صلاحی در گفتوگو با خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، اظهار کرد: مهمترین فعالیتهایی که باید در سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران پیگیری شود خرید اسناد و نسخ خطی فارسی زبان و ایرانی موجود در داخل و خارج از کشور به عنوان یک میراث فرهنگی معنوی و ارزشمند است.
وی افزود: مهمترین فعالیتی که در این سازمان باید با مداومت و تخصیص اعتبار دنبال شود خرید نسخههای خطی و اسناد فارسی و ایرانی موجود در داخل و یا خارج از مرزهای کشور است و خرید نسخههای خطی و اسنادی که در داخل کشور در اختیار مجموعهداران شخصی است یا در کتابخانههای کشورهای گوناگون قرار دارد، مهمترین سیاست این سازمان برای حفظ میراث مکتوب ملت ایران باید باشد.
رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران با بیان اینکه ارتباط با کتابخانههای کشورهای گوناگون به ویژه کشورهای اسلامی و عضو اکو از دیگر سیاستهایی است که در این سازمان باید پیگیری شود، گفت: ارایه لینک ارتباطی و خدماتی به کتابخانههای این کشورها میتواند سرفصل مدیریتی مناسبی برای سازمان باشد.
صلاحی با بیان این که تامین اعتبار برای چاپ آثار پژوهشی و توسعه مراکز اسنادی استانی از دیگر برنامههای این سازمان برای ادامه می تواند باشد، اظهار کرد: چاپ آثار پژوهشی از مواردی است که باید با یک سیاست مداوم پیگیری شود و متاسفانه در زمینه توسعه مراکز اسنادی و کتابخانههای ملی استانی به دلیل کمبود منابع و نداشتن همکاری مناسب، اکنون برخی از این مراکز به نحوه مطلوبی اداره نمیشوند.
رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران درباره بودجه و حضور در نمایشگاه کتاب بینالمللی فرانکفورت گفت: سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران بر اساس بودجهای که در اختیارش قرار بگیرد در این نمایشگاه شرکت می کند اما حضور من در این رویداد بستگی به نظر هیات امنای سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران دارد.
عضویت پولی و اعتبار کوتاه مدت در کتابخانه ملی دلیل دارد
صلاحی با تاکید بر این که سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران مرکزی برای محققان و پژوهشگران کشور است و جایی برای خواندن درس برای کنکور نیست، اظهار کرد: ارایه کارت عضویت کوتاه مدت برای اعضای این سازمان دو دلیل دارد؛ یکی این که ما تمایلی برای ارایه آمار کاذب عضویت نداریم و دیگر این که شرایط عضویت هر سال متناسب با شرایط سازمان تغییر میکند.
وی با بیان این که سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران 850 صندلی دارد و دو هزار و 500 نفر مراجعهکننده دارد، اظهار کرد: عضویت کوتاه مدت به این دلیل است که برخی اعضا به طور کوتاه مدت میخواهند از کتابخانه ملی استفاده کنند و این سازمان تمایلی ندارد اسامی افراد غیر فعال خود را در لیست اعضای فعال این کتابخانه به عنوان آمار کاذب ذکر کند و هر سال با توجه به شرایط سازمان، عضویت در این کتابخانه تغییر میکند.
دستاوردهای رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی در طول دو سال فعالیت
صلاحی با اشاره به تدوین سند استراتژیک سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در سالهای 1392،1391 و 1393 اظهار کرد: راهاندازی نظام ارزیابی عملکرد استراتژی سازمان و همچنین نظام ارزیابی کارکنان، افزایش میزان واسپاری از ناشران و ارتقا آمار هدیه کتاب، سند و نسخ خطی به کتابخانه ملی از جمله مهمترین فعالیتهای این سازمان در طول این دوسال بوده است.
اهدای یک مجموعه شخصی به کتابخانه ملی که در طول این سالها، نظیر نداشت
وی با بیان اینکه در سال گذشته بزرگترین هدیه سند، کتاب و نسخ خطی به این سازمان ارایه شد، اظهار کرد: سال پیش یک بنیاد شخصی 10 هزار برگ سند، هزار و 200 نسخه خطی، 570 نسخه چاپ سنگی و 55 هزار جلد کتابهای چاپی به سازمان اسناد و کتابخانه ملی اهدا کرد که در طول سالهای گذشته نظیری نداشته است.
کوتاه شدن زمان صدور فیپا ( فهرستنویسی پیش از انتشار)
صلاحی با اشاره به صدور فیپا ( فهرستنویسی پیش از انتشار) در طول ریاست اینجانب بر سازمان اسناد و کتابخانه ملی گفت: صدور فیپا از 15 تا 21 روز به یک تا چهار روز در این دو سال کاهش پیدا کرد.
وی افزود:افزایش عضویت الکترونیک ناشران برای دریافت فیپای الکترونیکی و عضویت هفت هزار و 300 نفربرای دریافت فیپای الکترونیک از دیگر دستاوردهای این سازمان در طول دو سال است.
کوتاه کردن مدت امانت کتاب تا قرار گرفتن در مخازن در کتابخانه ملی
رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران با اشاره به برنامهای که تا پایان امسال در دستور کار گرفته است، اظهار کرد: تا پایان امسال تمام کتابهای انباشته شده را وارد مخازن میکنیم و تلاش میکنیم از این پس کتابها یک ماه پس از تحویل از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در مخازن سازمان اسناد و کتابخانه ملی قرار بگیرند.
