پنجشنبه ۲۶ مرداد ۱۳۹۱ - ۱۳:۳۰
علی‌اصغر شیرازی: بسیاری از مباحث زیبایی‌شناسی از دل قرآن قابل استخراج است

علی اصغر شیرازی، عضو هیات علمی دانشگاه شاهد و دبیر همایش «قرآن کریم و هنر» اعتقاد دارد که هنوز پژوهش‌های لازم در زمینه زیبایی‌شناسی قرآنی انجام نشده و این حوزه جای کار بسیاری دارد. به باور شیرازی تاکنون کتاب‌های اندکی در این موضوع منتشر شده است و ما اگر به دنبال هنر اصیل هستیم باید این پژوهش‌ها را انجام دهیم.-

علی اصغر شیرازی دبیر علمی همایش «قرآن کریم و هنر» در پاسخ به این سوال که آیا قرار است متن مقالات همایش «قرآن کریم و هنر» به صورت کتاب منتشر شود، به خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، گفت: یک تیم تخصصی بازخوانی این مقالات را بر عهده داشت، بنابراین حتی یک مقاله ضعیف و یا تکراری هم در آن پیدا نخواهد شد. خانه هنرمندان قرار است در آینده‌ای نزدیک تمام این مقالات را به صورت کتاب منتشر کند. 

وی افزود: اکثر مقالات این همایش توسط استادان و پژوهشگران برتر هنری با هدف توضیح و شرح بسیاری از مباحثی که تاکنون در زمینه زیبایی‌شناسی قرآنی مورد غفلت قرار گرفته بود، به مرحله نگارش درآمده‌اند، بنابراین انتشار این کتاب می‌تواند تا اندازه‌ای جای خالی مکتوبات در این حوزه را پر کند. 

شیرازی درباره چرایی پژوهش‌های اندک در موضوع «هنر از دیدگاه قرآن» گفت: وجه غالب در هنر این دوره غفلت از دین و موضوعات دینی است. این مساله شاید اصالت‌مندی هنر ما را کاهش دهد. بر این اساس شاید کمبود پژوهش‌ها در این حوزه به جریان‌های معمول هنری در این دوره بازگردد. 

شیرازی درباره کیفیت کتاب‌ها و مقالاتی که پیشتر در موضوع «قرآن کریم و هنر» و «زیبایی‌شناسی از منظر قرآن» منتشر شده‌اند، گفت: البته چند کتاب و تعداد شاید زیادی مقاله در این موضوعات منتشر شده‌ و اکثر این نوشتارها از کیفیت علمی مناسب برخوردارند. اشکال این‌ مکتوبات در به روز نبودن آن‌هاست؛ البته همان‌طور که گفتم تعداد این نوشتارها نیز کم است. 

این عضو هیات علمی دانشکده هنر دانشگاه شاهد در ادامه گفت: هنوز بسیاری از موضوعات و شاخه‌های بسیارِ این حوزه تفکر اسلامی، واکاوی نشده‌اند. می‌توان بسیاری از تئوری‌های اصیل زیبایی‌شناسی و فلسفه هنر و حتی قواعد هنری را از دل قرآن بیرون کشید و این مساله جای کار بسیاری دارد و امیدوارم پژوهشگران به سادگی از کنار این موضوع عبور نکنند. 

شیرازی در پایان گفت: امیدوارم با این همایش‌ها توجه هنرمندان و به ویژه دانشجویان هنر به زیبایی‌شناسی قرآنی، بیشتر شود. همچنین امیدوارم که پژوهشگران نیز به سمت پژوهش در این حوزه کشیده شوند. ما اگر می‌خواهیم به یک نظام زیبایی‌شناسی و همین‌طور نقادی ادبی و هنری اصیل برسیم، ناچاریم تئوری‌ها را از دل قرآن استخراج کنیم و صرفا به دانش‌های وارداتی از غرب نپردازیم. بار دیگر تکرار می‌کنم که کتاب خدا، کتابی کامل و مورد استفاده همه انسان‌ها با هر گرایشی است. در زمینه هنر نیز قرآن تئوری‌های اساسی و قابل استفاده برای ما دارد، منتها ما باید این تئوری‌ها را استخراج و پردازش کنیم. 

علی‌اصغر شیرازی، استادیار و عضو هیات علمی دانشکده هنر دانشگاه شاهد است. او همچنین مدير گروه هنر ولایی (شيعی) مركز مطالعات تحقيقات هنر اسلامی دانشگاه شاهد و مدير مسوول و سردبير فصلنامه نگـره است. 

همچنین وي یکی از هنرمندان نقاش و برجسته انقلاب است كه تاکنون نمایشگاه‌های زيادي از آثار خود (که اکثرا در زمره هنر دینی و شیعی است) برپا کرده است. 

همایش یکروزه «قرآن کریم و هنر» عصر سه‌شنبه 24 مردادماه با دبیری علی اصغر شیرازی و سخنرانی‌های حبیب‌الله آیت‌اللهی، شعید شاپوری، محمد مهدی هراتی، محمد خزایی، مهناز شایسته‌فر، حکمت‌الله ملاصالحی و چند تن از صاحب‌نظران و اندیشمندان در این حوزه در تالار امیرخانی خانه هنرمندان ایران برگزار شد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط