به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، کتاب «سالارالدوله، شاهزاده متوهم» نوشته ویلم فلور با ترجمه محمدامین اعلائی از سوی انتشارات ایرانشناسی به سیوششمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران رسید.
این اولین کتاب مطالعه سالارالدوله، شاهزاده شورشی، است زیرا تاکنون فقط مقالاتی به زندگی او اختصاص داده شده است و اینکه اکثر این مقالات بر اسناد، دورههای زمانی یا رویدادهای خاصی متمرکز شدهاند و به ندرت فراتر از وقایع سال ۱۹۱۳ میلادی میروند. چند مقاله کوتاه مروری بر کل زندگی او دارند، اما ناقص و گاه نادرست هستند. در این کتاب تلاش شده است تا با مطالعه تمام پژوهشها و اسناد منتشر شده و همچنین اسناد منتشر نشده، کاملترین تصویر ممکن به شما ارائه شود.
سالارالدوله بهدلیل شکافهای اجتماعی و سیاسی که جامعه ایران را تقسیم کرده بودند و جناحهای مختلف سیاسی که در تهران نتوانسته بودند آنها را دور هم جمع کنند، به یک شورشگر سریالی تبدیل شد. برعکس، نیروهای مرتجع بسیار قوی و مبارز بودند و عمدتاً متشکل از علمای محافظهکار، زمینداران بزرگ و رؤسای قبایل و بهطور خلاصه خواص قدرتمند قدیمی، بودند که فقط در صورت موفقیت جنبش مشروطه، شکست میخوردند.
سال گذشته نیز سه کتاب «لذتهای ایرانیان»، «تاریخ کاغذ در ایران» و «تاریخ نان» از ویلم فلور در سی و پنجمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران با استقبال خوب ایرانشناسان و تاریخپژوهان مواجه شد.
کتاب «لذتهای ایرانیان» پژوهش گستردهای در زمینه انواع مختلف لذت، مانند غذاها، نوشیدنیها و مواد مخدر است که در ۲۵۰۰ سال گذشته نقشی محوری در تعاملات اجتماعی ایرانیان داشتهاند. درواقع این کتاب به این موضوع میپردازد که چگونه این لذتها در کنار تغییرات جامعه و فرهنگ ایران، بهطور کلی تکامل یافتهاند.
کتاب «تاریخ کاغذ در ایران» نشان میدهد که چگونه روشهای ایرانی تولید کاغذ به کشورهای همسایه از جمله هند، آسیای میانه و حتی اروپا راه یافته و تاثیراتی بر جای گذاشته است. علاوه بر این، فلور در بخشهایی از کتاب به معرفی اسناد و نسخ خطی کهن که بر روی کاغذهای ایرانی نوشته شدهاند، می پردازد و اهمیت این صنعت را در حفظ میراث فرهنگی و علمی ایران برجسته میکند.
کتاب «تاریخ نان» پژوهش پراهمیتی است. ویلم فلور در تاریخ نان در ایران، آغاز کشاورزی و نانسازی و انواع غلات و دیگر محصولاتی را که برای تهیه نان استفاده میشده و میشوند، شرح میدهد. او سپس به ساخت خمیر در مناطق روستایی و شهری می پردازد و به دنبال آن مروری بر فنون پخت و انواع نان هایی که در ایران ساخته شده و می شود، می پردازد.
ویلم فلور (Willem Floor) (زاده ۱۹۴۲) کارشناس انرژی و پژوهنده تاریخ اهل هلند است. او تحصیلات دانشگاهی خود را در دانشگاه اوترخت و دانشگاه لیدن در رشتههای اقتصاد توسعهیافته و جامعهشناسی غیرغربی و اسلامشناسی انجام داد و زبانهای فارسی و عربی را آموخت. در طی سالهای ۱۹۶۳ تا ۱۹۶۷ در دانشگاه اوترخت، و در سال ۱۹۷۱ درجه دکترایش را در دانشگاه لیدن گرفت. طی سالهای ۱۹۶۸ تا ۱۹۸۳ او به عناوین مختلف با وزارتخانه توسعه و پیشرفت دانمارک همکاری میکرد.
طی سالهای ۱۹۸۳ تا ۲۰۰۲ او بهعنوان متخصص انرژی در بانک جهانی مشغول به کار بود. فلور اخیراً پژوهشگر مستقل شده است. فلور بیش از ۲۶۰ مقاله و کتاب در زمینه تاریخ اجتماعی اقتصادی ایران نوشته است. از سال ۱۹۸۳ تا ۲۰۰۲ کارشناس انرژی در بانک جهانی بود. در همین دوره، پژوهشهای زیادی از او در زمینههای گوناگون مربوط به تاریخ ایران و خلیج فارس منتشر شد. فلور از نویسندگان دانشنامه ایرانیکا است.
نوشتههای فلور در دانشنامههای معتبر ایرانیکا، دایرهالمعارف اسلام و نظایر آنها منتشر شدهاند. وی بارها به ایران سفر کرده، به فارسی سخن میگوید، از مناطق بسیاری از ایران دیدن کرده، در محافل دانشگاهی و غیردانشگاهی ایرانشناسی، چهرهای است شناخته شده و به خاطر تلاشها و خدمات فرهنگی ایشان به ایران و ایرانیان جوایزی نیز در کشور به وی اهدا شده است.
نظر شما