سرویس هنر خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، ایوب آقاخانی اعلام کرد که امسال نیز برای دومین سال متوالی، برنامهای در شبکه نسیم با نام «دیدی نو» اجرا میکند. او به عنوان مجری کارشناس این برنامه حضور دارد و امسال نقش او پررنگتر شده است، زیرا متون برنامه نیز تحت نظارت و کارشناسی او تدوین میشوند حوزه نویسندگی قسمتهایی که خودم اجرا میکنم هم برعهده خودم است.
آقاخانی با اشاره به موفقیت سال گذشته این برنامه گفت: «با وجود جوانی برنامه و سرعتی که در تولید داشت ما را مردد میکرد که شاید نتیجه خوبی نگیرد اما استقبال خوبی از آن شد و همین موضوع ما را تشویق کرد تا آن را ادامه دهیم. این برنامه با هدف ترویج کتابخوانی و ایجاد پویش فرهنگی کتابخوانی طراحی شده و من سال ها است که همواره اعلام کردهام هرجا حرف از دو مفهوم شود و کسی از من کمک بخواهد من آنجا آماده کمک هستم در هر جایی که سخن از کتاب و تئاتر باشد، حضور دارم. این دو موضوع علاقه شخصی من است و سالیان سال است که یک تنه در یک جبهه تولید محتوای کتاب میجنگم و صادقانه بگویم حتی بی جیره و مواجب در این راه گام برمیدارم و این برنامه را ادامه آن راه میدانم منتهی در ابعاد وسیعتر رسانهای به خاطر علاقهای که مردم به رسانههای دیداری دارند و طبیعتاً ممکن است اثرپذیریشان بیشتر باشد.
«دیدی نو» برنامهای شریفی است
وی افزود: به نظرم «دیدی نو» برنامه محترم و شریفی است که ارزش تدوام را دارد و تداوم هم خواهد داشت اما در بزنگاه نمایشگاه تبدیل به ویژه نمایشگاه و با پخش هرروزه این اتفاق میافتد. بعد از نمایشگاه هم اگر بتوانیم طرحمان را عملیاتی کنیم و بیشتر شبیه شود به پویش کتابخوانی برنامهای خواهد بود که با یک ریتم مشخصی قرار است از شبکه نسیم پخش شود و این ریتم در تندترین حالت قرار است هفتهای یکبار باشد.این برنامه به دنبال ایجاد یک پویش فرهنگی کتابخوانی است و تلاش دارد تا مخاطبان را به سمت مطالعه کتابهای ارزشمند هدایت کند. برنامههای تلویزیونی میتوانند تأثیر زیادی بر علاقه مخاطبان به کتاب داشته باشند. حضور چهرههای شناختهشده و محبوب در این برنامهها به تشویق مردم برای مطالعه کمک میکند. او افزود که برنامه «دیدی نو» به دنبال همین هدف است و تلاش دارد با معرفی کتابهای ارزشمند، جامعه را به سمت مطالعه سوق دهد.
در خصوص فعالیتهای ادبی خود، آقاخانی اعلام کرد: طی یک سال گذشته سه کتاب منتشر کرده ام. مجموعه داستان کوتاه «زخم باد»، و دو نمایشنامه با نامهای «روز نفرین» و «ترانههای تب» که همه را نشر عنوان منتشرکرده است و متأسفانه نشر عنوان در نمایشگاه کتاب ۱۴۰۴ شرکت ندارد و این آثار را به صورت مجازی میتوان تهیه کرد.
وی درپاسخ به این پرسش که آیا به فیلمنامهنویسان و فیلمسازان اجازه اقتباس از داستانهای کوتاه مجموعه «زخم باد» را میدهد گفت: حتماً اجازه میدهم به شرطی که بدانم دقیقاً قرار است چگونه و چطور و کجا کار کنند نه اینکه به یک فرد گمنامی که خودش هم تکلیفش با جهان معلوم نیست مجوزی بدهم که بیخود فرزند من را به زیر دست و پا بیاندازد. اما اگر آدم شایسته و بایستهای باشد با حداقل شرایط دست و پاگیر و با استقبال و عشق این کار را انجام میدهم.
