنده در داستان کوتاه کوتاه دارد، موضوع استفاده از واژگان و جملهبندی آنها نقش بسیار بسیار مهمی را بازی میکنند.
وی با اشاره به کیفیت آثار داوری شده در جشنواره داستان کوتاه کوتاه پایداری، توضیح داد: بسیاری از سوژههایی که در آثار شرکتکنندگان دیده میشد، ناب بودند و قابلیت بالایی داشتند اما تعدادی از آنها به دلیل نثر نامرغوب، نتوانسته بودند حق مطلب را ادا کنند. نویسندگان جوان باید در کنار سوژه به نثر هم توجه زیادی داشته باشند. گاهی اوقات اضافه یا حذف کردن یک حرف یا حتی یک حرف اضافه میتواند سرنوشت یک نوشته را عوض کند.
محقق از موقعیت جغرافیایی حساس و استراتژیک ایران سخن گفت و افزود: در دورههای متعدد تاریخی جنگهای زیادی علیه ایران پدید آمده است که یکی از دلایل آن موقعیت ویژه جغرافیایی کشورمان که حدفاصل دو شناخته میشود، بود. در هیچ کدام از این جنگها غیر از جنگ تحمیلی عراق علیه ایران، حضور گسترده مردم دیده نمیشد و در جنگهای تاریخی تنها وقتی علمای دینی به حضور در صحنه جنگ فتوا میدادند، مردم به شرکت در آن راغب میشدند.
وی دفاع مقدس را قطعه 8 ساله انقلاب اسلامی توصیف کرد و ادامه داد: دفاع مقدس یکی از پرافتخارترین قطعات تاریخ ایران است. با نگاهی به نقشه ایران در دوران گذشته متوجه میشویم در اکثر جنگها قلمرو ایرانیها کوچکتر میشد. حتی خیلی وقتها هم بدون درگیری جنگ بخشهایی از کشورمان جدا میشدند و نمونه آنهم جداشدن جزیره بحرین از ایران در دوران پهلوی دوم بود. دفاع مقدس باعث شد تا تمامیت ارضی کشور حفظ شود. جنگ مهمان ناخواندهای است که به خانههای مردم میآید و بدون پرداختن به آن، صلح به دست نمیآید.
پایداری پلی بین نسل جدید و قدیم
حجتالاسلام والمسلمین میثم امرودی، قائم مقام معاونت فرهنگی اجتماعی شهرداری هم به عنوان آخرین سخنران این برنامه گفت: پایداری پلی است که نسل قدیم را به نسل جدید میرساند. از دو انتشارات هزاره ققنوس و سفیر اردهال تشکر میکنم که این فرصت را برای نویسندگان دفاع مقدس فراهم کردند که فرصتی برای پرداختن به این مقوله مهم داشته باشند. دست اندرکاران برگزاری این جشنواره هم زحمات زیادی کشیدند البته امیدوارم دوره آینده جشنواره در سالن بزرگتری برگزار شود و همانطور که مقام معظم رهبری فرمودند حفظ یاد و نام شهدا وظیفه ماست. امیدوارم بستر خوب و مناسبی برای پاسداشت نام 300 هزار شهید جنگ تحمیلی داشته باشیم.
چهارمین جشنواره داستان کوتاه کوتاه پایداری صبح امروز با شناختن برگزیدگانش در باغ موزه دفاع مقدس به کار خود پایان داد. در این جشنواره یاسر سماوات برای نگارش داستان «کمین» جایزه نخست را دریافت کرد. هوشنگ بهداروند برای نگارش دو داستان «پیشروی» و «حکم تخلیه» نفر دوم و مریم ساحلی نگارنده داستان «همسر» نفر سوم معرفی شدند.
در این مراسم همچنین محمدرضا طالقانی رئیس فدراسیون ورزشهای زورخانهای و باستانی حضور داشت که به رسم یادبود تندیس جشنواره به او اهدا شد.
دوشنبه ۳۰ دی ۱۳۹۲ - ۱۵:۱۹
نظر شما