به گزارش خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)، متون مقدس اسلامي همواره ما را به نقد و تضارب آراء فرا ميخواند و از اين رهگذر است كه اقوال مختلف در برابر يكديگر قرار ميگيرند و رشد و تعالي ميسر ميشود. با توجه به این مهم براي رسيدن به بالندگي در جامعه اسلامي فقط بايد از مسير تحمل آراء و همچنين نقد نظرات يكديگر، عبور كرد.
اين كتاب با پرداختن به آثار معتبر و شاخص سياسي و اجتماعي و همچنين قرار دادن آنها در بوته نقد به شيوهاي نوين، تلاش ميكند سنجش عيار اين محصولات فرهنگي مكتوب را در نقد منصفانه محك بزند و ناگفتهها و كمگفتنيهاي اين آثار را از نگاه خود گوشزد كند.
رشته علوم سياسي علمی وارداتي است که از سال 1277 وارد ايران شد و از سال 1313 زيرمجموعه رشته حقوق دانشگاه تهران قرار گرفت. براي درك آسيبهاي رشته علوم سياسي بايد آن را با درنظرگرفتن د نظام سياسي و اجتماعي سنجيد زيرا اجزاء در تفكر سيستمي در ارتباط با كل بررسي ميشوند.
كتاب «نقد متون سياسي» تاليف سيد صادق حقيقت، عضو هيات علمي دانشگاه مفيد است كه با بررسي بيش از دو دهه متون سياسي، از جمله كتاب و مقاله به ارزيابي انتقادي اين آثار دست زده است.
اين استاد دانشگاه با تحصيل در سه گرايش روابط بينالملل، علوم سياسي و انديشه سياسي درمقاطع كارشناسي تا دكتري با شناخت كامل از سياست و آشنايي علمي و حوزوي با علوم سياسي اين متون را با نگاه جديد در بخش پژوهشي انديشه سياسي و اجتماعي، رصد كرده است.
اين نويسنده تا كنون 60 مقاله و 12 كتاب به رشته تحرير درآورده است كه مهمترين آنها شامل«درآمدي بر انديشه هاي سياسي – اسلامي» به دو زبان عربي و فارسي، «66 نظريه پيرامون انقلاب اسلامي »انگليسي و عربي «توزيع قدرت در انديشه سياسي شيعه» و«مساله شناسي مطالعات سياسي در اسلام» هستند.
بررسي كتابهاي انتخابي از منظر ديدگاه واژگاني، اصطلاحي و توصيفي، ريشهيابي مفاهيم مورد بررسي و تخصصي، ارزيابي ارتباط كلمات در نوار زماني و در جريان واژگان ديگر، بيان تعاريف زبانشناسي، مطرح كردن تمايز معنايي تاريخي و امروز اصطلاحات، تميز دادن مفهوم معناي حقيقي از واقعي( بيان وضعيت موجود و مطلوب) از مهمترين معیارهای اين كتاب در نقد و بررسي آثار انتخاب شده هستند.
گزينش آثار ارزشمند، منتخب و معتبر در حوزه علومسياسي و اجتماعي كه شايد به دليل شاخص بودن كمتر مورد ارزيابي قرار گرفتهاند از ديگر ويژگيهاي كتاب «نقد متون سياسي» است و اين شيوه بهترين روش براي افزايش اعتبار و غناي آثار شاخص در هر زمينه محسوب مي شود.
نكته قابل تامل در اين كتاب مقدمه كامل و تشريح كننده اثر است كه به روشني فضاي نگارش و بخشهاي پيش روي مخاطب را ترسيم ميكند. انتخاب طرح جلدي مناسب با فهواي كلام نويسنده كه صحنه گفتوگوي دو يوناني درباره يك اثر را بازگو مي كند، از نکات مثبت این کتاب براي ارتباط بيشتر با مخاطب است.
جامعه هدف اين كتاب ميتواند دانشجويان علوم سياسي، استادان دانشگاه و محققان و پژوهشگران علاقهمند به متون سياسي باشند. آشنايي با شيوه نقد منصفانه و بيان نقاط قوت و ضعف در كنار يكديگر از آموزش هاي فشرده اين كتاب در قالب بيان ديدگاههاي نويسنده است.
نقد متون و اخلاق نقد يكي از بحثهاي روز جامعه در بخش تحليل آثار به شمار ميرود. به اعتقاد نگارنده، علوم سياسي در ايران علاوه بر مسايل محتوايي باآشفتگي مفهومي و روشي روبهرو است.
نشاندادن عظمتهاى يك اثر و پديد آورنده آن، چناچه نه حقى از اثر ضايع شود و نه از مؤلف كتاب،كارى است بس مشكل و اين استاد حوزه و دانشگاه با جامعهنگري نسبت به حوزه تخصصي علوم سياسي به ويژه در مباحث اسلامي، ارزيابي كاملي از آثار انتخابي به مخاطب ارايه كرده است.
نویسنده در اين كتاب با توجه ويژه به متون سياسي و نگاهي تحليلي، نكات جديدي را از دل آراء پيشينان بيان ميكند؛ متوني را كه پيش از اين از سوي افراد و صاحبنظران ديگر نگارش يافته است.
نقد و بررسي آثاري كه امروز بهعنوان آنها منابع درسي دانشگاهي وجود دارد خود ويژگيشاخص ديگري براي اين اثر محسوب ميشود زيرا استفاده از يك كتاب به عنوان منبع دانشگاهي و علمي كشور براي توليد علم، نظريه و همچنين تربيت صاحبنظران با ديدگاههاي مشخص، ميتواند مسير انديشه و تفكر علوم سياسي در يك كشور را جهت ببخشد.
ذكر منابع و ماخذ در چندين صفحه به زبان فارسي و عربي نشان از توجه نويسنده نسبت به استفاده درست از منابع موجود براي تاليف يك اثر دارد تا بر اعتبار كلام خود بيفزايد و با آوردن شاهد مثالهاي گوناگون، منابع شاخص آثار بزرگان علوم سياسي و اجتماعي را تحليل كند.
كتاب «نقد متون سياسي» تاليف سيد صادق حقيقت با شمارگان هزار نسخه،بهاي 175 هزار ريال در 461 صفحه از سوي انتشارات طبا، وارد بازار كتاب شده است.
دوشنبه ۶ خرداد ۱۳۹۲ - ۱۳:۵۶
نظر شما