وی درباره مجموعه داستان کوتاهش توضیح داد که داستانهای «زخم باد» طی سالهای مختلف و با فاصلههای بسیار دور از هم از دهه ۷۰ تاکنون درقالب داستان کوتاه نوشته شده است و سال گذشته به تشویق دانشجویانم آنها را در قالب کتاب منتشر کردهام. این مجموعه دارای مضامین اجتماعی، بشری و گاه سیاسی است و تأثیراتی از سبک و نگاه نادر ابراهیمی اما از ذهن ایوب آقاخانی دارد. زخم باد هم نام یکی از داستانهای این مجموعه است که نام را به کل مجموعه وام داده است.
آقاخانی همچنین به رمان «شقیقههای سفید» اشاره کرد که به چاپ چهارم رسیده و آن را اثری بسیار شخصی و مهم در کارنامه خود میداند. او این رمان را به علاقهمندان داستاننویسی خود توصیه کرد و تأکید کرد که این اثر در کنار «زخم باد» نمایانگر دو دنیای متفاوت با اندیشههای مشترک است. دوست دارم کسانی که نمایشنامههای مرا خواندهاند این داستانها را هم بخوانند و رصد کنند تفاوت بین این دو نوع متن را یعنی با خواندن آنها معلوم میشود آشپز یکی است.
تاثیر چهرهها بر گسترش کتابخوانی
وی درباره نقش چهرههای شناختهشده در گسترش فرهنگ کتابخوانی و اثرگذاری آنها در جامعه گفت: حضور چهرهها در این امر تأثیرگذار است. مسئولیت چهرههای محبوب تنها در رفتار اجتماعی خلاصه نمیشود، بلکه در عادات فرهنگی مانند کتابخوانی نیز میتواند الهامبخش باشد. واقعیت این است که تأثیر چهرههای شناختهشده بر کتابخوانی را نمیتوان نادیده گرفت. هرچند ممکن است میزان آن اندک بهنظر برسد، اما بیتأثیر نیست. میزان اثرگذاری آنها در تشویق مخاطب برای تهیه یک ژورنال یا کتاب، قابل مقایسه با یک فرد گمنام نیست. این اثرگذاری، از جنس همان ملاحظهای است که باعث میشود من – یا هر فرد شناختهشدهای – در جامعه نتوانم به راحتی رفتارهایی را که در محیط خانواده طبیعی است، تکرار کنم.
آقاخانی بیان کرد: وقتی میدانم مخاطب رفتارم را زیر نظر دارد و ممکن است برای عدهای که به کارم علاقهمندند الگو باشم، مجبورم مراقب باشم. حالا تصور کنید این مراقبت، نه در سکوت، بلکه در بروز یک واقعیت مثبت باشد. مثلاً اگر من واقعاً کتابخوان هستم، بروز دادن این ویژگی میتواند الهامبخش باشد. همین نمایش ساده از کتابخوان بودن، میتواند در جامعه اثر بگذارد.
این بازیگر تئاتر ادامه داد: در زندگی روزمره میتوان مصادیق زیادی از برکات کتابخانه و کتابخوانی پیدا کرد. وقتی چهرهای شناختهشده به شکل واقعی و نه اغراقآمیز، عشقش به کتاب را نشان میدهد، آن وقت است که تأثیرگذار میشود. درست مانند پوشش یک سلبریتی که روی طرفدارانش اثر میگذارد، کتابخوانی هم میتواند به یک جریان فرهنگی تبدیل شود.
وی گفت: اگر بتوانیم حتی درصدی از این تأثیر را محقق کنیم، واقعاً جایگاهی پیامبرگونه پیدا میکنیم؛ چون گامی در مسیر رشد فرهنگی جامعه برداشتهایم. این مسئولیت بزرگی است و به نظرم جای شکر دارد که انسان بتواند چنین اثری بر جامعه بگذارد.
در پایان، آقاخانی چند کتاب را نیز برای مطالعه به مخاطبان پیشنهاد کرد، از جمله «سووشون» سیمین دانشور، «برادران کارامازوف» داستایوفسکی، و «ملت عشق» الیف شافاک. او همچنین از مخاطبان خواست تا به آثار خود او نیز، به ویژه «شقیقههای سفید»، توجه داشته باشند.
نظر شما