سه‌شنبه ۱۳ اردیبهشت ۱۳۹۰ - ۱۳:۱۱
«ادبيات و متن در نظام خنياگري ايران» كتاب مي‌شود

نشست خبري هفتمين جشنواره موسيقي نواحي ايران صبح امروز(13ارديبهشت) در تالار وحدت برگزار شد. جهانگير نصري‌اشرفي، دبير جشنواره از تدوين و چاپ كتاب «ادبيات و متن در نظام خنياگري ايران» خبر داد.\

به گزارش خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)، اين نشست با حضور جهانگير نصري‌اشرفي، دبير جشنواره، مجيد لطيفي‌سرشت، مدير اجرايي و علي ترابي، رئيس جشنواره برگزار شد.

در ابتداي اين نشست ترابي جشنواره موسيقي نواحي را از غني‌ترين و باارزش‌ترين جشنواره‌ها دانست و افزود: تمام اجزاي اين موسيقي از فرهنگ ديني نشات مي‌گيرد و موسيقي نواحي با هويت فرهنگي ما پيوند دارد.

وي ادامه داد: موسيقي نواحي در سال‌هاي اخير تحت تاثير رشد افزون موسيق پاپ و راك قرار گرفته است از اين رو شايد مخاطبان امروز موسيقي خيلي نتوانند با اين موسيقي پيوند و ارتباط برقرار كنند.
ترابي توضيح داد: برگزاري هفتيمن جشنواره موسيقي نواحي سرآغاز تداوم و پايه‌ريزي اين موسيقي در سال‌هاي آينده است و تربيت جوانان علاقه‌مند به اين موسيقي و جلوگيري از تلفيق آن با گونه‌هاي ديگر مي‌تواند از دستاوردهاي اين جشنواره باشد.

در ادامه نصري‌اشرفي،‌ موسيقي نواحي را از موسيقي‌هايي دانست كه بيشتر اوقات ناديده گرفته مي‌شود و اظهار داشت: موسيقي نواحي صرفا موسيقي نيست و فقط از بعد موسيقي نبايد به اين مبحث پرداخته شود. دستاورد و رويدادهاي فرهنگي در دل اين موسيقي نهفته است و كاركرد گسترده‌اي در طول تاريخ داشته است.

وي موسيقي نواحي را با اهميت‌ترين نوع موسيقي دانست و گفت: در جشنواره هفتم به يكي از مباني كليدي اين موسيقي پرداخته خواهد شد.

نصري‌اشرفي بيان داشت: با توجه به پيشنهاد دفتر موسيقي قرار شد به جمع‌بندي براي جشنواره برسيم كه منطقي را دنبال كند، براساس اين منطق موسيقي نواحي را مي‌توان به سه دسته تقسيم بندي كرد چون هر كدام از اين لحن‌ها در اختيار مفاهيم و موضوعات خاصي است.

وي ادامه داد: بخش نخست با حضور خنياگران سالخورده كه تاكنون در هيچ جشنواره‌اي شركت نكردند برپا مي‌شود و بخش دوم كارگاهي است و در دانشگاه تهران برگزار مي‌شود و مفاهيم تاريخي فرهنگي از سوي استادان مسلم مورد بررسي قرار خواهد گرفت. بخش سوم مربوط به مباني موسيقي است و مسايل فني داستان‌ها خنيايي مورد بررسي قرار مي‌گيرد. در بخش عمومي يا گروهي هم گروه‌هاي انتخاب شده به برنامه خواهد پرداخت.

جشنواره هفتم موسيقي نواحي در نظر دارد تا در جريان نشست‌هاي گروه علمي پژوهشي جشنواره موضوعات و نيازهاي پژوهشي را در حوزه موسيقي قومي عشايري مورد ارزيابي قرار داده و با طرح پرسش‌هايي به صورت فراخوان نيز سفارش مقالات و رسالات به پژوهشگران موسيقي و موسيقي‌دانان در جهت همكاري پژوهشي دعوت به عمل آورد.

نصري‌اشرفي در توضيح بيشتر گفت: اين پژوهش‌ها و آثار مورد نظر گرچه از زمان سفارش تا آماده‌سازي و گردآوري نيازمند صرف وقت بوده و امكان ارايه آنها در جشنواره هفتم ميسر نيست ولي دبيرخانه مي‌تواند با پيگيري مستمر و ارج نهادن به اين موضوع بسيار پر اهميت در خلال يك سال مقالات ارايه شده و يا سفارشي را گردآوري و دسته‌بندي كرده و جهت هرگونه تصميم‌گيري از ويراستاري، طبقه‌بندي، تدوين و يا انتشار در اختيار دفتر موسيقي قرار خواهد داد.

وي تصريح كرد: جشنواره مصم است تا به دليل فقدان منابع قابل استناد در زمينه ادبيات خنيايي ايران بلافاصله پس از اتمام جشنواره هفتم همه آثار داستاني موسيقايي ثبت و ضبط شده و از طريق همكاران گروه پژوهش گردآوري، ‌تخليه و متون آنها را از طريق مترجمان بومي به فارسي برگرداند.

نصري‌اشرفي متعهد شده است تا بر روند پياده كردن و جدا ساختن متن از موسيقي، پالايش، ‌دسته‌بندي، ترجمه و آوانگاري تا انتشار آن نظارت كرده و كتاب «ادبيات و متن در نظام خنياگري» را به صورت آماده انتشار و جهت اتخاذ هرگونه تصميم تحويل دبير خانه و دفتر موسيقي كند.

به گفته دبير جشنواره،‌ اين كار پژوهشي ظرفيت دانشنامه را هم دارد.
برگزاركنندگان جشنواره بر اين اعتقادند كه ثبت، ضبط و انتشار بدون دخل و تصرف ادبيات مربوط به خنياگري اقوام و عشاير ايراني، علاوه بر ايجاد منابع پر ارزش مي‌تواند به پژوهش‌ها و بررسي‌هاي اديبان ناقدان و محققان ادبيات و شعر قديم ايران كمك كند.

لطيفي‌سرشت در ادامه گفت: جشنواره امسال همزمان در تهران و كرمان برگزار مي‌شود. در تهران سالن رودكي، تالاروحدت، سالن خانه موسيقي و سالن شهيد آويني دانشگاه هنر برگزار ميزبان جشنواره‌اند.

وي تصريح كرد: تعداد هنرمنداني كه در جشنواره شركت كردند 182 نفر است كه 7 گروه آن از داخل كشورند.

هفتمين جشنواره موسيقي نواحي ايران 24 تا 28 ارديبهشت برگزار مي‌شود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها