«نگاه پرباران» كتابي درباره نقش زنان در هشت سال دفاعمقدس است. سميه شريفلو، نويسنده این اثر در آستانه انتشار گفت: براي نگارش اين كتاب چهار هزار اثر را مورد بررسي و به صد و چهل منبع ارجاع داديم. بررسيها نشان دادند نقش زنان در استانهاي ايلام و كرمانشاه كمتر مورد توجه نويسندگان بوده و كتابي درباره زنان جنگزده نوشته نشده است.-
وي ادامه داد: «نگاه پرباران» در هشت فصل با عنوانهاي عشق مرز ندارد: حضور زنان در جنگ، آتش در گلستان: زنان در نخستين روزهاي دفاع مقدس، آرزوي آواره: آوارگي زنان در هشت سال جنگ، دستهاي پرمهر: زنان در پشتيباني از جنگ، ميخواهم كنارت باشم: همراهي زنان با مردان رزمنده، چشمهايم براي تو: مادران و همسران شهدا، دريا ساحل ندارد: درگيري زنان با جنگ در شهرها، پروانه ميمانم: همسران جانبازان و مفقودان تدوین شده است.
شريفلو ادامه داد: اين كتاب با نگاهي گذرا به حضور زنان در جنگهاي صدر اسلام و دوران پیروزی انقلاب به هشت سال دفاعمقدس ميپردازد و نقش زنان را از زمان غافلگيري خانوادههاي مرزنشين تا نياز به حضور زنان در جبههها و پشتيبانيهای مادي و معنوي توسط آنان مطرح ميكند.
وي در پاسخ به اين سوال كه براي نگارش كتاب از چه منابعي استفاده كرده است، گفت: كتابهاي منسجمي درباره حضور زنان در دفاع مقدس نوشته نشده و در دوره مطالعاتي فشردهای، چهار هزار عنوان كتاب را كه به صورت مستقيم و غير مستقيم به نقش زنان در هشت سال دفاع مقدس اشاره داشتند و نيز همايشها، كنگرهها، مجلات، وبلاگها و سايتها مرتبط را بررسي كرديم و بخش مختصري را به گفتوگوي شفاهي اختصاص داديم. با توجه به محدوديت حجم كتاب «نگاه پرباران» بخشهایی از این تحقيق را در اثر آورديم.
شریفلو با توجه به حجم اطلاعاتي كه در دست دارد، درباره نگارش کتابهای دیگری درباره نقش زنان در هشت سال دفاعمقدس توضيح داد: اين اثر در كنار مجموعه كتابهاي با عنوان «راوي» که از سوی خانه فرهنگ و هنر سافيا ونشر فاتحان منتشر شده، قرار ميگيرد و برنامهاي براي نوشتن جلدهاي بعدي نداريم. اما اين اطلاعات ظرفيت نگارش چند جلد كتاب مستقل را در صورت پشتيباني يك نهاد دولتي دارد. زيرا مطالعات اين موضوع به پايان رسيده و اكنون نيازمند تحقيق ميداني در استانهای ايلام، كرمانشاه و خوزستان به صورت كلي و شهرهاي درگير جنگ هستيم.
وی افزود: نقش زنان در طول هشت سال دفاعمقدس بسيار مفصل است. بخشي از مطالعه ما در حوزه خاطرهنويسي بود و به يقين كتاب «نگاه پرباران» به صورت كامل به تمامي مباحث نپرداخته است و مخاطب با خواندن آن با سوالهاي گوناگوني روبه رو ميشود. ما براي اين كتاب چهار هزار اثر را بررسي كرديم ولي به دليل محدويت، فقط از صدوچهل منبع براي نگارش كتاب بهره گرفتهايم.
شریفلو در پاسخ به اين پرسش كه در اين بررسيها مولفان بيشتر چه جنبههايی از حضور زنان در دفاع مقدس را مورد توجه قرار دادهاند، گفت: در بيشتر كتابها به نقش زنان پرستار و پشتيبان پرداخته شده بود. يكي از نكاتي كه در اين جستوجو برايم اهميت داشت، يافتن جايگاه معنوي زنان در روحيه بخشي به رزمندگان بود. نقشهای مادر، همسر و خواهر رزمندگان كمتر مورد توجه مولفان بودهاند. بسياري از مسايل مانند زندگي زنان پس از شهادت، جانبازي يا اسارت افراد خانواده آنها، خلاصه شده بودند.
اين نويسنده افزود: در ميان اين بررسيها متوجه شدم كه كمتر اثري به نقش زنان ايلامي در هشت سال دفاعمقدس پرداخته و فقط دو كتاب درباره آنها منتشر شده است در حالي كه استان ايلام كمترين مهاجرت را در زمان جنگ تحمیلی عراق علیه ایران داشته است. اين مساله براي استان كرمانشاه هم وجود داشت و استانی كه بیشتر درباره زنان آن كتاب نوشته شده بود، خوزستان بود. اين اتفاق هم به دليل وجود مجموعه خاطرات بیشتر درباره حوادث این استان در جنگ است.
شريفلو درباره جامعه مخاطب كتاب «نگاه پرباران» گفت: اين اثر ميتواند مورد توجه راويان در برنامههاي کاروانهای راهيان نور قرار بگيرد اما محتواي آن با وجود ارجاعات موجود براي مخاطب عام و محققان هم قابل استفاده است. اين اثر در 168 صفحه توسط نشر فاتحان منتشر ميشود.
نظر شما