دوشنبه ۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۳ - ۱۱:۱۶
امکان دسترسی عادلانه به خدمات از مزیت‌های شبکه کتابخانه‌های عمومی است

دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور در آیین امضای تفاهم‌نامه همکاری با کمیته امداد گفت: یکی از امتیازات کتابخانه‌های عمومی، امکان فراهم ساختن دسترسی آسان و عادلانه به خدمات است.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، تفاهم‌نامه همکاری نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور و کمیته امداد امام خمینی (ره)، یکشنبه ۹ اردیبهشت‌ماه همزمان با رویداد تخصصی روانشناختی و مشاوره، با حضور مهدی رمضانی دبیرکل نهاد، سیدمرتضی بختیاری، رئیس کمیته و علی فتحی آشتیانی، رئیس سازمان نظام روانشناسی و مشاوره در دفتر مرکزی کمیته امداد به امضا رسید.

دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور در این آیین گفت: کتابخانه عمومی (به معنای مدرن آن) ساختاری ریشه‌دار در ایران دارد؛ قدیمی‌ترین کتابخانه عمومی بیش از یک قرن قدمت دارد و ساختار مدیریت کتابخانه‌های عمومی در دهه ۴۰ شمسی شکل گرفت. به برکت انقلاب اسلامی توسعه خوبی در این حوزه صورت گرفت و هم‌اکنون شبکه کتابخانه‌های عمومی جمهوری اسلامی ایران، با بیش از ۳۸۰۰ نقطه خدمت، در جایگاه نخست منطقه و جزء ۲۰ کشور برتر دنیا قرار دارد.

وی افزود: این تعداد بدون محاسبه کتابخانه‌های مدارس، مساجد، دانشگاه‌ها و دیگر مراکز است.

رمضانی با اشاره به دو عنصر اصلی شبکه و خدمات در حوزه کتابخانه‌های عمومی گفت: گستردگی شبکه دسترسی را فراهم می‌کند و تنوع خدمات که می‌تواند طیف وسیعی را دربربگیرد. در حوزه خدمات هم جزو معدود دستگاه‌های خدمت‌رسان هستیم که برای خود خدمت جدید تعریف کرده و آن را توسعه داده‌ایم. اغلب سازمان‌ها برای افزایش کیفیت و توسعه خدمات موجود تلاش می‌کنند و تعریف خدمات جدید کمتر اتفاق می‌افتد.

وی افزود: بر این اساس در حال حاضر امکان ارائه بیش از ۶۰ نوع خدمت در کتابخانه‌های عمومی وجود دارد که در کتابخانه‌های مرکزی و اصلی این تعریف انجام شده و در حال خدمت‌رسانی به مردم است.

امکان دسترسی آسان و عادلانه به خدمات از مزیت‌های شبکه کتابخانه‌های عمومی است

عضو شورای فرهنگ عمومی اظهار داشت: شبکه کتابخانه‌های عمومی علاوه بر وظیفه اطلاع‌رسانی و ایجاد دسترسی عادلانه به دانش، وظیفه فراهم کردن دسترسی خدمات مبتنی بر اطلاعات را هم برعهده دارد.

وی بیان کرد: با این نگاه، این تعریف خدمات جدید در کتابخانه‌های عمومی و توسعه آن قابل فهم است که مسیری آزموده در دنیا است. در ایران هم در این راستا حرکت کرده‌ایم و به خاطر امکان ارائه خدمات در این شبکه گسترده (شامل بیش از ۸۰۰ کتابخانه روستایی و ۵۰ کتابخانه سیار) در خدمت مردم هستیم تا خدمات متنوع را در دسترس ایشان قرار دهیم.

دبیرکل نهاد با اشاره به آگاهی‌رسانی به عنوان یکی دیگر از کارکردهای سه‌گانه کتابخانه‌های عمومی گفت: این شبکه و کتابداران تحصیل‌کرده و دغدغه‌مند می‌توانند آگاهی جامعه، و آنچه از آن به «سواد عمومی» یاد می‌شود را ارتقاء دهد.

وی افزود: فرصت دیگر، استفاده از ظرفیت کتابخانه‌های عمومی برای سازماندهی و ساماندهی اجتماعی و به دنبال آن آرامش و نظم اجتماعی است.

رمضانی با اشاره به تفاهم‌نامه همکاری با کمیته امداد بیان کرد: آنچه امروز با همت و ابتکار رئیس و همکاران کمیته امداد امام خمینی (ره)، سازمان نظام روانشناسی و مشاوره و انجمن مشاوره آغاز می‌شود، یک اقدام مشترک برای توسعه این خدمات و استفاده از ظرفیت کتابخانه‌های عمومی است.

وی با اشاره به تجربه‌های اندک اقدامات مشترک موفق در کشور ادامه داد: معمولاً در کشور ای اقدامات مشترک یا شکل نمی‌گیرد و در صورت شکل‌گیری در مراحل مختلف متوقف می‌شود. بحمدالله پیش از امضای رسمی این تفاهم‌نامه نمونه‌های اجرایی از راه‌اندازی مراکز مشاوره در کتابخانه‌های عمومی داشته‌ایم.

دبیرکل نهاد با اعلام آمادگی برای گسترش این مراکز گفت: هر آنجا که نیاز به ایجاد این دسترسی در کتابخانه‌های عمومی باشد در خدمت این اقدام مثبت هستیم. یکی از امتیازات کتابخانه‌های عمومی، به دلیل عدم وجود نگاه درآمدزایی صرف، امکان فراهم ساختن دسترسی آسان و عادلانه به خدمات است. این اقدام هم توزیع خدمات برای آحاد مردم، مخصوصاً طبقات مستضعف و محروم، ممکن می‌سازد.

وی بیان کرد: مایه خرسندی است که کتابخانه عمومی، که از آن در کنار خانه و محل کار به عنوان «مکان سوم» یاد می‌کنیم، برای به اشتراک‌گذاری زیرساخت‌های موجود در راستای نقش‌آفرینی در توسعه فرهنگی-اجتماعی و ان‌شاءالله آرامش روانی جامعه پیشقدم شده است.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها