به گزارش خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)، از نظر «ناقد»، غربت فلسفه مدتهاست آغاز شده و اهل انديشه و اصحاب فرهنگ، ديرزماني است كه ميدان را خالي كرده و حوزه عمومي را به فوتبال باختهاند؛ بنابراين شايد بتوان اين اثر را كتابي شامل دغدغههاي روشنفكرمآبانه يك نويسنده دانست.
اين كتاب از دو گفتار از خسرو ناقد و چندين گفتوگو با او درباره موضوعات مختلف تشكيل شده است، از همين رو نميتوان موضوع واحدي را براي آن مشخص كرد. ادبيات معاصر آلمان و نگاه فلسفهمحور، ديدگاههاي لشك كولاكوفسكي، ديدگاههاي كارل پوپر و كتاب «چرا جنگ» موضوعات گفتوگوهاي اين كتاب را تشكيل ميدهند.
ناقد در يكي از دو گفتار اين اثر كه به بررسي نسبت سنت و تجدد اختصاص يافته است، تعامل روشنفكران با سنت را نوعي «سازگاري ناسازوار» ميداند كه در عين وابستگي به يكديگر، دچار تضادند. او به روايتي كهن اشاره ميكند كه در آن، متجددان به كوتولههايي تشبيه ميشوند كه بر شانههاي غولها كه همانا پيشينان باشند نشستهاند و از اين رو به رغم جثه ريزشان، دوردستها را بهتر ميتوانند ببينند.
محتواي اين كتاب بيش از همه، گوياي ديدگاهها و برداشتهاي نويسنده درباره مسايلي است كه دلمشغوليهاي روشنفكران را تشكيل ميدهند. به همين دليل است كه او نخستين گفتار كتابش را به بررسي «نقش و جايگاه روشنفكري» اختصاص داده است. او در اين بخش، مفهوم روشنفكري، نقد بيان و نگارش روشنفكران و پيشينه تاريخي اصطلاح روشنفكر را بررسي ميكند.
يكي از بخشهاي شايان توجه اين اثر، پيگفتار آن با عنوان «غوغاي فوتبال، غربت فلسفه» است. ناقد معتقد است كه اهل انديشه و اصحاب فرهنگ، ديرزماني است كه ميدان را خالي كرده و حوزه عمومي را به فوتبال باختهاند. او تاكيد ميكند كه غربت فلسفه از زماني آغاز شد كه سنت ديرپا و كششي كه خواهان وحدت آموزههاي فلسفي و زندگي انسان بود از ميان مردمان رخت بربست.
وي توضيح ميدهد كه محبوبيت و جذابيتي كه امروز فوتبال و فوتباليستها در ميان عامه مردم و بهويژه جوانان دارند، در دوران طلايي فلسفه در آتن، به فلسفه و فيلسوفان تعلق داشت. جوانان مشتاق براي آگاهي از چراييهاي اينجهاني و آنجهاني در ميدانهاي شهر، گرد سقراط حلقه ميزدند و با پرسشهاي خود درباره جهان، آفرينش و انسان، زمينه جدلهاي فلسفي و مناظره در ميهمانيها را فراهم ميآوردند. در حالي كه اين اشتياق، امروزه به هيجانهاي آني فوتبال تعلق گرفته است و در هياهوي ورزشگاهها نمود مييابد.
بخش پاياني اين كتاب به «نمايه» اختصاص يافته است.
چاپ نخست كتاب از «از دانش تا فرزانگي: گفتارها و گفتوگوهايي پيرامون فلسفه و ادبيات» با شمارگان 1100 نسخه، در 215 صفحه و به بهاي 52000 ريال از سوي انتشارات ققنوس منتشر شد.
یکشنبه ۱۰ اردیبهشت ۱۳۹۱ - ۱۰:۰۷
نظر شما