چهارشنبه ۱۲ مهر ۱۳۹۱ - ۱۱:۴۸
کتاب «فرهنگ و شهر» اثری ارزشمند در جامعه علمی است

رییس انجمن جامعه‌شناسی ایران، در نشست نفد و بررسی کتاب «فرهنگ و شهر» نوشته نعمت‌الله فاضلی گفت: کتاب‌های متعددی در حوزه شهری تالیف، ترجمه و گردآوری شده‌اند که برخی از آن‌ها ارزش نقد و بررسی دارند. این کتاب هم پژوهشی است ارزشمند که جامعه علمی به آن نیازمند است.-

به گزارش خبرگزاری كتاب ايران(ايبنا)، نشست نقد و بررسی كتاب «فرهنگ و شهر» سه‌شنبه (11مهرماه) با حضور دكتر نعمت‌الله فاضلی، مولف كتاب، دكتر جواد مهدی‌زاده، پژوهشگر و برنامه‌ريز شهری، دكتر پرويز احلالی، مدير کار گروه شهری انجمن جامعه‌شناسی ایران، دكتر قانعی‌راد، رييس انجمن جامعه‌شناسی و استادان و پژوهشگران حوزه اجتماعی و فرهنگی به همت اداره كل مطالعات اجتماعی و فرهنگی و انجمن جامعه‌شناسی ايران در دانشكده علوم اجتماعی دانشگاه تهران برگزار شد. 

ريیس انجمن جامعه‌شناسی ايران گفت: در شرايطی كه امروزه تاليف‌های ما نيازمند ايده‌های متنوع در حوزهای شهری و جامعه‌شناسی است، كتاب «فرهنگ و شهر» توانسته با يك مقياس جهانی به مفهوم‌سازی و نظريه‌آفرینی در حوزه شهری بپردازد. 

سید ‌محمدامین قانعی‌راد قلم نوشتاری كتاب را روان و ساده عنوان كرد و ادامه داد: در اين كتاب ادبيات و مفهوم‌پردازی خوبی صورت گرفته كه با رويكرد تحليل فرهنگی در ابعاد صنعت شهری، همگام و همسو با نظریه‌پردازان مطرح این حوزه است. 

رييس انجمن جامعه‌شناسی ايران با اشاره به محيط‌های مصنوعی و محيط‌های انسانی به عنوان عناطر فرهنگی يك جامعه افزود: در عرصه مديريت شهری می‌بايست ديدگاه‌ها فراتر از نگاه سخت‌افزاری به هويت و فرهنگ اشاره کند.
 
وی ادامه داد: اين كتاب ابعاد فرهنگی شهر تهران را به عنوان سرمايه نمادين شهری از نظر قومیت، زبان و مذهب مطرح می‌کند. 

سپس پژوهشگر و برنامه‌ريز شهری با بيان اين مطلب كه كتاب «فرهنگ و شهر» يك كار ارزشمند و تاثير‌گذار در حوزه گفتمان‌های‌ شهری است اظهار كرد: اين اثر تلاش مثبت برای ارتقای نگاه ميان رشته‌ای در حوزه جامعه‌شناسی‌ شهری و كمك به پيشبرد مطالعات شهری در امر پژوهش است. 

جواد مهدی‌زاده افزود: نگاه به شهر در اين كتاب نگاه جامع به معنای محلی‌ شدن جهان در يك گرهگاه نظری است كه فارغ از پيش‌داوری‌های مرسوم در حوزه شهری توانسته است به صورت منصفانه به گفتمان‌های شهری با يك ديد وسيع بپردازد.
 
وی با اشاره به اين كه نگاه به شهر نگاه امروزی و مدرنيزه است، گفت: اين نگاه جديد با دنيای پیشرفته امروزی همسو و همراه شده و هنوز جامعه امروزي ما نتوانسته است ارتباط مناسبی با آن برقرار كند.

