معرفی حدود هزار و 500 تفسیر شیعی از صدر اسلام تاکنون در کتاب «تفاسیر شیعه» فهرست و معرفی شدند.-
وی افزود: در این اثر قصد نداشتم شرح حال مفصلی از مفسران ارایه دهم، بلکه تمرکزم بر خود تفاسیر و تبیین روش، محتوا و اهمیت آنها بود.
رضوی اردکانی به انگیزهاش از تدوین این اثر اشاره کرد و گفت: معمولا اهل سنت ادعا میکنند که شیعیان از علم تفسیر برخوردار نیستند و تفاسیر اندکی از آنان بر جای مانده که مهمترین آنها تنها «المیزان» و «مجمع البیان» است در حالی که نخستین تفسیر مدون متعلق به یک شیعه بوده است.
وی توضیح داد: «ابن عباس» که از اصحاب بود علم تفسیر را از امیرالمومنین علی(ع) آموخت و برای نخستین بار تفاسیر ایشان را گردآوری و مدون کرد. بعدها همین تفسیر که توسط یک شیعه تدوین شده بود به عنوان منبع مفسران اهل سنت مورد استفاده قرار گرفت.
رضوی اردکانی «عطیه ابن عوف» را نیز از دیگر مفسران شیعه صدر اسلام دانست و گفت: تفسیر او در پنج جلد تدوین شد که البته تفسیر ابن عباس جزو منابع اصلی او بود. بیشترین تفاسیر شیعی آن دوران مربوط به زمان امام صادق(ع) است که شاگردان ایشان اقدام به گردآوری و تدوین تفسیر میکردند.
این پژوهشگر ادامه داد: علمای شیعه طی پانزده قرن حدود هزار و 500 تفسیر از خود بر جای گذاشتند که در میان آنها تفاسیر مختلفی چون تفسیر موضوعی، ادبی، فقهی، روایی و فلسفی به چشم میخورد. همچنین در میان مفسران اهل سنت تنها فخررازی نگاهی به تفسیر فلسفی داشت، در حالی که ملاصدرا و علامه طباطبایی در میان مفسران شیعه به این روش تفسیری نیز توجه داشتهاند.
به گفته رضویاردکانی این اثر را احتمالا انتشارات چاپ و نشر بینالملل منتشر میکند اما این امکان نیز وجود دارد که یکی از موسسات قرآنی اقدام به نشر این اثر کند.
نظر شما