به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، کتاب «ادبیات پایداری، تعاریف، گونهها و گسترهها» تالیف محمدرضا سنگری در انتشارات پژوهشگاه اندیشه و فرهنگ اسلامی به چاپ رسید.
کتاب «ادبیات پایداری» که به بررسی گونهها، تعاریف و گستره ادبیات پایداری اختصاص یافته، اولین کتابی است که در حوزه مباحث نظری ادبیات پایداری عرضه شده است. هر چند پیش از این کتابهایی درباره ادبیات انقلاب اسلامی و دفاع مقدس به چاپ رسیده بود، اما این کتاب نخستین اثر در تعریف، تبیین و طرح ساحتها و گستره ادبیات پایداری است.
کتاب در چهار فصل به تشریح مباحث ادبیات پایداری پرداخته است. در نخستین فصل، تعاریف ادبیات پایداری مطرح و نقد شده است. یکی از بزرگترین مسائل پیش رو در این عرصه آن است که تعریف مشخص، معقول و پذیرفته شده از سوی جامعه فرهنگی برای ادبیات پایداری وجود ندارد. در این اثر کوشش شده تا تعاریف متعدد، مطرح و محل بحث و نقد قرار گیرد و پس از آن، با تکیه بر پیشینه و داشتهها، تعریف مختار مؤلف پیشنهاد شده است.
در فصل دوم این کتاب به گستره ادبیات پایداری پرداخته شده و گرایشها و رویکردها در حوزه ادبیات پایداری، پیشینه ادبیات پایداری، مفاهیم و گونههای دیگر ادبیات پایداری و ادبیات جنگ مطرح شده است. این فصل از بخشهای بسیار مهم کتاب است؛ زیرا در این حوزه، اصطلاحات متعددی وجود دارد که مرزها و کرانههایشان از هم متمایز و مشخص نشده است؛ برای مثال اصطلاحاتی چون: ادبیات دفاعمقدس، ادبیات جنگ، ادبیات جنگ تحمیلی، ادبیات سیاسی، ادبیات اعتراض، ادبیات انقلاب، ادبیات مدافعان حرم. تمامی این مباحث، در فصل دوم کتاب مورد بررسی قرار گرفته و به طور مشخص برای آنها تعریفی ارائه شده است.
به ویژگیها و شاخصههای ادبیات پایداری در ۱۹ مورد در فصل سوم اشاره شده و بارزترین خصوصیات ادبیات پایداری معرفی شده است. در آخرین فصل کتاب، ساحتها و قلمروهای ادبیات پایداری تشریح و به ساحتهایی چون ادبیات داستانی، شعر، ادبیات نمایشی (در ایران و جهان)، ادبیات انقلاب اسلامی، ادبیات دفاع مقدس و پژوهشهای ادبیات پایداری پرداخته شده است.
نظر شما