شنبه ۳۰ فروردین ۱۴۰۴ - ۱۴:۲۳
بازآفرینی باعث آشتی نسل جوان با متون کهن می‌شود

اصفهان - یکی از دو برگزیده بخش رمان جایزه ملی داستان و بازآفرینی گفت: هرکسی «رد انگشت‌های اصلی» را بخواند، قطعاً کنجکاو می‌شود بداند «اصلی» در «رد انگشت‌های اصلی» کیست و در داستان «اصلی و کرم» چه اتفاقی می‌افتد. بعد دنبال آن منظومه رفته و آن را با وجود سختی و سنگینی متنش خواهد خواند و به دنبال معنای متون خواهد رفت. به این صورت نسل جوان ما با متون کهن ارزشمند آشتی می‌کند.

حسین قربان‌زاده خیاوی به خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در اصفهان در خصوص منظومه «اصلی و کرم» و رمان برگزیده در اولین جایزه ملی داستان و بازآفرینی گفت: این رمان بر اساس منظومه «اصلی و کرم» نوشته شده که اثری از فرهنگ عامه آذربایجان است. داستان «رد انگشت‌های اصلی» در سال ۵۶ در شهرستانی دور اتفاق می‌افتد. اباذر، شخصیت اول رمان، عمویش روحانی است و علیه رژیم پهلوی مبارزه می‌کند. او عاشق دختری به اسم گل‌آرا می‌شود که دختر رئیس ساواک منطقه است. در منظومه «اصلی و کرم»، کرم نمی‌تواند با اصلی ازدواج کند؛ زیرا پدر اصلی او را از آن ولایت می‌برد و کرم به دنبال اصلی منزل به منزل و شهر به شهر می‌رود و سرانجام پیدایش می‌کند و اتفاقات بعدی که در منظومه است. در «رد انگشت‌های اصلی» نیز اباذر شهر را رها می‌کند و به دنبال گل‌آرا به تبریز رفته و درگیر اتفاقاتی بسیار عجیب در تبریز می‌شود و سرانجام یکدیگر را پیدا می‌کنند.

قربان‌زاده با اشاره به اهمیت و جایگاه بازآفرینی بیان کرد: در کشورمان آثار منظوم و فولکلور بسیاری به زبان‌های کردی و فارسی و ترکی و… داریم. ادبیات ما بسیار غنی است؛ اما نسل امروز حوصله مطالعه آن منظومه‌های بزرگ چندین‌صفحه‌ای را ندارد. این آثار نیز دیگر قدیمی شده‌اند و نثری قدیمی و کهن دارند. به همین دلیل، باید این آثار را از طریق بازآفرینی، مدرن و امروزی‌اش کنیم.

او درباره تأثیر بازآفرینی توضیح داد: مخاطب امروزی با مطالعه اثر بازآفرینی‌شده، سراغ اثر اصلی را گرفته و آن را نیز خواهد خواند و با آن اثر آشنا خواهد شد؛ بنابراین بازآفرینی در همه ملت‌ها بسیار اهمیت دارد. اگر نویسندگان ما این آثار را به رمان‌های امروزی تبدیل کنند، مخاطب‌های امروز با اشتیاق به سراغ متون کهن و گنجینه‌های تمدنی خواهند رفت.

قربان‌زاده گفت: در کشورهای دیگر نیز نویسندگان بزرگ متون کهن کشورشان را بازسازی و بازنویسی کرده‌اند و به آن شکل و شمایل امروزی داده‌اند و مخاطب ضمن لذت بردن از اثر جدید، به سراغ اثر کهن نیز می‌رود.

گفتنی است؛ اولین دوره جایزه ملی داستان و بازآفرینی پنجشنبه ۲۸ فروردین با اعلام برگزیدگان در اصفهان به کار خود پایان داد و پوستر دومین دوره را رونمایی کرد.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

تازه‌ها

پربازدیدترین