سعید عدالتنژاد در گفتوگو با خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، اظهار کرد: در قرآن مسایل مختلفی مطرح شدهاند که یکی از آنها آفرینش است. آفرینش از آنرو حایز اهمیت است که اطلاعاتی که در حافظه و منابع مکتوب انسانها در این باره وجود دارد بسیار کم است بنابراین باید به کتابهای مقدس مراجعه کنیم.
وی ادامه داد: در کتابهای انجیل و تورات نیز در این باره مطالبی آورده و تلاش شده است تا به این سوال پاسخ داده شود که اطلاعات موجود در قرآن، در تفاسیر مختلف پیش از قرن 19(دنیای ماقبل مدرن) چگونه تفسیر شده است.
وی با بیان اینکه وی برای پاسخ به این سوال دو مفسر از دوران مدرن با نامهای طبری و فخررازی را انتخاب کرده است درباره دلایل انتخاب این دو مفسر گفت: طبری نخستین کسی است که تفسیر جامع و کاملی از قرآن را با اتکا بر گفتههای پیشین مطرح کرده است. 300 سال بعد نیز فخر رازی آن روایات و ماثورات را نقد و با نگاهی تجربی و عقلانی تفسیر کرد.
به گفته این مولف آثار دینی، در قرن 18 میلادی مفسرانی که برای قرآن تفسیر نوشتهاند، از اندیشههای طبری و فخر رازی متاثر بودهاند.
وی همچنین با اشاره به دو نوع گرایش جدید به وجود آمده در دوران مدرن گفت: در دوره مدرن دو دیدگاه نسبت به قرآن وجود داشت. عدهای قرآن را معجزه علمی میدانستند و معتقد بودند آنچه در علم جدید درباره آفرینش گفته شده، پیش از آن در قرآن بیان شده و از این نظر قرآن را معجزه علمی عنوان میکردند. در دیدگاه دوم، عدهای با صحه گذاشتن بر معجزه علمی بودن قرآن، در تفسیر قرآن به شیوه قدما عمل کردند. علامه طباطبایی و طنطاوی از جمله این مفسرانند که در کتابم به آنها پرداختهام.
وی با اشاره به مباحث مطرح شده در فصل پنجم کتاب گفت: در این فصل این سوال بررسی شده که «آفرینش پیش از اسلام چگونه تلقی میشده و در الواح سومریان، عهد عتیق تا منابع اوستایی، زرتشت و اعراب پیش از اسلام چگونه بوده است؟»
عدالتنژاد با بیان اینکه در فصل ششم کتاب، قرآن را با اتکا به روش هرمنوتیک سنتی تفسیر کرده است، ادامه داد: با استفاده از روش هرمنوتیک سنتی، تفسیر جدیدی از قرآن ارایه و بیان کردهام که میتوان در دنیای جدید مومن بود و مومن باقی ماند.
این نویسنده دینی در پاسخ به این سوال که این اثر چه نقطه تمایزی با آثار دیگر دارد، اظهار کرد: تاکنون اثری نداشتیم که تفسیر هرمنوتیکی از قرآن را ارایه کرده باشد.
وی اضافه کرد: افرادی مانند مجتهد شبستری، واعظی و باقری تنها درباره امکان بهکارگیری روش هرمنوتیک در قرآن صحبت کردهاند ولی کسی این روش را عملیاتی نکرده است در حالی که من هم درباره امکان استفاده این روش صحبت و هم آن را عملیاتی کردهام.
این نویسنده آثار دینی درباره مخاطبان کتابش گفت: طلاب حوزههای علمیه، دانشجویان دانشکده الهیات و متخصصان علوم قرآنی مخاطبان این کتاب را تشکیل میدهند چراکه مباحث این اثر تخصصیاند و برای عامه مردم نوشته نشدهاند.
کتاب «آفرینش در قرآن؛ بررسی هرمنوتیکی تفاسیر قدیم و جدید» نوشته سعید عدالتنژاد با شمارگان دو هزار نسخه، در 212 صفحه و به بهای 120 هزار ریال از سوی نشر نگاه معاصر منتشر شده است.
سهشنبه ۲۸ آبان ۱۳۹۲ - ۱۲:۵۰
نظر شما