سه‌شنبه ۲۶ فروردین ۱۴۰۴ - ۱۴:۰۸
دفتر نخست «تاریخ تکوینی شعر انقلاب اسلامی» منتشر شد

تاریخ تکوینی شعر انقلاب اسلامی درصدد ترسیم زمینه‌های شکل‌گیری سبکی ویژه در ادبیات معاصر به نام شعر انقلاب اسلامی در نسبتی پیوسته با تحولات اجتماعی آن دوران است.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا با گذشت چهار دهه از انقلاب اسلامی، نقد، تحلیل و بازشناسی ادبیات و هنر برآمده از انقلاب ضروری است. ادبیات و هنری که به رغم دستاوردهای گسترده و گرانقدرش برای تاریخ و ملت ایران با هر سلیقه و نگاه و رویکردی هنوز آن چنانکه باید مورد توجه و اهتمام مراکز علمی و پژوهشی قرار نگرفته است.گروه «ادبیات اندیشه پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی» از جمله معدود مراکزی است که هم به اسم و هم رسم به این ضرورت تاریخی التفاتی جدی دارد و در طول این سالها همۀ هم خود را صرف آن کرده است.

کتاب «تاریخ تکوینی شعر انقلاب اسلامی» نیز در همین راستا تالیف و منتشر شده است. در مقدمه این کتاب آمده است: «هدف از انجام این تحقیق جست وجو و ترسیم زمینه‌های شکل‌گیری سبکی ویژه در ادبیات معاصر به نام شعر انقلاب اسلامی در نسبتی پیوسته با تحولات اجتماعی آن دوران است. نگارنده نظر به آنکه در اثر قبلی خود با عنوان سبک شناسی هنر انقلاب اسلامی تلاشهایی در جهت تعیین و تحلیل مؤلفه های سبک‌شناختی هنر و به تبع آن شعر انقلاب اسلامی کرده در این اثر می‌کوشد با روشی علمی به روایتی مستند و معتبر دربارۀ سیر شعر انقلاب اسلامی از آغاز تا پیروزی انقلاب اسلامی دست یابد.»

کتاب پیش رو شامل بخش‌های مختلفی از قبیل تبیین روش تاریخ نگاری تکوینی و همچنین دوره‌های تاریخی حرکت شعر انقلاب است. در بخش نخست این اثر جهت تبیین تاریخ نگاری تکوینی ادبیات، پیوند تاریخ ادبیات نویسی با سایر حوزه های پژوهشی مورد تحلیل قرار گرفته و سیر تاریخ ادبیات نویسی در ایران بررسی شده است. در ادامه تلاش شده است به نقش و جایگاه نظریه ادبی در تاریخ ادبیات نویسی توجه شود و تاریخچه شکل‌گیری نظریۀ ساخت‌گرایی تکوینی بازخوانی گردد و در پایان تأثیر این نظریه بر تاریخ‌نگاری ادبیات بررسی و روش تاریخ‌نگاری تکوینی ادبیات به‌عنوان نظریه مختار مشخص شود.
بخش دوم این اثر با عنوان شعر انقلاب اسلامی از آغاز تا ۱۳۵۰ در برگیرنده مباحثی درباره فضای عمومی شعر کشور پیش از این تاریخ و سپس بروز نخستین بارقه ها و جوانه‌های شعر انقلاب اسلامی و تداوم و گسترش آنهاست. بخش سوم به وضعیت شعر انقلاب اسلامی در مقطع ۱۳۵۰ تا روزهای انقلاب اختصاص دارد. در این بخش به عوامل اثرگذار بر شکل گیری و تثبیت بیشتر شعر انقلاب اسلامی همچون بخش دوم این اثر با عنوان شعر انقلاب اسلامی از آغاز تا ۱۳۵۰ در برگیرندهٔ مباحثی دربارۀ فضای عمومی شعر کشور پیش از این تاریخ و سپس بروز نخستین بارقه ها و جوانه های شعر انقلاب اسلامی و تداوم و گسترش آنهاست. بخش سوم به وضعیت شعر انقلاب اسلامی در مقطع ۱۳۵۰ تا روزهای انقلاب اختصاص دارد. در این بخش به عوامل اثرگذار بر شکل‌گیری و تثبیت بیشتر شعر انقلاب اسلامی همچون نقش نواندیشان مسلمان، شدت‌گیری برخورد حکومت با مخالفان، پیوند عمیق‌تر شعر با فضاهای مردمی از طریق نوحه‌های مذهبی و سرودهای انقلابی و دست آخر فضای باز سیاسی پایان دهه به تفصیل پرداخته شده است.

آخرین بخش کتاب شعر انقلاب اسلامی از روزهای انقلاب تا پیروزی نام دارد که در ذیل آن بحث هویت‌یابی بیشتر و مستحکم‌تر شدن پایه‌های شعرانقلاب، نزدیکی بیشتر شاعران انقلاب به توده‌های مردم و منسجم تر شدن فعالیت‌های آنها و نیز اوج گیری شعر انقلاب و تثبیت بیشتر در روزهای پیروزی بررسی شده است.این اثر، جلد نخست از مجموعه‌ای چند جلدی با موضوع تاریخ شعر انقلاب است.

نشرسازمان انتشارات پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی اخیراً این اثر را به کوشش محمدرضا وحیدزاده در ۲۴۳ صفحه و با قیمت ۲۸۰ هزار تومان، عرضه کرده است.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها