به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، وجود سه برنده جایزه ادبی نوبل و چهره ای چون ناباکف نابغه ادبی و نیز دیگر چهره های برجسته ای که نامشان با روزی چون امروز گره خورده، روز دوم جولای را به یکی از روزهای خاص در تقویم ادبی جهان بدل می سازد.
ارنست همینگوی
ارنست همینگوی، نویسنده نامی آمریکایی چنین روزی در سال 1961 در حالی که تفنگ شکاری خود را پاک می کرد هدف گلوله خود قرار گرفت و دیده از جهان فروبست، به روایت دیگر و البته قوی تر، او در چنین روزی به زندگی خود خاتمه داد. وی جولای 1899 در «اوک پارک» ( حومه شیکاگو) در خانواده ای تحصیل کرده به دنیا آمد. او نوشتن را از سال 1921 آغاز کرد و سبک خاصش در نوشتن، از او نویسنده ای منحصر به فرد ساخت. در سال 1925، اولین مجموعه داستان های کوتاهش با نام «در زمان ما» را منتشر کرد و پس از آن در سال ۱۹۲۷ کتاب «مردان بدون زنان» را به چاپ رسانید. انتشار این کتاب باعث شهرت وی در مجامع ادبی شد. اگرچه انتشار آثار وی برایش با موفقیت همراه بود اما نیازهای مالی وی را برآورده نمی کرد، اما وقتی کتاب «بیوگرافی نویسندگان آمریکایی مقیم پاریس» را انتشار داد درهای موفقیت به رویش گشوده شد. به دنبال انتشار این کتاب، کتاب دیگری با نام «آدم کش ها» به منزله شاهکاری به دوستداران ادبيات داستاني عرضه شد. در ۱۹۲۹ کتاب «وداع با اسلحه» را منتشر کرد که در آن به جنگ های ایتالیا اشاره داشت و پس از آن در سال ۱۹۳۲ کتاب «مرگ در بعدازظهر» را انتشار داد. او بالاخره در سال ۱۹۵۲ شاهکار جاودانه خود را به نام «پیرمرد و دریا» به رشته تحریر درآورد و به اوج شهرت و عظمت ادبی رسید. با این اثر او در سال ۱۹۵۳ به دریافت جایزه «پولیتزر» و در سال ۱۹۵۴ به دریافت جایزه ادبی نوبل نایل شد. از آثار دیگر وی می توان «سیلاب های بهاری»، «خورشید همچنان می درخشد»، «برف های کلیمانجارو»، «یک روز انتظار»، «آن دست رود و در میان درختان» (به راه خرابات در چوب تاک)، «پس از توفان»، «روشنایی جهان»، «وطن به تو چه می گوید»، «اکنون دراز می کشم» و «کلبه سرخ پوست» را نام برد.
هرمان هسه
هرمان هسه ، شاعر و رمان نویس سوییسی – آلمانی چنین روزی در سال 1877 در شهر کالو دیده به جهان گشود. اين چهره برجسته ادبیات قرن بیستم آلمان از کودکی در کتابخانه باشکوهی که در خانه پدربزرگش بود با کتاب آشنا شد. وی نخستین سروده خود را در 22سالگی منتشر و نخستین رمانش را با عنوان «پیتر کامنسیند» در سال 1904 منتشر کرد که با اقبال بی نظیری روبه رو شد. او در طول فعالیت ادبی اش جوایز بسیاری - از جمله جایزه نوبل در سال 1946 برای کتاب «آقای لودی: بازی مهرههای شیشهای» و در سال 1945 جایزهی ادبی گوته - را به خود اختصاص داد. هسه پس از سال 1943 ، دیگر رمانی ننوشت، ولي به چاپ نوشتارها، نامهها، سرودهها و داستان هایش ادامه داد. «سیذارتا»، «گرگ بیابان»، « سفر به شرق» و «نارسیس و گلدموند» از دیگر آثار اوست. وی آگوست 1962 در مونتاگنالو سوییس از دنیا رفت.
ویسواوا شیمبورسکا
ویسواوا شیمبورسکا، بانوی شعر لهستان چنین روزی در سال 1923 دیده به جهان گشود. او در سال 1996 جایزه نوبل را از آن خود کرد و از آن زمان به عنوان چهره ای شناخته شده در سرتاسر دنیا مطرح شد و آثارش با اقبال جهانی روبه رو شد. او در طول زندگی ادبی اش جوایز بسیاری را به خود اختصاص داد. از آثار وی می توان به «فراخواندن يتی»، «نمك»، «صداها، احساس ها و انديشه ها»، «عدد بزرگ»، «براي اين است كه زنده ايم» و «انبوه جمعيت» اشاره كرد. وی در حالی که 88 سال داشت اول فوریه 2012 بر اثر سرطان ریه در شهر کراکوف لهستان در گذشت.
الکساندروس پاناگولیس
الکساندروس پاناگولیس، شاعر جوان یونانی در روزی مثل امروز در سال 1939 دیده به جهان گشود. در کارنامه او هشت کتاب شعر جای دارد که سه عنوان از آن ها پس از مرگش منتشرشده اند. او مبارزی انقلابی بود که با رژیم نظامی حاکم وقت یونان مبارزه می کرد. وی مدتی از عمرش را در زندان و زیر شکنجه گذراند و شعرهای زیادی را در این دوره سرود و آن ها را روی دیوار زندان یا تکه های کوچک کاغذ نوشت. اوریانا فالاچی نویسنده نامدار ایتالیایی رمان «یک مرد» را به یاد او نوشته و مرگ او را توطئه دولت خوانده است. وی در سال 1976 در تصادف اتومبیل کشته شد.
دارن شان
دارن اشاگنسی نویسنده ایرلندی آثار تخیلی و اسرار آمیز چنین روزی در سال 1972 در لندن به دنیا آمد. او با نام مستعار دارن شان برای کودکان می نویسد و بيشتر به خاطر كتابهاي چندگانهاش درباره خونآشامها شهرت دارد. «حماسه کریسلی»، «افسانه دارن شان» و «دموناتا و آقای کریسپلی» از جمله آثاری است که دارن شان با آنها در فهرست محبوبترین نویسندگان نوجوانان قرار گرفته است. «رژه مرگ»، «شهر مارها» و «افق جهنم» نیز از جمله کتاب های مشهور و پرفروش او برای بزرگسالان است.
کتاب های او در بیش از 60 کشور و به 30 زبان زنده ترجمه شده و بیش از 25 میلیون نسخه از آنها در سراسر جهان به فروش رسیده است. او از نویسندگان پرفروش در آمریکا، بریتانیا، ایرلند، هلند و نروژ است و ژاپنی ها و تایوانی ها و مجارها نیز از کتاب های او همواره استقبال کرده اند. مجموعه 12 جلدی «قصههای سرزمین اشباح» و مجموعه 10 جلدی «دیموناتا» از آثار اوست كه به زبان فارسی برگردانده شده است.
ولادیمیر ناباکوف
ولادیمیر ناباکوف، نویسنده و منتقد ادبی چنین روزی در سال 1977 برای همیشه آرمید. وی آوریل 1899 در سن پترزبورگ به دنیا آمد. او اصلیتش روسی بود و به همین دليل به دو زبان روسی و انگلیسی می نوشت. در کارنامه ادبی او ۱۸ رمان، هشت مجموعه داستان کوتاه، هفت کتاب شعر و ۹ نمایشنامه وجود دارد. او فعالیت ادبی اش را با ترجمه اشعار «هاینه » آغاز کرد و نخستین رمانش با عنوان «ماشنکا» را در 27 سالگی نوشت. «خنده در تاریکی» یکی از رمانهای مطرح و ماندگار ناباکوف است که تا به حال به بیش از 19 زبان زنده دنیا ترجمه شده است، اما آنچه سبب شهرت او شد خلق شاهکارش « لولیتا» بود که در سال 1955 منتشر شد. او با انتشار «ماری» به عنوان نویسنده ای مدرن و با قریحه بر سر زبان ها افتاد. «موهبت»، «دعوت به مراسم گردن زنى» و «زندگي سباستين نايت» از دیگر آثار اوست.
ماریو پوزو
ماریو پوزو نویسنده ایتالیایی – آمریکایی چنین روزی در سال 1999 دیده از جهان فروبست. وی اکتبر 1920 به دنیا آمد. او در سال 1955 نخستین کتابش را نوشت. وی برای رمان های مافیایی اش به ویژه کتاب «پدر خوانده» به شهرت رسید که آن را در سال 1969 نوشت و فیلمی به همین نام که با اقتباس از آن ساخته شد، دو بار برنده جایزه اسکار شد. «امرتا» و «زایر خوشبخت» و «آخرین خان» از دیگر آثار اوست.
بریل بینبریج
بریل بینبریج، نویسنده فقید انگلیسی چنین روزی در سال 2010 دیده از جهان فروبست. وی نوامبر 1932 در لیورپول به دنیا آمد. او بیش از 15 رمان را در کارنامه ادبی خود دارد. او در سال 1977 و 1996 برنده جایزه وایتبرد برای بهترین رمان شد. او در سال 1973 برای رمان «خیاط»، در سال 1974 برای رمان «خروجی کارخانه بطری سازی»، در سال 1990 برای کتاب «یک ماجرای بزرگ وحشتناک»، در سال 1996 برای کتاب «هر کسی برای خودش» و در سال 1998 برای کتاب «استاد جورجی» نامزد دریافت جایزه بوکر شد و رکورد 5 بار نامزدی دریافت این جایزه را شکست. در سال 2008 روزنامه تایمز نام او را به عنوان 50 نویسنده برتر بریتانیا از سال 1945 منتشر کرد. از دیگر آثار وی می توان به «آخرهفته با کلود» و «زمان زخم» اشاره کرد. بنیاد جایزه معتبر من بوکر به تازگی جایزه جدیدی به نام وی راه اندازی کرد.
دوشنبه ۱۲ تیر ۱۳۹۱ - ۰۹:۰۴
نظر شما