به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در یاسوج، امین درخشان در نشست هفتگی شاهنامهخوانی یاسوج گفت: استمرار این محفل فرهنگی بدون وقفه، نشاندهنده ذائقه مردمی و علاقه خاص مردم این دیار به حماسهسراییهای فردوسی است.
وی تصریح کرد: چندین سال است که چراغ فروزان شاهنامه در یاسوج توسط علاقهمندان روشن نگه داشته شده و این برنامه توانسته در بیرون از استان نیز بازتاب پیدا کند.
درخشان با قدردانی از برگزارکنندگان و اعضای شورای شهر افزود: نشست هفتگی شاهنامهخوانی بدون وقفه و حتی در روزهای تعطیل نیز ادامه داشته و این استمرار، نقطه قوت این محفل فرهنگی است.
مدیرکل فرهنگ و ارشاداسلامی استان با اشاره به مدیریت منسجم این برنامه توسط فیروز حسنی، اظهار داشت: شاهنامهخوانی یاسوج یکی از معدود محافلی است که جمعی از فرهیختگان، اندیشمندان و ادبدوستان را به صورت مستمر گرد هم میآورد.
وی ادامه داد: ذائقه فرهنگی مردم کهگیلویه و بویراحمد با شاهنامه و روحیه حماسی و سلحشوری آن عجین شده و این برنامه از جایگاه مردمی برخوردار است.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی کهگیلویه و بویراحمد گفت: شاهنامه بزرگترین میراث هویتبخش زبان فارسی است و برگزاری این نشستها، پاسداشت زبان و فرهنگ ایرانی است.
درخشان در پایان خواستار حمایت بیشتر شورای شهر از زیرساختهای فنی از جمله تجهیز سیستم صوتی شد و ادامه همکاری برای استمرار این برنامه فرهنگی را خواستار شد.
گفتوگو خمیرمایه فرهنگ است و قدرت نباید آن را مصادره کند
همچنین در ادامه مسئول انجمن شاهنامهخوانی کهگیلویه و بویراحمد گفت: فرهنگ بر پایه گفتوگو بنا شده و اگر قدرت در آن دخالت کند، فرهنگ دچار آسیب خواهد شد.
فیروز حسنی در نشست شاهنامهخوانی یاسوج اظهار داشت: همانگونه که سود در تجارت و قدرت در سیاست بدیهی است، محبت نیز اساس خانواده و گفتوگو پایه فرهنگ است.
وی با اشاره به اینکه فرهنگ با اجبار و دستور دوام نمیآورد افزود: دخالت قدرت در فرهنگ باعث سانسور و محدودیت گفتوگو میشود و اگر قدرت بخواهد گفتوگو را هدایت کند، فرهنگ بیتردید تضعیف خواهد شد.
حسنی شاهنامه را نماد مقاومت در برابر ظلم دانست و گفت: شاهنامه بازتابدهنده رنجهای ملت ایران و امیدی است که همواره در دل این ملت روشن مانده است.
شاهنامه، نگهبان زبان فارسی و هویت ملی ماست
رئیس شورای اسلامی شهر یاسوج نیز در نشست شاهنامهخوانی گفت: شاهنامه فردوسی، سد محکمی در برابر تهاجم فرهنگی بود و زبان فارسی را از نابودی نجات داد.
سید هدایت اکبری در این نشست با تأکید بر اهمیت برنامههای فرهنگی چون شاهنامهخوانی، گفت: همانطور که در استانهای دیگر مانند کردستان نشستهایی به زبان محلی برگزار میشود، ما نیز موظف به حفظ زبان فارسی و فرهنگ ملی خود هستیم.
وی با اشاره به جایگاه فردوسی در زنده نگه داشتن هویت ایرانی، افزود: فردوسی باعث شد زبان فارسی در برابر هجوم اعراب باقی بماند، در حالیکه بسیاری از ملتها در همان دوران زبان خود را از دست دادند.
اکبری همچنین خواستار رفع مشکلات صوتی سالن نشستها شد و تأکید کرد: این مکان متعلق به مردم است و باید در شأن فرهنگدوستان یاسوجی ساماندهی شود.
ضربالمثل «شاهنامه آخرش خوشه» پایان ناخوش اقتدار ایرانیان را یادآوری میکند
همچنین فرزانه آرامش، دبیر علمی انجمن شاهنامهخوانی یاسوج در نشست شاهنامهخوانی با اشاره به ریشه ضربالمثل مشهور «شاهنامه آخرش خوشه» گفت: این عبارت برخلاف ظاهر، در معنای کنایی و اغلب به پایانهای ناخوشایند اشاره دارد. آرامش افزود: بررسیها و تحلیلهای دکتر آیدن نشان میدهد که دلیل شکلگیری این ضربالمثل، پایان شاهنامه با شکست یزدگرد سوم از اعراب است که بهنوعی پایان شکوه ساسانیان و اقتدار ایرانیان محسوب میشود.
وی بیان کرد: برخی منابع نیز اشاره دارند به اینکه در برخی نسخههای شاهنامه، پایان کتاب با ستایش سلطان محمود همراه است و از آنجا که سلطان محمود برخورد مناسبی با فردوسی نداشته، علاقهمندان شاهنامه این بخش را تلخ میدانند؛ هرچند در نسخههای معتبر چنین ابیاتی وجود ندارد.
آرامش در پایان با اشاره به نظر دکتر اسلامی ندوشن خاطرنشان کرد: برخی معتقدند این ضربالمثل ممکن است گاه در معنای واقعی خود، یعنی پایان خوش نیز به کار رود، بهویژه با توجه به غلبه نیکی بر بدی در داستانهای پایانی شاهنامه و روایات مربوط به رسم پذیرایی از نقالان در واپسین مجالس شاهنامهخوانی.
انجمن شاهنامهخوانی نماد بالندگی فرهنگی اقوام مختلف است
عطا دانشی، سخنگوی شورای اسلامی شهر یاسوج در نشست انجمن شاهنامهخوانی با تأکید بر نقش انجمنهای فرهنگی در انسجام اجتماعی و ارتقای خردورزی گفت: واژه «انجمن» خود حامل مفاهیم بزرگی همچون نجابت، اصالت و درخشندگی است و انجمن شاهنامهخوانی یاسوج نیز بهدرستی مظهر این ویژگیهاست.
وی اظهار داشت: حضور اقوام و گروههای مختلف در این نشست، این محفل را به نمونهای از اتحاد فرهنگی و گفتوگوی مؤثر تبدیل کرده است. دانشی افزود: شاهنامه فردوسی تنها روایت زور بازو و پهلوانی نیست، بلکه بنمایه آن، خردورزی و اندیشهگرایی است؛ مفهومی که جامعه امروز بهشدت نیازمند آن است.
دانشی همچنین به حمایت شورای اسلامی شهر و شهرداری از فعالیتهای فرهنگی اشاره کرد و گفت: این فضا متعلق به مردم است و اعضای شورا فرزندان همین مردماند که از دل همین محافل فرهنگی برخاستهاند.
سخنگوی شورای شهر یاسوج افزود: امیدواریم چنین برنامههایی ادامهدار باشد و نسل آینده نیز با این فرهنگ اصیل پیوند عمیقتری برقرار کند.
وی در پایان با اشاره به اجرای تأثیرگذار یکی از کودکان شرکتکننده در جلسه گفت: حضور فرزندان در این نشستها امیدبخش آیندهای فرهنگی، آگاهانه و خردمندانه است.
نظر شما