کتاب «تاريخ مختصر شهر و شهرنشيني در ايران» نوشته حسين سلطانزاده به دوره باستان تا اواسط دهه پنجاه خورشيدي ميپردازد. اين كتاب با هدف مطالعه شهرهاي تاريخي ايران نوشته شده و با رويكرد خاصي به شهر، فضاهاي شهري و معماري آن توجه شده است.
موقعيت سياسي ـ اجتماعي دستگاههاي حکومتي و روند تاريخي اقتصادي شهر و ميزان و نحوه مشارکت مردم در اداره جامعه و چگونگي و محدوده فعاليتهاي سياسي ـ اجتماعي و نحوه کسب و توزيع قدرت سياسي در جامعه، در فضاها و بافت شهر عينيت مييابد.
همچنين نحوه همزيستي و روابط دروني بين عناصر و ارتباط هرکدام با ساير فضاهاي شهري منعکس ميشود. بافت هر شهر علاوه بر تاثيرپذيري از نيروها و عوامل دروني، به طور عمده تحت تاثير ويژگيهاي محيط طبيعي و عوامل سرزميني شکل گرفته و نحوه تدابير و راه حلهاي اتخاذ شده را توسط شهروندان براي پاسخگويي به نيازها و خواستهها منعکس ميکند.
مطالعه و بررسي ويژگيهاي کالبدي و کارکردي شهرهاي قديمي کشور، افزون بر آن که برخي از زواياي مبهم و ناشناخته تاريخ و فرهنگ کشور را آشکار و تا حد قابل توجهي کمبود منابع و اسناد مدون تاريخ اجتماعي و هنر اين مرز و بوم را جبران ميکند، ميتواند زمينه مناسبي را براي اتخاذ تدابير و روشهايي براي احيا اين بافتها فراهم آورد تا در پرتو آن، حيات اجتماعي جاري در آنها سامان يابد و امکان جلوگيري از ويراني فراهم آيد تا شايد چنين گنجينهها و ثروتهاي فرهنگي عظيمي که به هيچ وجه امکان جايگزيني آنها توسط هيچ پديده و فضايي وجود ندارد، به حيات خويش ادامه دهند.
کتاب «تاريخ مختصر شهر و شهرنشينی در ايران» تاليف دکتر حسين سلطانزاده در سی و يکمين نشست گفتمان هنر و معماری رونمايي میشود. اين نشست عصر چهارشنبه (12 بهمن) در موزه هنر امام علي (ع) برپا شد.
نظر شما