وی با اشاره به انجام کارهای علمی نظیر مستندسازی، نمایه سازی، سرعنوان نویسی، انتشار اصطلاحنامههای تخصصی که پیش از این متوقف شده بود،اظهار کرد: این سرفصلها در طول دو سال دوباره شروع شد و خروجی آن آمادهسازی دو جلد کتاب سرعنوانها و تجدید چاپ اصطلاحنامههای تخصصی پزشکی و فرهنگی با تغییرات جدید است.
برپایی همایش حامیان استانی نسخ خطی در دو سال
صلاحی با اشاره برپایی بزرگداشت حامیان نسخ خطی که پیش از این در تهران برگزار میشد، اظهار کرد: این بزرگداشت در طول دوسال در استانهای خراسان رضوی و فارس برگزار شد در حالی که دورههای پیش در تهران برگزار شده بود و تا کنون 12 دوره آن برگزار شده است.
وی با اشاره به راهاندازی دو مرکز اسناد و کتابخانه ملی استانی اظهار کرد: دو مرکز استانی در طول این دوسال راهاندازی شد و چهار مرکز دیگر در حال راهاندازی است.
صلاحی با اشاره به دیجیتال سازی 30 هزار جلد کتاب کودک و نوجوان روی سایت کتابخانه ملی این گروه ویژه گفت: این سایت با دیجیتالسازی کتابهای کودکان و نوجوانان بیشترین مراجعه کننده در خارج از کشور را دارد.
ارایه 136 هزار منبع در تالار دیجیتال کتابخانه ملی
وی با اشاره به دیجیتالسازی آثاری که دارای حق مالکیت معنوی هستند، اظهار کرد: تالار دیجیتال سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران سال گذشته راه ندازی شد و اکنون 136 هزار منبع دیجیتالی دارد و کتابهای پرمصرف، منابع نفیس و پایاننامههایی که مشکل مالکیت معنوی دارند و کتابهایی که دارای رعایت حق مولف هستند در این تالار به صورت تخصصی در اختیار محققان و پژوهشگران قرار میگیرد. این تالار اکنون به مرکز شیراز متصل است و هماهنگی برای اتصال به مراکز قزوین و رشت صورت گرفته است.
اسکن 34 هزار و 700 نسخه خطی تاکنون
رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران با اشاره به این که اکنون فهرست36 هزار جلد نسخه خطی روی سایت سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران قرار دارد، عنوان کرد: تا کنون 34 هزار و 700 نسخه خطی اسکن شدند و آمار پایاننامههای موجود در زمان تحویل 35 هزار جلد بود و امروز 95 هزار پایان نامه در این سازمان موجود است که 17 هزار پایان نامه دیجیتال سازی شده و تا دو سال آینده 300 هزار پایان نامه وارد سازمان خواهد شد.
انتشار آخرین کتاب فهرست نسخ خطی سازمان مربوط به سال 72 بود
رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران با اشاره به این که انتشار فهرست نسخ خطی کتابخانه ملی در قالب کتاب مربوط به سال 1372 بود اظهار کرد: 10 جلد از فهرست نسخ خطی امسال و سال آینده منتشر خواهد شد و برای نخستین بار 20 هزار نسخه در 20 جلد از فهرست نویسی نسخ خطی ایران در قالب فنخا منتشر شده است و تا نمایشگاه کتاب سال بعد 20 جلد دیگر به پایان خواهد رسید.
وی افزود: تهیه فهرست نسخ خطی ایران در خارج از کشور برنامهای است که به صورت مدیریتی در دستور کار قرار گرفته و امیدواریم این سیاست پیگیری شود.
شبانهروزی شدن کتابخانه ملی و افزایش زمان خدمترسانی در طول دو سال
صلاحی با بیان اینکه در زمان تحویل این سازمان از ساعت هشت صبح تا 21 شب خدمت رسانی می کرد و بعد از حضور من این کتابخانه اکنون تا 22 شب به خدمت رسانی مشغول است، اظهار کرد: سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران به عنوان چهارمین کتابخانه جهان از 19 شهریور ماه سال 1390 شبانه روزی شد.
ثبت 10 اثر ملی در طول دو سال از سوی کتابخانه ملی
رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران با بیان این که ایران در طول سالهای گذشته از سوی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در مجموع فقط 20 اثر را ثبت ملی کرده بود، اظهار کرد: از سال 1384 تا 1390 فقط 71 هزار منبع دیجیتال سازی شده بود اما در سال 90 و 91 ، 104 هزار عنوان دیجیتالسازی شد 5/14 درصد در طول دوسال نسبت به هفت سال گذشته رشد داشته است.
وی افزود: تا سال 1390 چهار میلیون و 700 هزار صفحه دیجیتال سازی شده بودند اما اکنون 18 میلیون صفحه دیجیتال سازی شده که به گفته رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در طول دو سال 357 درصد رشد داشته است.
بک آپ گیری از اطلاعات برای رعایت پدافند غیر عامل
صلاحی با بیان اینکه برای رعایت پدافند غیر عامل اقدام به بک آپ گیری در یک محیط امن خارج از سازمان شده است، اظهار کرد: یک بک آپ هم در یک شهرستان دیگر نگهداری میشود تا این اطلاعات محفوظ بمانند.

نظر شما