سرویس استانهای خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا): بهمن صباغزاده، شاعر و نویسنده خراسانی را به کتابهای پژوهشیاش درباره فرهنگ شفاهی تربتحیدریه میشناسیم، کتابهایی نظیر «اوسنههای تربت» که اثر تالیفی او است یا کتابهایی مثل «یک کلام به صد کلام»، «چراغو»، «آوای روستا»، «سمندرخان سالار»، «تربت پاک» که به عنوان ویراستار یا یا گردآوردنده در آن نقش داشته است. همچنین گردآوری آثار شاعران تربتحیدریه یکی از دیگر از فعالیتهای مستمر اوست.
او تاکنون حدود ۳۰۰ زندگینامه از شاعران تربتحیدریه را به رشته تحریر در آورده و به تازگی نیز کتابِ «زلال زندگی» را به دنبال همین موضوع به چاپ رسانده، این اثر مجموعه اشعار اسفندیار جهانشیری شاعر پیشکسوت تربتحیدریه است که به همت بهمن صباغزاده رهسپار بازار کتاب شده است. این مجموعه شامل گزیدهای از شعرهای او بین سالهای ۱۳۶۰ تا ۱۴۰۳ است. وقتی با او در خصوص اینکه از چه زمانی دغدغهگردآوری آثار شاعران پیشکسوت خراسانی را داشته، صحبت کردیم گفت: سال ۱۳۸۱ برای گذراندن خدمت سربازی از مشهد به تربتحیدریه آمدم. اولین جایی که مرا در تربتحیدریه جذب کرد، «انجمن شعر و ادب قطب» بود. شاعران جوان انجمن قطب خیلی زود تبدیل شدند به بهترین دوستانم و وقت زیادی را با هم میگذاندیم.
وی افزود: در سالهای اول حضورم در جلسات انجمن قطب تا حدی زیادی منفعل بودم اما کمکم با دیدن این همه شاعر خوب و شنیدن این همه شعر خوب تصمیم گرفتم قدمی در انتشار شعر تربت حیدریه و معرفی شاعران این شهر بردارم. درادامهی همین راه به خواندن تذکرهها علاقهمند شدم و با شاعران تربتحیدریه در سدههای پیشین آشنا شدم. در مجموع قدرتی که در شعر شاعران تربتحیدریه از قرن ششم تا امروز دیدم مرا بر آن داشت تا عزمم را جزم کنم و شعر تربتحیدریه را در حد توان معرفی کنم.
این شاعر اضافه کرد: وبلاگ سیاهمشق اولین قدم بود و بعد همکاری با سایتها و روزنامهها و مجلات و تالیف کتابهایی در این زمینه، برگزاری جشنوارهها، بزرگداشتها، کارگاههای شعر و گرداندن جلسات شعر و دیگر فعالیتهای مشابه اضافه شد.
کودک شعر پارسی در این خانه «راهروان» شد
صباغزاده که خراسان را مهد شعر پارسی میداند، ادامه داد: کودک شعر پارسی در این خانه «راهروان» شد و پا به فلات پهناور ایران گذاشت. راهروان که در لهجههای خراسان «رارِوو» تلفظ میشود به معنی کودکیست که تازه شروع به راه رفتن کرده است. خراسان در طول تاریخ آنقدر نامهای بزرگ در ادبیات دارد که حتی اشاره به نامشان هم در فرصت یک مصاحبه نمیگنجد.
وی افزود: تربت حیدریه هم به عنوان شهری کهن در خراسان که قدمتش با نام «زاوه» به پیش از اسلام برمیگردد، هرگز از سخنوران خالی نبوده است. با نزدیک شدن به روزگار معاصر همینطور که از دوران قاجاریه، انقلاب مشروطه و دوره پهلوی عبور میکنیم، ستارههای بزرگی در آسمان ادب تربتحیدریه یکی پس از دیگری درخشیدهاند تا برسیم به شاعران بعد از انقلاب که در انجمن شعر و ادب قطب نشو و نما کردهاند. در ۱۰، پانزده سال اخیر سعی کردهام این دُرهای قیمتی را به رشته بکشم و در کنار یکدیگر در معرض تماشای علاقهمندان قرار بدهم. تا امروز حدود ۳۰۰ زندگینامه از شاعران تربت حیدریه به قلم من منتشر شده است.
بهمن صباغزاده بیان کرد: کتاب «زلال زندگی» اثر تازه انتشاریافته اسفندیار جهانشیری است که یکی از شاعران مطرح معاصر تربتحیدریه است. این چهارمین کتاب من در گردآوری اشعار شاعران همشهریام است. پیش از این در مجموعههای «سمندرخان سالار» از استاد علی اکبر عباسی، «تربت پاک» از غلامرضا اعتقادی، «گوهر پنهان» از حسن خدابخشی نقش گردآوردنده را داشتهام.
«زلال زندگی» شعر اسفندیار جهانشیری را به مخاطب معرفی میکند
زلال زندگی ۷۰۲ صفحه دارد و توسط انتشارات جهانتاب در تهران چاپ شده است. «زلال زندگی» شامل مقدمه، مثنویها، غزلیات، قصاید، قطعات، مسمطها، چهارپارهها، رباعیها، دوبیتیها، اشعار نیمایی، شعرهای سپید، اخوانیات و شعرهای لهجهای است. پیش از این از استاد جهانشیری ۱۰، یا ۱۲ کتاب چاپ شده اما این مجموعه به خوبی میتواند شعر اسفندیار جهانشیری را به مخاطب معرفی کند. انتخاب شعرها به عهدهی من بوده است و این کتاب برگزیدهای از اشعار سال ۱۳۶۰ تا ۱۴۰۳ شاعر مجموعه است.
به گزارش ایبنا؛ کتاب «زلال زندگی» با گردآوری بهمن صباغزاده در ۷۰۲ صفحه با طراحی جلد مهشید جهانتاب، واژهنامه ملیحه یعقوبی در قطع وزیری و با قیمت ۸۱۰ هزار تومان توسط انتشارات تهران جهانتاب رهسپار بازار کتاب شده است.
نظر شما