جمعه ۱۹ بهمن ۱۴۰۳ - ۰۹:۵۰
زبان و فرهنگ کردی بدون آموزش باقی نخواهد ماند

ایلام- نویسنده و پژوهشگر ایلامی گفت: زبان و فرهنگ کردی بدون آموزش باقی نخواهد ماند.

کامران رحیمی، مدیر انستیتو زانست زاگروس و مؤسس انجمن فرهنگی زانست در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در ایلام گفت: اگر چه در تمام مناطق کردی ده‌ها دفتر شعر و اخیراً هم داستان منتشر شده، اما خلأ جدی در حوزه آموزش زبان کردی و تدریس آن وجود دارد.

وی ادامه‌داد: زبان باید در تمام بدنه اجتماع اعم از متون حقوقی، روزنامه‌نگاری، علمی، امور سیاسی، اداری و… حضور و حیات داشته باشد و نباید آن را صرفاً به شعر و داستان محدود کرد.

رحیمی تاکید کرد: آموزش و تدریس زبان محلی حقی است که قانون اساسی بر آن صحه گذاشته و ما باید برای آموزش زبان کردی از این ظرفیت قانون اساسی استفاده و مطالبه‌گر آن باشیم.

او از برخی تنگ‌نظری‌ها در باب تدریس ادبیات غنی کردی انتقاد کرد و گفت: مطابق مصوبه شورای عالی تدوین کتب درسی، هر معلم در مقطع متوسطه می‌تواند چهار درس را به ادبیات محلی اختصاص دهد که تاکنون به جهت فقر منابع و واهمە، مغفول مانده است.

این نویسندە و پژوهشگر ایلامی خاطرنشان کرد: این مراکز مجوز قانونی دارند لذا انتظار می‌رود مسئولان ضمن شجاعت در تصمیم‌گیری از برخورد سلیقه‌ای پرهیز کنند و هم‌چنین تخصیص بودجه و مکان دائم حق قانونی ماست تا بتوان در فضای عادلانه به تولیدات فرهنگی و پاسداشت این فرهنگ پرداخت در غیر این صورت، شاهد رفتاری دوگانه و مخالف با قانون اساسی خواهیم بود.

رحیمی ادامه داد: برنامه‌های این مراکز تولید کتاب‌های آموزشی و مکمل درسی، مباحث تئوریک، تلاش جهت دستیابی به زبان کردی معیار و مقوله آموزش همگانی را پدیده مدرن و امروزی است.

وی همچنین به برخی از موانع تدریس در حوزه آموزش از جمله فقر منابع آموزشی و درسی، ایل‌زدگی و لهجه‌گرایی اهالی قلم و… اشاره کرد و در پایان اظهار داشت: شورای عالی این مراکز می‌توانند در رفع این موانع گام‌هایی اساسی بردارند.

زبان و فرهنگ کردی بدون آموزش باقی نخواهد ماند

رحیمی با اشاره به انجمن و انستیتو فرهنگی زانست زاگروس و فعالیت‌های آن ادامه داد: انجمن و انستیتو فرهنگی زانست زاگروس یک موسسه غیرتجاری، با دو مجوز جداگانه است که پس از دو دهه پیگیری، در پاسخ به نیازهای امروزی جامعه هدف، برای پیگیری اصل ۱۵ قانون اساسی و مطالبات فرهنگی مردم مناطق کُردزبان، در سال ۱۳۹۹ با اهداف محوری تولید متون علمی - آموزشی، اعتلای هنر و توسعه تاسیس شده و در قالب ۱۰ دپارتمان فعالیت می‌کند.

به گزارش ایبنا؛ کامران رحیمی، متولد ۱۳۵۲ در ایلام، مدرس زبان و ادبیات فارسی و کردی، مدیر انستیتو زانست زاگرس، نویسنده و پژوهشگر است. از او تاکنون بیش از چند عنوان کتاب در قالب تالیف، پژوهش و ترجمه و ده‌ها مقاله و یادداشت در نشریات و مجلات تخصصی داخل و خارج کشور چاپ و منتشر شده است.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها