نويسنده كتاب «پرواز به سوي لاهوت» ورود به زمين را عرصهاي براي تعيين رتبه و جايگاه ابدي انسانها خواند و گفت: همچنان كه در قرآن كريم نيز آمده است، طنابهايي تمثيلي از آسمان به سوي زمين آويخته شدهاند كه مدام در حال حركت به سمت خدايند و انسانها با رهايي از موانع زميني ميتوانند با استفاده از اين طنابها، آسماني شوند.
وي با تاكيد بر اين كه «چنانچه بحث ولايت به خوبي در جامعه تبيين شود، بسياري از مسايل و بحرانهاي حل خواهند شد» گفت: از مقطع كارشناسي درپي اين مسايل بودم و دغدغه پاسخ به پرسشهاي اين حوزه را داشتم. با تاليف اين كتاب تصور ميكنم تا حدي موفق به اداي حق مطلب شدهام.
پژوهشگر حوزه دين و عرفان با اشاره به اين كه بيشترين تاكيد و تمركز اين كتاب بر تفاسير قرآني و روايات اسلامي است، تصريح كرد: به دليل وجود برخي مسايل و رقابتهاي ناسالم، از بيان گفتارها و نظرات شخصي ديگران خودداري كردم و كوشيدم از منابع تفسيري اهل سنت و شيعيان و رواياتي كه بيشتر به منابع شيعي تعلق داشتند، استفاده كنم. با وجود آن كه در ابتداي راه تصميم به تقرير اثري تطبيقي داشتم تا مطالب را با ميزان «قرآن» بسنجم و عنوان كنم، به دليل اختصاص اين مطلب به مبحث قرب و ولايت، اين امر امكانپذير نشد.
حكيمي ادامه داد: به دليل وجود برخي از اختلافات ميان آراي اهل سنت و تعابير متفاوتي كه آنها از «ولي» دارند و برخلاف شيعه كه «ولي» را سرپرست ميداند؛ آنها دوستي تلقي ميكنند، اين بررسي انطباقي مسير نميشد. از اين رو، شاكله اصلي كتاب بيشتر به سمت آراي شيعه گرايش يافت و در اين كتاب به جز پيامبر اكرم(ص) از هيچ فرد ديگري نام يا مطلبي عنوان نشده است.
وي اثبات معقوليت ولايت و حسي يا قلبي نبودن آن را از جمله ويژگيهاي اين اثر برشمرد و توضيح داد: اين نوشتار با تبيين بحث انسان كامل و معيارهاي آن، نگاهي كلي به خصوصيات عرفان دارد و ميكوشد خواننده را به سمتي هدايت كند كه با آگاهي از معيارهاي صحيح، مسير عرفانهاي حقيقي را از عرفانهاي كاذب و ساختگي بازشناسد.
حكيمي درباره اساسيترين مبحث اين اثر يعني ولايت عنوان داشت: ولايت ائمه اطهار(ع) مقولهاي است كه در ميان همه شيعيان پذيرفته شده است. ولايت فقيه نيز بحث روز است، بحثي كه در امتداد ولايت ائمه اطهار(ع) عنوان ميشود. بحث ولايت ائمه اطهار(ع)، بحثي اختلافي نيست و همواره از جمله اصول اوليه دين و مورد پذيرش بوده است. بنابراين، با حل شدن و جا افتادن اين موضوع، موارد ديگر نيز تبيين خواهد شد.
نويسنده كتاب «پرواز به سوي لاهوت» داشتن قلمي سنگين و تخصصي را ايرادي دانست كه اغلب مخاطبان يا كارشناسان اين اثر به آن اشاره كردهاند.
وي در پاسخ به اين كه «بخش اعظمي از اين كتاب را مباحث مربوط به قرب و انواع آن تشكيل ميدهد، تعريف شخصي شما از اين مفهوم چيست؟» اظهار داشت: قرب در نگاه من با توجه به معنايي كه در قرآن كريم ياد شده، آويزان شدن از طنابي تمثيلي است كه از آسمان آويخته شده است، طنابي كه همواره در حال حركت از زمين به سوي آسمان است و انسانها با دفع زوائد و موانع ميتوانند از طريق اين طناب، آسماني شوند. در اين مسير انسان مانند بالني است كه با سبك شدن از دلبستگيها و وابستگيهاي زميني ميتواند راهي آسمان شود.
كارشناس حوزه دين و عرفان با اشاره به اين كه انسانها در دوران زندگي بر زمين به واسطه اعمالشان غربال ميشوند، گفت: با وجود آن كه بهشت درجهبندي شده است، چنانه بدون هيچ ملاكي تمامي انسانها راهي بهشت ميشدند، باز هم شكايت ميكردند كه چرا در طبقه بالاتري قرار ندارند. آمدن به زمين اين امكان را به انسانها ميدهد تا درجه ابدي خود را تعيين كنند.
وي در پايان يادآور شد: بر اساس تفسير آيتالله جوادي آملي، شيطان در مسير انسان نه تنها سد راه نيست، بلكه براي رسيدن به جايگاهي كه انسان بايد در آن قرار گيرد، كمك ميكند.
حكيمي خور، خواب، خشم و شهوت را همچنان كه در اشعار و روايات متعدد نيز آمده است، از جمله وابستگي يا دلبستگيهاي زميني نام برد كه مانع از صعود انسان به آسمان ميشوند. وي يادآور شد: نه تنها داشتههاي انساني، بلكه نداشتههايي كه آرزوي افراد گوناگوناند و در دل دغدغه مردم قرار دارند، از جمله دلبستگيها و موانعياند كه بايد برطرف شود.
نخستين چاپ كتاب «پرواز به سوي لاهوت» به تازگي از سوي انتشارات انديشه و فرهنگ جاويدان در شمارگان 4000 نسخه، 208 صفحه و بهاي 30000 ريال روانه بازار كتاب شده است.
نظر شما