مهدی‌زاده ادامه داد: از نقاط قوت اين كتاب می‌توان به سيال و پويايی آن اشاره كرد. اين اثر از نظر روش‌شناسی در بخش‌های مختلف كيفی و هنجاری شهری، نظريه‌پردازی و نيز مفهوم‌سازی به عنوان يك كار نو و ارزشمند در حوزه‌های شهرشناسی كاربرد فراوانی دارد.
 
كارشناس امور پژوهشی در ادامه با تقسيم كردن ساختار محتوايی‌ كتاب به سه بخش مبانی و نظريه‌پردازي‌های شهری، تحليل موضوع در مفاهيم و مقالات موردی افزود: اين كتاب هم مانند آثار ديگر كه نقاط مثبت و ارزشمندی دارد با يكسری ابهامات و کمبودها مواجه است. 

وی گفت: در بخش‌هایی از اين كتاب به ویژه فصل‌های ابتدایی با توجه به مفهومی بودن، فشردگی مطالب و تراكم ايده‌ها، خواننده به يك دوگانگی و ابهام می‌رسد. 

وی با بيان اين كه محور اصلی اين كتاب چرخش فرهنگی در جوامع شهری به ويژه كلانشهر تهران است افزود: فرهنگ شهرنشينی از منظر برنامه‌ريزی شهری، فرهنگ شهروندی، مسووليت‌پذيری، فرهنگ زيست محيطی، فرهنگ ترافيك و حمل و نقل شهری و فرهنگ فراغت از مسايلی است که در این چندین سال گذشته به عنوان خرده فرهنگ به آن نگاه شده است. 

مهدی‌زاده اظهار کرد:جمع‌بندی نامناسب مطالب و  عدم استفاده مناسب از برخی منابع مهم شهر‌سازی از كاستی‌های اين كتاب است.
 
همچنین در ادامه نشست، مدیر کار گروه شهری انجمن جامعه‌شناسی ایران با اشاره به نقاط قوت و ضعف این کتاب گفت: امروزه متن‌های جامعه‌شناسی از نظر نگرش و محتوا معطوف به یکسری بازی با اعداد شده است. این کتاب اثری علمی و با پشتوانه اندیشه در حوزه شهری و جامعه‌شناسی است.

پرویز احلالی با اشاره به اشکال کتاب «فرهنگ و شهر» گفت: تک بعدی دیدن فرهنگ به عنوان چشم‌انداز وسیع در ابعاد اجتماعی از بخش‌هایی است که به صورت تئوریک و کلان به آن پرداخته شده است که نباید این گونه باشد و جزیی‌تر باید به آن اشاره می‌شد.

 نعمت‌الله فاضلی، مولف کتاب افزود: «فرهنگ و شهر» عنوان کتابی است که به چرخش فرهنگی در گفتمان‌های شهری می‌پردازد و تلاشی برای ارایه نظریه‌های فرهنگی درباره شناخت شهر و مدیریت آن است.

وی با بیان این مطلب که این اثر، تحلیلی تازه از معنای شهر به ویژه کلانشهر تهران است، اظهار کرد: این تحلیل در پرتو تازه‌ترین تحولات اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و فرهنگی جامعه شهری است.

مولف کتاب افزود: همچنین در این اثر روند تاریخی ظهور و شکل‌گیری گفتمان‌های شهری با تاکید بر تحول گفتمان شهری تهران و گفتمان‌های شهری سنتی یا پیشامدرن، گفتمان مدرن و گفتمان‌های پسامدرن مورد بررسی قرار گرفته است.

وی با بیان این‌که پژوهشگران رشته‌های مطالعات فرهنگی می‌توانند از این تالیف بهترین بهره را ببرند، بیان کرد: می‌توان مطالعات فرهنگی و بنیان نظری این کتاب را به عنوان سرآغازی برای معرفی رویکرد مطالعات فرهنگی به شهر دانست. 

کتاب «فرهنگ و شهر» نوشته دکتر نعمت‌الله فاضلی در 471 صفحه با شمارگان یک‌هزار نسخه و بهای هشت هزار تومان توسط انتشارات تیسا با همکاری اداره کل مطالعات اجتماعی و فرهنگی شهرداری تهران منتشر شده است. 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها