دوشنبه ۲۸ اردیبهشت ۱۴۰۵ - ۱۱:۲۰
۸۰ اثر کهن از آثار خیام در مرکز نسخ خطی کتابخانه رضوی نگهداری می‌شود

خراسان‌رضوی- ۸۰ اثر خطی، چاپ سنگی و سربی از آثار حکیم عمر خیام نیشابوری، ریاضیدان، اخترشناس و شاعر مشهور قرن پنجم هجری قمری در کتابخانه مرکزی حرم مطهر رضوی، وجود دارد.

کارشناس ارزشیابی و ثبت نسخ خطی مدیریت مخطوطات آستان قدس رضوی در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در مشهد عنوان کرد: ۱۹ نسخه خطی از آثار غیاث‌الدین ابوالفتح عمر بن ابراهیم خیام نیشابوری، همچون عناوین «رباعیات خیام»، «الجبر و المقابله»، «وجودیه» و «شرح خطبه التوحید»، در مرکز نسخ خطی کتابخانه مرکزی این آستان مقدس، نگهداری می‌شود.

سیدرضا صداقت‌حسینی بیان کرد: نسخه خطی رباعیات خیام به شماره ۱۶۴۰۸ متعلق به سال ۹۹۳ هجری قمری، قدیمی‌ترین اثر خطی از آثار خیام در کتابخانه آستان قدس رضوی به شمار می‌آید که در شهریور ۱۳۶۷ به این کتابخانه واگذار شده است.

صداقت‌حسینی ادامه داد: این اثر، به‌خط نستعلیق خوش در ۱۳ برگ کاغذ حنایی در ابعاد ۱۸/۲ در ۲۹/۶ سانتی‌متر کتابت و با میشن عنابی ضربی تجلید شده است.

وی افزود: این نسخه دارای سرلوح مذهب و منقش، تمام صفحات جدول‌بندی، سه لچک مُذَهب، دو صفحه اوّل بین سطور طلااندازی شده، مصراع‌های اول رباعیات در زمینه صورتی و مصراع‌های دوم در زمینه نخودی، یک ترنج و چهار لچک ترنج است.

معرفی نسخه خطی رباعیات خیام

صداقت‌حسینی عنوان کرد: از دیگر نسخه‌های خطی نفیس خیام می‌توان از نسخه رباعیات که در سال ۱۲۶۷ هجری قمری کتابت شده و با شماره ۶۰۶۴ در این مرکز نگهداری می‌شود، نام برد.

وی با اشاره به اینکه این نسخه در مرداد ۱۳۱۱ توسط میرزا رضا نائینی به کتابخانه اهدا شده است، گفت: این نسخه به‌خط نسخ خوش ۱۸ سطری روی ۱۶ برگ در ابعاد ۱۸/۵ در ۳۲/۵ سانتی‌متر نگاشته و با مقوا تجلید شده است. این اثر دارای عناوین به سرخی و کمند و جداول به زر تحریردار و لاجورد و شنگرف است.

نگهداری از ۶۱ کتاب چاپ سنگی و سربی

صداقت‌حسینی تصریح کرد: همچنین در مرکز نسخ خطی کتابخانه مرکزی آستان قدس رضوی، ۶۱ کتاب چاپ سنگی و سربی از آثار خیام، قابل بررسی است.

وی ادامه داد: برخی از این کتاب‌ها تحت عنوان «رباعیات خیام» مستقل چاپ شده‌اند و برخی دیگر در قالب مجموعه آثاری همچون رباعیات خیام، رباعیات باباطاهر، رباعیات خواجه ابوسعید ابوالخیر، رباعیات خواجه عبدالله انصاری و قصیده سلمان ساوجی، در یک کتاب به چاپ رسیده‌اند.

کارشناس ارزشیابی و ثبت نسخ خطی مدیریت مخطوطات آستان قدس رضوی افزود: اهل علم و پژوهش با مراجعه به تالار محققان خطی کتابخانه می‌توانند پس از ارائه درخواست حضوری به مسئول تالار، تصاویر دیجیتالی با کیفیت این آثار را دریافت و از آنها در تحقیقات خود استفاده کنند.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

پربازدیدترین

تازه‌ها

پربازدیدها