سه‌شنبه ۱۹ خرداد ۱۴۰۵ - ۱۲:۴۰
طنز تلخ سهند ایرانمهر در روایت داستانی تناقض‌های اجتماعی

کتاب «گزارش آخرین تابستان» نوشته‌ سهند ایرانمهر، یک رمان معاصر است که با طنزی تلخ به بررسی زندگی اجتماعی و تحولات فرهنگی در ایران می‌پردازد.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، رمان «گزارش آخرین تابستان» تازه‌ترین اثر سهند ایرانمهر، نویسنده، پژوهشگر و فعال رسانه‌ای، با نگاهی به تجربه زیسته نسل‌های مختلف و تحولات اجتماعی و فرهنگی ایران روایت شده است. ایرانمهر که پیش‌تر نیز در آثار و نوشته‌هایش به مسائل اجتماعی، حافظه جمعی و تناقض‌های زندگی معاصر پرداخته، در این رمان جهانی خلق می‌کند که در آن واقعیت، خاطره، طنز و نقد اجتماعی درهم می‌آمیزند.

«گزارش آخرین تابستان» روایتی است از جامعه‌ای که میان گذشته و آینده، سنت و مدرنیته، و آرزوها و واقعیت‌های روزمره سرگردان مانده است. نویسنده با بهره‌گیری از زبان محاوره، شخصیت‌های متنوع و موقعیت‌های گاه طنزآمیز و گاه تلخ، تصویری از شکاف‌ها، سوءتفاهم‌ها و تناقض‌هایی ارائه می‌دهد که در لایه‌های مختلف زندگی ایرانیان جریان دارد.

در بخشی از متن پشت جلد کتاب می‌خوانیم:

«عمو حسینعلی گفت: همین هفته پیش کتابی توی آمریکا چاپ شده به اسم ok توش نوشته آمریکایی‌ها می‌خوان یه چیزهایی توی مغز میمون کار بذارن که بهش میگن چیپس این چیپس‌ها رو کار میذارن توی مغز حیوون‌ها کارهای دم دستی بشر مثل رانندگی و اینها رو انجام بدن.

آسید الان توی آمریکا ترمینال ساختن میری بلیت می‌خری آخر هفته میری مریخ گشت‌وگذار. یه یارو پیدا شده به اسم «ماسک» این یه ماسماسک ساخته عمود میره فضا عمود هم برمی‌گرده و داره برنامه‌ریزی می‌کنه آمریکایی‌ها کلا از این زمین کوفتی جمع کنن برن مریخ کشت و زراعت و زندگی کنن. حق هم دارن میگن ما هرچی اختراع می‌کنیم بقیه استفاده می‌کنن و آخرش هم به ما میگن ولد زنا خب خودمون اختراع می‌کنیم خودمون هم استفاده می‌کنیم شما حلال‌زاده‌ها برید اختراعات خیارقلعه رو مصرف کنید... مش قربان گفت: الله اکبر الله اکبر عجب کتابیه کتاب ok حالا ok یعنی چی؟

عمو حسنعلی رو کرد به مش قربان و گفت: یعنی همه‌چی ردیفه یه وقت‌هایی هم یکی خیلی روی حرف بی‌ربطش اصرار کنه امریکایی‌ها می‌گن اوکی یعنی باشه تو راست میگی به قول ترک‌ها: سن دین اولسون شریاتسین.»

این رمان در ۲۳ فصل با عناوینی چون «خیابان سعدی، بن‌بست عندلیب»، «سر سه‌راه خیارقلعه»، «وقتی تاریخ نمی‌خوانیم»، «روز سیاه بلور»، «ون سبز»، «طبل یاماها» و «معجزه در خیارقلعه» روایت می‌شود؛ فصل‌هایی که هر یک بخشی از جهان داستانی ایرانمهر و شخصیت‌های ساکن آن را شکل می‌دهند.

«گزارش آخرین تابستان» را می‌توان تلاشی برای ثبت بخشی از زیست اجتماعی ایران امروز دانست؛ روایتی که از خلال زندگی آدم‌های معمولی، به پرسش‌هایی بزرگ‌تر درباره تغییرات اجتماعی، حافظه تاریخی و نسبت انسان معاصر با جهان پیرامونش می‌پردازد.

این کتاب به‌تازگی از سوی نشر «وزن دنیا» در ۳۲۲ صفحه منتشر شده است.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

پربازدیدترین

تازه‌ها

پربازدیدها