به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، در این مراسم که شامگاه ۲۲ اردیبهشت همزمان با آغاز پویش ایرانخوانی به میزبانی سرای اهل قلم در سیوششمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران برگزار شد، از فهرست کتابهای حوزه کودک و نوجوان پنج سال اخیر با موضوع ایران رونمایی شد و ناشران، نویسندگان و تصویرگران کتابهای برگزیده در این حوزه نشان خلیج فارس را با امضای وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی دریافت کردند.
پویش ایرانخوانی با هدف پرورش عشق و آگاهی نسبت به سرزمین ایران، بهویژه در میان نسل جوان راهاندازی شده و میکوشد با معرفی آثار فرهنگی، تاریخی و ادبی ایران، زمینه شناختی ژرفتر و پیوندی ماندگارتر با هویت ایرانی را فراهم کند و پنج وزارتخانه فرهنگی کشور شامل وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، وزارت علوم تحقیقات و فناوری، وزارت آموزش و پرورش، وزارت میراث فرهنگی و گردشگری، و وزارت ورزش و جوانان در این پویش مشارکت دارند.
این طرح که با همکاری معاونت فرهنگی، نهاد کتابخانهها و خانه کتاب آغاز شده، درصدد است تا با ترویج عادت مطالعه و بحث درباره ایران در گروههای سنی مختلف و همچنین انگیزهبخشی و ادای احترام به نویسندگان، تصویرگران و پژوهشگرانی که روایتهای ایران را زنده نگاه میدارند، برای تقویت علاقه به ایران در میان کودکان و نوجوانان و ایجاد شناخت عمیقتر از تاریخ، فرهنگ و جغرافیای کشورمان گام بردارد. از این رو با بررسی و انتخاب کتابهای برتر کودک و نوجوان درباره ایران در پنج سال اخیر درصدد برآمدند تا فهرستی برای برداشتن گام اول در این زمینه بردارند. در ادامه قرار است که با همکاری نویسندگان، تصویرگران و مروجان رویدادهای ایرانخوانی طراحی و اجرا شود.
در ابتدای این مراسم، داریوش مطلبی، دبیر پویش ایرانخوانی در سخنانی هدف از این پویش را پرورش عشق و آگاهی نسبت به سرزمین ایران به ویژه در میان نسل جوان عنوان کرد و گفت: این طرح امروز شروع میشود و امیدواریم با همت نهاد کتابخانههای عمومی کشور به بهترین شکل ممکن در طول سال ادامه پیدا کند و سالیان سال پیگیری شود.
وی درباره دلیل انتخاب نشان خلیج فارس برای برگزیدگان کتابهای کودک و نوجوان درباره ایران توضیح داد: خلیج همیشه فارس همیشه جایگاه ویژهای در بین ایرانیان داشته و یکی از نمادهای هویت تاریخی و جغرافیایی ماست که قدمتی چند هزار ساله دارد ولی در روزهای اخیر شاهد هجمهای از سوی برخی سیاستمداران بودهایم. باید توجه ویژه به خلیج فارس و خاک کشور ایران همیشه وجود داشته باشد و اتفاق بیفتد.
کتابهای برگزیده حوزه کودک و نوجوان درباره ایران خریداری و به کتابخانهها ارسال میشوند
همچنین در این مراسم، محسن جوادی، معاون امور فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در سخنانی با اشاره به اینکه وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی دو ایده فرهنگی را از بدو ورود به وزارتخانه بر عهده وی نهاده است، گفت: فعالیت فرهنگی در دولت و بیرون از بدنه دولت متکثر و متنوع است و گاهی زیاد مکمل هم نیستند و به هم کمک نمیکنند تا به نقطهای درست برسیم. گاه هرکدام یک راه جدا را میروند و حتی تقابل میانشان وجود دارد.
