به گزارش خبرگزاري كتاب ايران (ايبنا)، نيرومند درباره كتاب توضيح داد: سال ۱۳۷۱ مدير مسوول نشريه تخصصي «كيهان كاريكاتور» بودم و به مدت سه سال مقالاتم درباره ايدهيابي در كاريكاتور در اين نشريه منتشر ميشد.
وي ادامه داد: مطالبي كه درباره هنر نوشته شده بسيار كم است و عمده آن آثار ترجمه محسوب ميشوند از اين رو مطالبي كه در نشريه به چاپ ميرسيد بسيار اهميت پيدا كرد.
نيرمند افزود: هميشه در حوزه هنرهاي تجسمي تكنيک و تصويرسازي آموزش داده ميشود ولي به اينكه خود ايده چگونه به وجود ميآيد، پرداخته نميشود از اين رو مقالات ايدهيابي مورد توجه قرار گرفت و مطالبم در نشريه به ساير هنرها هم تعميم داده شد.
وي با بيان اينكه دانشگاهها مبحث ايدهيابي را آموزش ميدهند و موسسات بزرگ علمي و كارخانههاي بزرگ اتاقهاي فكر دارند تا مطابق با ايده، طرح خلق كنند، اظهار کرد: مجموعه اين بحثها مرا ترغيب كرد مبتني بر آموزشهايي كه نوشته بودم كتابي را به شكل مستقل منتشر كنم.
نيرومند ادامه داد: این كتاب نتيجه 20 سال فعاليت در حوزه فكر و مطالعه است. بخشي از آن حاصل تجربه آموزش در دانشكده صدا و سيما و هنرهاي زيبا به شمار ميآيد.
وي براي نوشتن كتاب «دستورالعملهاي فيل آبي براي ايدهيابي» از تكنيكهاي صنعتي استفاده كرده، سپس به آثار و منابع ادب فارسي پرداخته و در نهايت يافتههاي خود را به هنرهاي تجسمي تعمیم داده است.
هدف اصلي اين كتاب منطقي كردن مسير تفكر براي دستيابي به ايدههاي تازه است. مولف ضمن تلاش برای پرورش قدرت تصور، خلاقيت خوانندگان را هم مدنظر داشته است.
در بخشي از كتاب آمده است: «بسياري از فنون و تكنيکهای تفكر خلاق مبتني بر نظريهها و مكاتب روانشناسي شكل يافتهاند. مدل مهندسي ايده عمدتا بر مبناي تداعيگرايي پيشنهاد شده است. طبق نظريه تداعيگرايي ارتباط دو ايده منجر به تفكر ميشود. فعالتر شدن تداعيها و ارتباط آن با قوه حافظه، خلاقيت را در پي خواهد داشت.»
«دستورالعملهاي فيل آبي براي ايدهيابي» حاوي سه فصل «آشنايي با مدل مهندسي ايده»، «ايده پروري» و «بررسي آثار مرتبط» است.
«فرايند ايده يابي»، «نشانه چيست؟»، «قابل رويت كردن افكار»، «درباره جدول بسط و با اقتباس آغاز كنيد»، «چگونه ايدهها را پرورش دهيم»، «قاعده تلفيق»، «اصل متناقضنما»، «اصل وارونهسازي»، «اصل تغيير در كار ويژه و اصل تكثير كردن»، «اصول محدود ايدههاي نامحدود» و «تركيب اصول ايدهيابي» از مباحث بررسي شده در این كتاب به شمار ميآيد.
كتاب «دستورالعملهاي فيل آبي براي ايدهيابي» با نام فرعی«ايدهيابي و پرورش آن» نوشته محمدحسين نيرومند در شمارگان دوهزار و ۵۰۰ نسخه و با قيمت ۱۰هزار تومان به صورت مصور و با کاغذ گلاسه از سوي فرهنگسراي ميردشتي منتشر شده است.
شنبه ۲۲ مرداد ۱۳۹۰ - ۱۳:۱۳
نظر شما