محمدرضا شرفیخبوشان معتقد است که در بیان وقایع عاشورا باید از ظرفیت تخیل خود مخاطب استفاده کنیم و با بیان بخشهایی از وقایع، مخاطب نوجوان را وادار، برانگیخته و او را ترغیب میکنیم که بقیه ماجرا را در ذهن خودش تصویرسازی کند.
پرونده «صدای پای کاروان در ادبیات کودک و نوجوان»/شماره پنج؛ محمدرضا شرفیخبوشان:
برای بیان عاشورا باید از ظرفیت تخیل نوجوان استفاده کرد
12 مرداد 1401 ساعت 12:45
گزارشگر : شیما کرمی
محمدرضا شرفیخبوشان معتقد است که در بیان وقایع عاشورا باید از ظرفیت تخیل خود مخاطب استفاده کنیم و با بیان بخشهایی از وقایع، مخاطب نوجوان را وادار، برانگیخته و او را ترغیب میکنیم که بقیه ماجرا را در ذهن خودش تصویرسازی کند.
به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، کتاب «موهای تو خانه ماهیهاست» نوشتهی «محمدرضا شرفیخبوشان»، داستانی پیرامون قیام پانزده خرداد سال 42 است و قصهی پسر نوجوانی را به تصویر میکشد که بر اثر اتفاقاتی به واقعه عاشورا و 15 خرداد پیوند میخورد. این کتاب توسط انتشارات شهرستان ادب به چاپ رسیده است. این رمان موفق شد جایزه بهترین اثر جشنواره داستان انقلاب در بخش رمان نوجوان و اثر برگزیده جشنواره سراسری داستان اشراق شود. این کتاب علاوه بر حال و هوایی عاشقانه، میتواند از دریچهای جدید و با روایتی کمتر شنیده شده، به ماجرای قیام 15 خرداد و واقعه عاشورا بپردازد و به خاطر حجم کم داستان، محمدرضا شرفی خبوشان بیشتر بر روی توصیفات و شیوه داستانگویی خود تمرکز کرده است. به مناسبت ایام سوگواری ماه محرم با شرفیخبوشان گفتوگویی انجام دادهایم که در ادامه میخوانید:
به عنوان یک نویسنده بفرمایید که برای بیان وقایع عاشورا باید از چه تکنیک و فنونی استفاده شود؟
واقعه عاشورا به خودیخود واقعهای است با ظرفیتهای بالا داستانی و عناصر دراماتیک. ذات رخداد به سند شخصیتها، خود کیفیت واقعه، زمان و مکان واقعه، باعث ایجاد پیامی که یک ارزش داستانی بالایی را در خودش دارد، شده است؛ بنابراین این رخدادی است که نویسندگان میتوانند از جنبهها و زوایای مختلفی به سراغ آن بروند و آن را تبدیل به یک محصول داستانی کنند؛ البته با مدد گرفتن از تکنیکها و فنونی که نویسنده در فراهم آوردن داستان میتواند به کار ببرد. در اینجا هدف محصول داستانی است که برای مخاطبان نوجوان فراهم میشود. نویسنده نوجوان این توانایی را دارد که رخداد را از منظر و نگاه یک نوجوان برای نوجوانان روایت کند؛ بنابراین توجه نویسنده به ظرفیتهایی که در واقعه عاشورا وجود دارد باعث میشود که آثار خوب و تاثیرگذاری مطرح و به وجود آید. یکی از جنبههایی که در واقعه عاشورا مطرح است، برخورد ظالمانه همراه با خشونت بسیار زیادی است که با افراد حاضر در واقعه انجام میشود. ظرفیتهای داستانی آنقدر زیاد است که انتخاب زوایا و نحوه تعریف کردن داستان با توجه به مخاطب میتواند خیلی خوب پیش برود. در خود واقعه حتی حضور خود کودکانونوجوانان را داریم. همواره تاثیربخشی یک داستان، به استفاده از تخیل خود مخاطب بستگی دارد. یعنی لزوما در یک داستان به تشریح جزبهجز همه وقایع نمیپردازیم؛ بلکه با ایجاد یک فضایی که برآمده از ترسیم مکان، زمان، حسوحالی که در فضا وجود دارد، میتوانیم خواننده یا مخاطب را در آن فضا قرار دهیم. یکی از راهکارها این است که از ظرفیت تخیل خود مخاطب استفاده کنیم. با بیان بخشهایی از وقایع، مخاطب نوجوان را وادار، برانگیخته و او را ترغیب میکنیم که بقیه ماجرا را در ذهن خودش تصویرسازی کند با توجه به آن چیزی که خودش از ماجرا یا داستان دریافت کرده است. این یعنی استفاده از ظرفیتهای تخیلی خود نوجوان! نویسنده کافی است که به بخشهایی از وقایع عاشورا بپردازد و طوری آن را ترسیم و چینش کند و تکنیکهای روایی را به نحوی قرار دهد که مخاطب بتواند آن شکوه، ارزش و هم آن نوع برخوردی را که با اهل بیت (ع) صورت گرفته است، دریابد. یکی از هنرهای نویسنده انتخاب صحنه است.
چگونه میتوانیم یک نوجوان را نسبت به شنیدن وقایع حماسی عاشورا مشتاق کنیم؟
واقعه عاشورا تمام خشونت نیست بلکه دارای صحنههای تاثیرگذاری است که در ذهن و عاطفه مخاطب بسیار ارزشمند است. ما میتوانیم به بخشهای حماسهساز تکیه کنیم. افراد و حتی نوجوانانی بودند که جنبه حماسی حرکت آنها خیلی برجسته است. با ترسیم این شخصیتها و با شکل دادن به آن حماسهای که ایجاد کردن میتوانیم مخاطب نوجوان را نسبت به خود واقعه و داستان، مشتاق کنیم؛ چون با مخاطبی سروکار داریم که به دنبال سرگذشت یک قهرمان است. دنبال این است که ابعاد وجودی یک قهرمان را بشناسد. دنبال کند و ببیند که اعمال او در برابر یک مانع یا رخداد چگونه است؛ خودش را جای او فرض کند؛ در واقعه عاشورا با قهرمانهایی سروکار داریم که بسیار قابل ارزش هستند و با وجودی که موانع و دشواری داشتند، ایستادگی کردند. همین مسئله ایستادگی بسیار اثربخش است.
کد مطلب: 324725