جوادی افزود: وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی تأکید کرد که پنج وزارتخانه که ماهیت تقریباً مشترکی دارند انتخاب شوند که وزارتخانههای همکاری کننده در همین پویش هستند و وزارت علوم، وزارت آموزش و پرورش، وزارت ورزش، وزارت میراث فرهنگی و گردشگری و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی را شامل میشوند تا برنامههای مشترک را در حوزههای فرهنگی دنبال کنند. سپس قرار شد این بحث در سطح سایر وزارتخانهها و بخش خصوصی نیز برای اجرای سه موضوع محوری توسعه یابد. اکنون در مرحله نخست هستیم و هنوز به دو مرحله دیگر نرسیدهایم.
وی با اشاره به اینکه بحث ایراندوستی که شعار نمایشگاه امسال یعنی برای ایران بخوانیم هم از آن دریافت شده یکی از سه موضوع محوری است، گفت: شعار نمایشگاه امسال بر ضرورت پرداختن به موضوع ایران و علاقه به ایران تاکید دارد. دو موضوع محوری دیگر نیز در واقع یکی امید و نشاط اجتماعی و دیگری بحث توسعه فضاهای فرهنگی است که به طور جداگانه در حال پیگیری هستند. و
معاون امور فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی افزود: گام نخست در طرح ایراندوستی را با کتابهای حوزه کودک و نوجوان شروع کردهایم و کتابهای برگزیده کودک و نوجوان با موضوع ایران خریداری و در کتابخانهها توزیع خواهند شد.
همچنین آزاده نظربلند، دبیرکل نهاد کتابخانههای عمومی کشور در سخنانی با ابراز خرسندی از انتخاب این نهاد برای پویش ایرانخوانی عنوان کرد: باعث مباهات است که با حضور در این پویش بتوانیم فرزندان ایران را با تاریخ و فرهنگ کشورمان آشنا کنیم؛ ایرانی که دارای تنوع خیرهکننده فرهنگی و آداب و رسوم است.
وی افزود: نهاد کتابخانههای عمومی کشور شبکه مویرگی است که خدمات فرهنگی را ارائه میکند. ۳۷۰۰ کتابخانه عمومی داریم که قسمت عمده خدمات آنها به کودکان و نوجوانان اختصاص دارد. امیدواریم این پویش گامی در تقویت فرهنگ ایراندوستی در میان کودکان و نوجوانان باشد و از مفهوم مشترک ایران برای ایجاد تعلق خاطر و نزدیکی هرچه بیشتر به یکدیگر استفاده کنیم.
نظربلند اظهار امیدواری کرد که کتابهای برگزیده حوزه کودک و نوجوان با موضوع ایران خریداری و به کتابخانهها ارسال شوند و همچنین در سال آینده شاهد تحقق برنامههای موفق در این حوزه باشیم.
در این مراسم همچنین، فریدون عموزاده خلیلی، از نویسندگان حوزه کودک و نوجوان دو درخواست را مطرح کرد و گفت: گاهی کارهای خوبی شروع میشوند ولی تنها یک بار اتفاق میافتند. امیدوارم این مراسم به همین جا خلاصه نشود و شاهد گردهمآییهای بعدی در پویش ایرانخوانی باشیم.
درخواست دیگر عموزاده خلیلی ارسال کتابهای حوزه کودک و نوجوان با موضوع ایران به مدارس یعنی رساندن آنها به دست مخاطبان واقعیشان بود.
در ادامه کتاب فهرست بهترین کتابهای کودک و نوجوان پنجساله اخیر درباره ایران با حضور معاون امور فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و دبیرکل نهاد کتابخانههای عمومی کشور رونمایی شدند.
همچنین در پایان مراسم از میان ناشران به مدیران نشرهای شهرقلم، نردبان و کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، از میان نویسندگان به محمدناصر مودودی، علی گلشن و جمالالدین اکرمی و از میان تصویرگران به فرهاد جمشیدی، زهرا محمدنژاد و نسیم بهاری نشان خلیج فارس به همراه لوح سپاس و جایزه نقدی اهدا شد.
نظر شما