کتاب «روانشناسی غذاخوردن» منتشر شد. این اثر با هدف بررسی عوامل آشکار و پنهانی که ما را به پرخوری و بدخوری وادار میکنند نوشته شده است.-
کتاب «روانشناسی غذاخوردن» به بررسی یکی از مهمترین و حساسترین حوزههای غذا خوردن یعنی روانشناسی آن میپردازد. به بیان دیگر این کتاب درباره رژیم غذایی نیست و به معرفی، پیشنهاد و استفاده از خوردنیهای گوناگون نمیپردازد. معمولا کتابهایی از این دست از سوی کارشناسان تغذیه و پزشکانی که رژیمهای غذایی ویژهای را برای بیماران پیشنهاد میکنند و همچنین تهیهکنندگان و ارایهدهندگان مواد خوراکی و دستاندرکاران صنعت غذا نوشته میشود ولی این کتاب با محوریت دانش روانشناسی و علوم تربیتی درباره ذهنیت، نگاه و رفتارهای فرد درباره غذاخوردن و تاثیر عوامل پنهان و آشکار پیرامونی و محیطی فرد در زمینه تغذیه نوشته شده است.
خوردن، خوابیدن، ازدواج کردن، طلاق گرفتن، خندیدن، گریه کردن همه و همه رفتارند. هر رفتاری میتواند بهنجار، نابهنجار ، فرابهنجار و فرانابهنجار باشد و منظور از هنجار نیز الگوی رفتاری است که اکثریت آماری مردم جامعه بدون فشار عینی و فیزیکی بیرونی و ظاهرا به گونه دلخواه آن را انجام میدهند.
موضوع خوردن که امروزه افزون بر برآوردهسازی نیاز زیستی، بخشی از تفریح مردم نیز محسوب میشود باید به طور جدی مورد توجه قرار گیرد به ویژه میزان و حجم خوردن، گزینش گونه خوراکی و نوشیدنی. از همه مهمتر میزان خوردن از موضوعاتی است که بیشک متاثر از یادگیری و در دسترس بودن مواد خوراکی است.
مسعود غفاری و علی میرسعیدقاضی، نویسندگان این کتاب معتقدند هنجارها پدیدههای جاودانه نیستند و در روند تاریخی دگرگون میشوند. همچنین به اعتقاد آنها هنجارها اصلا معنای بد و نادرست ندارند و هیچ رفتاری در خلأ روی نمیدهد بلکه پاسخی است به یک محرک و نیاز بیرونی یا یک انگیزه یا نیاز درونی. این نویسندگان عادتهای نادرست در گزینش مواد خوراکی، شیوه پخت و پز سالم و ناسالم مانند سرخ کردنی را بررسی کرده و سپس بیشترین تاکید خود را بر اندازه خوردن، گزیده خوردن، بهنگام خوردن و با منطق و خردمندی خوردن قرار داده اند.
با وجودی که خوردن خوراکیها بر پایه نیازی کاملا فیزیولوژیک صورت میگیرد در عین حال رفتاری کاملا بر پایه یادگیری است. مواد خوردنی مردم جهان، شیوه پخت و پز، میزان خوردن غذاها و پدیدههایی از این دست به ویژگیهای پیرامونی و الگوهای رفتاری بستگی دارد. رفتار پدر و مادر در خوردن غذا و مواد خوراکی خاص آن منطقه جغرافیایی بر عادات غذایی وی تاثیر خواهند گذاشت و هر کودکی بر پایه اینکه در چه خانواده و جامعهای به دنیا آمده متاثر از این رفتار است.
این کتاب به بررسی عواملی میپردازد که انسان را به زیادخوری، بیبرنامهخوری و بدخوری تشویق میکنند. در بحث روانشناسی غذاخوردن بخش مهمی وجود دارد که بیشتر این بدخوریها، پرخوریها و بیبرنامهخوریها را پدید میآورد و آن شناخت و بررسی عواملی است که عملا در زندگی روزانه هر فرد وجود دارند و او را به خوردنهای ناخواسته، ناآگاه و بدون توجه تشویق میکنند.
چاپ نخست کتاب «روانشناسی غذاخوردن» به قلم مسعود غفاری و علی میرسعیدقاضی با شمارگان هزار نسخه، 192 صفحه و به بهای هشت هزار تومان توسط نشر یادآوران به بازار نشر عرضه شده است.
نظر شما