محمدباقر خرمشاد در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، با تسلیت شهادت سران نظامی و علمی کشور، با ترسیمی از شرایط کشور، عنوان کرد: در شرایطی هستیم که ناغافل و ناگهانی زیر هجوم نظامی اطلاعاتی امنیتی شدید قرار گرفتیم و این هجوم، شبیه جنگ تحمیلیای است که سال ۱۳۵۹ از سوی صدام به کشورمان تحمیل شد.
وی ادامه داد: جنگ هشت ساله، همه ارکان جامعه ایران را هدف قرار داد و بهگونهای هدفگذاری شده بود که فروپاشی ایران و تبدیل ایران به پایینترین و متلاشیترین حد ممکن برسد؛ شاهد مثال دیگر این ایام، حرف ترامپ است که گفته تهرانیها شهر را تخلیه کنند.
خرمشاد با طرح این موضوع که چنین حرفی را نتانیاهو دائماً در غزه میگفت، افزود: او به مردم غزه میگفت، شمال امن نیست به جنوب بروید و بعد میگفت جنوب امن نیست به شمال بروید و آنجا را بمباران میکرد و در این شرایط کشور با تهدیداتی از جنسهای مختلف روبهرو است؛ تهدیداتی از جنس اطلاعاتی، نظامی، امنیتی، سیاسی و اجتماعی و فرهنگی.
او با بیان اینکه پاسخ به تهدیدات دسته اول، متولیان خود را دارد، توضیح داد: باید دید اهالی فرهنگ و از جمله آنها ناشران چگونه میتوانند در برابر تهدیدات فرهنگی و اجتماعی به مقابله بپردازند؛ شبیه مقابلهای که پدافند هوایی کشورمان با ریزپردازندهها و موشکها و هواپیماهای فوق پیشرفته آنها میکند.
به گفته خرمشاد، اهالی فرهنگ نیز باید در برابر تهاجم، شگردها و تهدیدهای فرهنگی و اجتماعی کمک کنند، در این بخش دو تهدید بارز و عمده وجود دارد که انتظار میروند مدافعان فرهنگی و اجتماعی ایران در این زمینه فعال شوند.
وی همچنین با طرح این موضوع که یکی از این موضوعات غبارآلود کردن فضای فکری مردم است، گفت: در جنگها، همیشه جنگ روانی حرف اول را میزند و چه بسیار بازندگان جنگ در عرصه میدان، با فتح ذهنیت مردمان طرف مقابل توانستند جنگ مغلوبه را وارونه جلوه بدهند و یک نتیجه غیرمنتظره بگیرند، در این بخش اهالی فرهنگ و فکر، باید به مثابه نورافکن، این فضای غبارآلود را روشن کنند تا مردم سره را از ناسره تشخیص دهند.
خرمشاد با اشاره به دومین عرصه جنگ که بیش از دو دهه قبل آغاز شده است، ادامه داد: به عنوان دانشجوی علم سیاست درباره این وجه تذکر داده بودم اینکه فشار بر شکافهای اجتماعی جامعه ایران و تضعیف انسجام اجتماعی و ملی ایرانیان است؛ عرصههایی که اهالی فکر و قلم میتوانند با استفاده از تاریخ و اتفاقات تاریخی و آنچه در جهان امروز رخ میدهد، کمک کنند، در این عرصه رخنهای ایجاد نشود، چون قطعاً توان نظامی ایران، بدون پشتوانه مردمی و انسجام اجتماعی نخواهد توانست ره به جایی ببرد.
وی در پاسخ به این سوال که اصحاب فرهنگ و قلم و نشر با چه ابزاری میتوانند این تهدیدات را خنثی کنند، گفت: در حالت عام، وقتی از اهالی فکر و قلم صحبت میکنیم، نوشتن و روشنگری کردن در فضای مجازی است. بهنظرم هر ناشر با تقویت ارتباط با فکر و قلم، آنها را تشویق کند که در این حوزه مطلبی بنویسند و انسجام اجتماعی را تقویت کنند.
خرمشاد با بیان اینکه غبارزدایی و ابهامزدایی از فضایی که دشمنان ایجاد کرده، از وظایف فعالان حوزه فرهنگ به شمار میآید، افزود: نخستین گام این است که ناشران به عنوان موتور محرکه اصحاب قلم عمل کرده و کمک کنند این مرز و بوم کهن، تاریخ پُرافتخار خود را به یاد آورند و مقاومتهای تاریخی خود را یادآوری کنند.
این فعال حوزه فرهنگی گفت: نکته دیگر این است که ناشران میتوانند به شکل گروهی یا یکی از ناشرانی که قویتر است به شکل فوری به تولید کتابهای تدوینی اقدام کنند؛ یعنی یا خود ناشر یا یکی از نویسندگان برجسته را موظف کنند که یک کتاب چند فصلی تدوین کرده و وظیفه تدوین هر فصل با یک نویسنده باشد.
خرمشاد با طرح این موضوع که با چنین اقدامی، شرایطی فراهم میشود که در مدت زمان کوتاهی چند ناشر، چند کتاب گروهی را تدوین کنند، گفت: همچنین میتوان از ظرفیتهای فضای دیجیتال موجود برای تبلیغ و بازنشر کتابها استفاده کرد تا کتابها به دست مخاطبان برسد.
وی افزود: نکته دیگر اینکه اصحاب فرهنگ نوعاً گوشهگیر هستند و میطلبد به اصطلاح، عدهای آنها را به نوعی به نطق وادار کنند و سازهای آنها را کوک کنند؛ همچنین ناشران میتوانند فضایی را ایجاد کنند که اصحاب قلم به جوانان امید داده و فضای حماسی ایجاد کنند. اعلام آمادگی کنند، همچون پدرانشان یا کسانی که دهه ۶۰ در مقابل تهاجم صدام مقابله کردند، تا پای جان برای ایران بایستند، ایجاد یک فضای حماسی از سوی اهالی فکر و قلم میتواند برای تودههای مردم و جوانان و پای کار نگه داشتن آنها کمک کند.
نظر شما