یکشنبه ۸ تیر ۱۴۰۴ - ۱۱:۵۷
چهار افکت که هر نوازنده گیتار بیس باید بشناسد

در این مقاله به چهار نوع افکت اشاره می‌کنیم که بیش از سایر انواع افکت، برای بیسیست‌ها کاربردی و سودمند هستند و با چهار نوع افکت ضروری برای گیتار بیس آشنا شویم.

خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا اگر نوازنده گیتار بیس هستید، خرید چند پدال افکت و استفاده از آنها در زمان ضبط، اجرا و آهنگسازی، می‌تواند وجه جدیدی به کار شما ببخشد. شکی نیست که هیچ افکتی نمی‌تواند ضعف‌های تکنیکی نوازنده را بپوشاند؛ اما برخی از افکت‌ها می‌توانند رویکرد شما به ساز را دگرگون کنند و درهای جدیدی را پیش روی شما بگشایند. در این مقاله کوتاه، به چهار نوع افکت اشاره می‌کنیم که بیش از سایر انواع افکت، برای بیسیست‌ها کاربردی و سودمند هستند. اگر بودجه بیشتری در اختیار دارید، می‌توانید افکت‌های جذاب دیگری چون فیزر (phaser)، فیلتر و auto wah را نیز به این لیست اضافه کنید؛ اما به عقیده ما، همین چهار افکت نیازهای اکثر بیسیست‌ها را پوشش می‌دهند. همچنین اگر تمام بودجه خود را صرف خرید گیتار بیس کرده‌اید و اکنون بودجه کافی برای تهیه افکت را در اختیار ندارید، می‌توانید از نسخه‌های نرم‌افزاری افکت‌های ذکرشده در این مطلب استفاده کنید. البته روشن است که برای این کار، به کارت صدای استودیویی (آدیو اینترفیس) و هدفون استودیویی یا اسپیکر مانیتورینگ نیز نیاز دارید.

با ذکر این مقدمه، بیایید به اصل مطلب بپردازیم و با چهار نوع افکت ضروری برای گیتار بیس آشنا شویم.

اکتاو

پدال‌های اکتاو (octave)، نت نواخته‌شده را با نتی در یک یا دو اکتاو بالاتر یا پایین‌تر ترکیب می‌کنند و به شما امکان می‌دهند که به صدایی حجیم‌تر یا شبیه به اصوات سینتی‌سایزر دست پیدا کنید. ترکیب سیگنال خام با سیگنال متأثر از افکت، وجهی جذاب به صدای گیتار بیس می‌بخشد. از سوی دیگر، اگر تنها از سیگنال متأثر از افکت استفاده کنید، مثلاً می‌توانید اصواتی با فرکانس بسیار پایین در اختیار داشته باشید.

پدال‌های اکتاو محبوب متعددی در جهان موسیقی وجود دارند که از آن جمله می‌توان به Boss OC-2 ،MXR Vintage Bass Octave و البته Digitech Whammy اشاره کرد. از میان این مدل‌ها، باس OC-2 (خصوصاً نسخه ژاپنی آن)، به دلیل ارائه صدایی گرم و غنی، محبوبیت بسیار زیادی دارد و برای نواختن طیف وسیعی از سبک‌های موسیقی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

دیستورشن / اُوردرایو / فاز

با اینکه پدال‌های دیستورشن، اوردرایو و فاز یکسان نیستند و تفاوت‌های مهمی میان آنها وجود دارد، اما همگی می‌توانند گین و غنای هارمونیک تُن گیتار بیس را افزایش دهند. برای این دسته از پدال‌ها، کاربردهای متفاوتی وجود دارد و نوازندگان بیس در بسیاری از آثار محبوب تاریخ موسیقی از آنها بهره گرفته‌اند. دیستورشن، اوردرایو و فاز می‌توانند حجم فرکانس‌های لو-مید (بخش پایین طیف فرکانسی میانی) و بیس (فرکانس‌های پایین) را به‌نحوی قابل توجه افزایش دهند. موزیسین‌های سبک‌های مختلف، از کلاسیک راک، پراگرسیو راک و متال گرفته تا EDM و فانک مدرن، از دیستورشن در فرکانس‌های پایین آثار خود بهره برده‌اند و نتایج درخشانی به دست آورده‌اند.

از بهترین پدال‌های دیستورشن/اوردرایو/فاز موجود در بازار می‌توان به Boss ODB-3 ،Way Huge Pork & Pickle و EHX Bass Big Muff اشاره کرد.

کمپرسور

سالیان سال است که نوازندگان گیتار بیس از پدال‌های کمپرسور (compressor) برای کنترل داینامیک نوازندگی و افزایش قدرت تُن ساز خود بهره می‌گیرند. زمانی که از تکنیک اسلپ استفاده می‌کنید، می‌توانید به کمک کمپرسور کاری کنید که نت‌های آرام‌تر، بهتر و نت‌های بلندتر، کنترل‌شده‌تر و نرم‌تر شنیده شوند و بدین نحو، تن ساز خود را با دقت کنترل کنید. به‌علاوه، در این مواقع کمپرسور می‌تواند کمی جلا و عمق به تُن ساز اضافه کند (به‌خصوص در زمان ضبط با تجهیزات سالید استیت یا حتی ضبط مستقیم).

البته باید به میزان کمپرشن توجه کنید و از کمپرس کردن بیش‌ازحد سیگنال خودداری کنید؛ زیرا این امر می‌تواند موجب کاهش پویایی و داینامیک رنج صدای بیس شود (مگر آنکه چنین صدایی در قالب موسیقی شما کاربردی باشد).

پدال‌های کمپرسور متنوعی برای گیتار بیس در بازار وجود دارد که از بهترین‌های آنها می‌توان به MXR Bass Compressor ،Aguilar TLC و TC Electronics Spectra Comp اشاره کرد.

کورس

در دهه هشتاد میلادی، افکت کورس (Chorus) جزئی جدانشدنی از پدال‌بورد بسیاری از بیسیست‌ها بود. این افکت می‌تواند حجم و وسعت صدای گیتار بیس را مضاعف کند و وجهی منحصربه‌فرد به آن ببخشد. به همین دلیل، امروزه نیز صدای کورس در طیف وسیعی از سبک‌های موسیقی، از جمله متال، هارد راک و پراگرسیو راک طنین‌انداز است. همچنین موزیسین‌های سبک‌های آلترنتیو راک، پانک و سبک‌های تجربی‌تر نیز به ترکیب کورس با دیستورشن و صدای خشن آن علاقه زیادی دارند.

معمولاً بر روی پدال‌های کورس، کنترل‌هایی به نام‌های rate و depth قرار گرفته است که شدت افکت را مشخص می‌کنند. برخی از آنها نیز دارای کنترلی موسوم به blend هستند که میزان ترکیب سیگنال خام با افکت را معین می‌کند.

اگر بخواهیم به چند مورد از پدال‌های کورس محبوب اشاره کنیم، می‌توانیم از Boss Bass Chorus ،MXR Bass Chorus Deluxe و EHX Bass Clone نام ببریم.

برچسب ها: هدفون, گیتار

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

تازه‌ها