به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، کتاب «مردم شناسی هنر» مشهورترین اثر فرانتس بوآس، مردمشناس آلمانی، آمریکایی و پدر مردمشناسی آمریکاست. این کتاب پس از انتشار اهمیت خاصی پیدا کرد و به بیشتر زبانهای زنده دنیا ترجمه شد، اما متاسفانه ترجمه فارسی آن در سال گذشته (1391) پس از گذشت 80 سال از انتشار متن اصلی، در دسترس مخاطبان فارسی زبان قرار گرفت.
کتاب پنج فصل دارد که به ترتیب عبارتند از «عناصر صوری در گرافیک و هنرهای تجسمی»، «هنر نمایش گرانه»، «نماد پردازی»، «سبک» و «هنر ساحل اقیانوس آرام شمالی در آمریکای شمالی».
کتاب همچنین دارای یک پیشگفتار و یک پایانبندی است. در پیشگفتار کتاب نویسنده به مباحثی چون تعریف هنر و کمال مهارت فنی در هنر پرداخته است. در بخش نتیجهگیری نیز بوآس، مشاهدات خود از هنر اقوام ابتدایی و زیباییشناسی این هنرها و همچنین چگونگی خلق آنها از دیدگاه جامعهشناختی را مرور کرده است.
کتاب مقدمهای نیز به قلم خانم ماری موزه، مدیر پژوهش مرکز ملی مطالعات علمی فرانسه دارد.
رفیعفر در مقدمه خود بر این کتاب نوشته است:
«کتاب مردم شناسی هنر» حاصل چهار سال پژوهش فرانتس بوآس، مردم شناس شهیر آلمانی تبار است که در سال 1927 برای نخستین بار در آمریکا منتشر شد. این کتاب مرجع این حوزه از مردم شناسی تلقی میشود و در بین مردم شناسان و متخصصان تاریخ هنر از جایگاه ویژهای برخوردار است.»
وی در بخش دیگری از مقدمه خود در توصیف جایگاه علمی نویسنده کتاب نوشته است: «شهرت بوآس، بنیانگذار مردم شناسی مدرن آمریکا، به قبل از چاپ این اثر برمیگردد. وی شاگردان زیادی تربیت کرد که راهش را بعد از او ادامه داده و هریک به نوبه خود شهرت جهانی پیدا کردهاند.»
«مردم شناسی هنر؛ هنر ابتدایی» نوشته فرانتس بوآس، با ترجمه جلال الدین رفیعفر، با شمارگان هزا نسخه، 470 صفحه و بهای 22 هزار تومان از سوی انتشارات گل آذین روانه کتابفروشیها شده است.
جلال الدین رفیعفر، فارغالتحصیل مقطع دكترای تخصصی رشتههای مردمشناسی و انسانشناسی از دانشگاه سوربن فرانسه و عضو هیات علمی دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران و رییس انجمن انسانشناسی ایران است.
از دیگر کتابهای منتشر شده رفیعفر میتوان به «پیدایش و تحول هنر»، «سنگ نگارههای ارسباران»، « منشاء عالم: حيات، انسان، زبان و فرهنگ» و «زنان ايل بهمنی» اشاره کرد.
فرانتس بوآس (1942 – 1858) مردمشناس آلمانی، آمریکایی و یکی از پیشگامان مردمشناسی جدید است. محافل آکادمیک از او به عنوان پدر مردمشناسی آمریکا یاد میکنند.
از دیگر کتابهای مهم بوآس میتوان به «هنر تزیینی سرخپوستان ساحل شمالی اقیانوس آرام»، «نژاد، زبان و فرهنگ»، «مذهب سرخپوستان کواکیوتیل» و «ذهن انسان ابتدایی» اشاره کرد.
پنجشنبه ۱ فروردین ۱۳۹۲ - ۱۰:۰۳
نظر شما