
موسسه تحقيقات علوم دامی كشور که در حال حاضر از زير مجموعههای سازمان تحقيقات و آموزش كشاورزی وابسته به وزارت جهاد كشاورزی است تاکنون بیش از 10 کتاب در زمینه موضوعات مختلف مرتبط با علوم دامی منتشر کرده است.-
تاریخچه موسسه تحقيقات علوم دامی كشور
این موسسه با عنوان بنگاه دامپروری حيدرآباد در سال 1312 با هدف معرفی دامهای پرتوليد خارجی و اصلاحنژاد دامهای بومی تاسيس شد. این موسسه در سال 1324 با وارد کردن 16 راس گاو از سه نژاد خارجی، 150 راس گوسفند مرينوس و تهيه تعدادی گوسفند قرهگل از ناحيه سرخس خراسان، دامپروری نوين كشور را پايهگذاری کرد. در سال 1329 فعاليتهايی در جهت تكميل و تجهيز اين بنگاه به عنوان موسسه مادر صورت گرفت. در سال 1353 با تصويب قانون سازمان تحقيقات كشاورزی به موسسه تحقيقات دامپروری تغيير نام يافت و متعاقب آن فعاليتهای تحقيقاتی در جهت افزايش كمی و كيفی توليدات دامی در آن آغاز شد.
پس از پيروزی انقلاب اسلامی، گسترش امر تحقيقات علوم دامی در هشت منطقه كشور مورد توجه قرار گرفت و در سال 1369 با تفكيک وظايف دو وزارتخانه جهاد سازندگی و كشاورزی سابق، موسسه تحقيقات دامپروری از وزارت كشاورزی جدا و به وزارت جهاد سازندگی پيوست. در برنامه پنجساله اول توسعه اقتصادی كشور دامنه فعاليتهای تحقيقاتی موسسه در 28 مركز تحقيقات منابع طبيعی و امور دام استانها گسترش يافت.
در سال 1376 با توجه به جذب نيروهای متخصص جديد و توسعه زمينههای تحقيقات علوم دامی و گرايشهای تحقيقاتی مربوطه، بازنگری در شرح وظايف و تشكيلات موسسه در راستای سياستها و درخواست معاونت آموزش و تحقيقات وزارت جهاد سازندگی سابق مورد توجه قرار گرفت. موسسه تحقيقات علوم دامی كشور در حال حاضر از زيرمجموعههای سازمان تحقيقات و آموزش كشاورزی وابسته به وزارت جهاد كشاورزی است.
كتابخانه و مركز اسناد علمی
در سال 1343 كتابخانه كوچكی تاسيس شد كه به موازات توسعه فعاليتهای تحقيقاتی و علمی موسسه رشد کرده و هم اكنون به كتابخانهای تخصصی، كامل و بینظير در كشور مبدل شده است. اين كتابخانه مدارک علمی مورد نياز دانشمندان، محققان، دانشجويان و علاقهمندان به علوم دامی را اعم از كتابهای تخصصی و مرجع، ژورنالها، پتنتها و پاياننامههای مرتبط با علوم دامی بهصورتی كه بهراحتی قابل دسترس باشد، فراهم کرده است.
هم اكنون افزون بر چهار هزار و 878 عنوان كتاب فارسی، چهار هزار و 128 عنوان كتاب لاتين، 120 عنوان ژورنال لاتين، 105 عنوان نشريه فارسی، دو هزارعنوان تز کارشناسی ارشد و دكتری به فارسی و 700 عنوان تز و اسناد علمی به لاتين در كتابخانه در دسترس است.
نرمافزار نوسا (بانک اطلاعات كتابخانهای)، گنجينه 2 (مركز اسناد علمی ايران)، فهرست جاری محتوای ژورنالهای لاتين و دسترسی به اینترنت و برخی بانکهای اطلاعاتی معتبر همچون CAB INTERNATIONAL، FSTA AGRIS و SOIL & WATER نيز برای مراجعه كنندگان به كتابخانه فراهم است.
موسسه تحقيقات علوم دامی كشور در یک نگاه
پژوهشهای تغذيه و فيزيولوژی دام و طيور، پژوهشهای ژنتيک و اصلاحنژاد دام و طيور، پژوهشهای فرآوری توليدات دامی، پژوهشهای زنبورعسل و كرم ابريشم، پژوهشهای مديريت پرورش دام و طيور و پژوهشهای بيوتكنولوژی بخشهای مختلف موسسه تحقيقات علوم دامی كشور را شامل میشوند.
بخش پژوهشهای بيوتكنولوژی
این بخش در سال 1373 در موسسه تحقيقات علوم دامی كشور تاسيس و از سال 1375 با هدف سازماندهی و انجام تحقيقات بيوتكنولوژی مرتبط با علوم دامی بهمنظور افزايش و بهبود كمی و كيفی توليدات دامی مورد نياز كشور و با مدنظر قرار دادن توسعه پايدار، فعاليتهای خود را گسترش داده است.
ماهيت اين بخش به گونهای است كه با بخشهای ديگر موسسه وظايف مشترک دارد. سازماندهی، هماهنگی ومديريت طرحهای بيوتكنولوژی علوم دامی بهعهده اين بخش بوده و هماهنگی در فراهم کردن امكانات و تجهيزات لازم برای آنها با مديريت آزمايشگاههای موسسه است.
پيشنهاد سياستها و اولويتهای تحقيقاتی بيوتكنولوژی دامی، مشاركت در فرآيند تصويب طرحهای تحقيقاتی بيوتكنولوژی دامی، هدايت، نظارت و ارزيابی طرحهای تحقيقاتی مصوب بيوتكنولوژی در موسسه و مركز تحقيقات استانها در چارچوب مقررات مربوطه، ارایه راهكارهای عملياتی و اجرايی برای سياستها و اولويتهای تحقيقاتی مصوب موسسه در ارتباط با بيوتكنولوژی، طراحی و توليد نرمافزارهای تخصصی بيوتكنولوژی دامی مورد نياز واحدهای توليدی، تحقيقاتی و آموزشی در راستای اهداف و استراتژیهای موسسه و پيگيری انجام ثبت اختراعات و اكتشافات علمی (موسسه و مراكز) در زمينه بيوتكنولوژی دامی از جمله وظایف این بخش از موسسه است.
محورهای تحقیقاتی موسسه تحقيقات علوم دامی كشور
بهكارگيری روشهای بيوتكنولوژی و ژنتيک ملكولی در اصلاحنژاد دام و طيور، تهيه نقشه ژنتيكی گونههای مختلف دام و طيور كشور، استفاده از روشهای ملكولی برای افزايش مقاومت ژنتيكی دامها در برابر بيماريها و تنشهای محيطی، مطالعات سيتوژنتيكی دام و طيور كشور و بهكارگيری روشهای بيوتكنولوژی در بهبود راندمان توليدمثلی دام و طيور برخی از محورهای تحقیقاتی موسسه تحقيقات علوم دامی كشور است.
نظر شما