ايبنا - خواندن يك صفحه از يك كتاب را ميتوان چند گونه تعبيركرد؛ چيدن شاخه گلي از يك باغ، چشيدن جرعهاي از اكسير دانايي، لحظهاي همدلي با اهل دل، استشمام رايحهاي ناب، توصيه يك دوست براي دوستي با دوستي مهربان و...
سه. منشأ تفاوتها. درباره سرچشمه تفاوتها در زن و مرد، نظريههای گوناگون عرضه شده است كه میتوان آنها را در سه گروه جای داد:
گروه اول: عامل اصلی، جامعه و فرهنگ است، نه عوامل تكوينی. تمايزات تكوينی ميان نر و ماده در حقيقت مربوط به ماده حيوانی يا گياهی انسان است و ربطی به نفس ندارد. و تفاوتهای عقلی در عقل اكتسابی است، نه عقل طبيعی و ذاتی. منشأ اخلاق در عقل اكتسابی نيز اوضاع و احوال اجتماعی است. به دليل كمرنگی حضور زنان در عرصههای اجتماعی، اين عقل در آنان رشد نكرده است و بدين رو فاقد پختگی لازم و دانش و مهارت كافی برای تصدی مسئوليتهای مهم اجتماعی، مانند قضاوت، سياست، اداره اجتماع و مانند آن هستند؛ چنانكه ـ مثلاً ـ ميگويند روستاييان فرهنگ پايينتری دارند. معنای اين سخن، بر فرض صحت، نافرهيختگی ذاتی آنان نيست؛ بلكه برونداد شرايط خاصی است كه در محيطهای روستايی حاكم است. اين نحوه نگريستن به تفاوتهای زن و مرد، شبيه نگاه غالب در ميان فمنيستها است.
صفحه 51 و 52/ جنسيت و نفس/ هادي صادقی/ مركز نشر هاجر/ چاپ اول/ سال 1391/ 170 صفحه/ 3000 تومان
نظر شما