برگزیده
-
توسط قدیمیترین کتابخانه مجارستان صورت گرفت؛
نجات ۱۰۰ هزار کتاب از هجوم سوسکها
برای نجات آثار تاریخی، دهها هزار جلد کتاب چندصدساله از قفسههای یک صومعه قرونوسطایی در مجارستان جمعآوری میشود تا آنها را از هجوم سوسکهایی که میتوانند بخشی از تاریخ را نابود کنند، حفظ کنند.
-
منتخبی از عکسهای دهه ۴۰؛
به «تماشای ایران» بنشینید!
اصفهان – نشر «اقنوم» کتاب «تماشای ایران» را که شامل منتخب عکسهای مرتضی بخردی از سرتاسر ایران است، به انتخاب حامد قصری منتشر کرد.
-
کارنامه ادبی صادق چوبک، در گفتوگوی ایبنا با حسن میرعابدینی؛
صادق چوبک؛ ناتورالیستِ تندرو یا راوی رنجهای فراموششدگان؟
نویسنده کتاب «همهچیز فرو میپاشد: زندگی و آثار صادق چوبک» گفت: از منظر مضمونی، چوبک معمولاً به بخشهایی از جامعه میپردازد که کمتر دیده شدهاند؛ او از لایههای پایین و فراموششده جامعه مینویسد و آنچنان به این طبقات نزدیک میشود که گاه تصمیمات و رفتار شخصیتهایش حیرتانگیز و گاه هولناک به نظر میرسد.
-
نویسندگی بهعنوان شغل، در گفتوگوی ایبنا با محمد حسینی؛
پشت سر مارکز و همینگوی، لشکر انبوه شکستخوردهها قرار دارند
محمد حسینی، نویسنده، گفت: در پشت سر اسمهایی چون مارکز و همینگوی، لشکر انبوه شکستخوردهها قرار دارند و میتوان گفت اگر کسی در عالم نویسندگی دارای توانمندی زیادی باشد و به شهرت برسد میتواند عایدی خوبی نیز برای تأمین یک زندگی مرفه داشته باشد؛ ولی همه هری پاتر نویس نیستند.
-
تخریب منزل پدر علم حقوق ایران در حملات اخیر؛
در سوگ خانهای که چراغ عدالت در آن روشن بود…
این خانه، صرفاً چهاردیواریای ساده نیست؛ بلکه آستانهای است که هزاران جوان ایرانی در آن تربیت شدند، حق آموختند، اخلاق ورزیدند و افتخار آفریدند.
-
نوشتن تجربه جنگ به مثابه تراپی؛
ناب، نایاب و داغ و زنده
ثبت مکتوب تجربیات جنگ در همان زمان وقوع یا لااقل در زمانی نزدیک به آن، ضمن آنکه روایتی دست اول از آن رویداد و از منظری متفاوت از گزارشهای رسمی ارائه میکند، همچنین میتواند حال و هوای انسانی را منتقل کند که آن واقعه را از نزدیک و به صورت زنده تجربه کرده و هنوز به اصطلاح داغ است و حس و احساساتی زنده دارد.
-
بازخوانی گفتوگو با کاوه فرخ پژوهشگر تاریخ جنگ؛
تاریخ ثابت کرده ایرانی به هر نحوی از خاک دفاع میکند
کاوه فرخ: ایرانی خواه نیروی نظامی داشته باشد و یا نداشته باشد، از زمان اسکندر تا به امروز از خاک خودش دفاع میکند به هر نحوی.بحث ژنتیک نیست اما به لحاظ فرهنگی شاهد یک نوع ایراندوستی در ایرانیان هستیم که به سادگی از بین نمیرود.
-
فواد نظیری در گفتوگو با ایبنا:
هیچ عقل سلیمی جنگافروزی را نمیپذیرد / ادبیات، بازتاب احوال انسانها در التهاب جنگ است
فواد نظیری، شاعر و مترجم ایرانی، گفت: ادبیات در مقطع تاریخی وقوع یک جنگ، عصاره این رخداد را میپروراند و تأثیر آن را بر عواطف انسانی و مسائل درونی بازگو میکند.
-
نویسندگی بهعنوان شغل، در گفتوگوی ایبنا با آذردخت بهرامی؛
سفارشی نوشتن با ذات ادبیات همخوانی ندارد
آذردخت بهرامی، داستاننویس، گفت: سفارشی نوشتن با ذات ادبیات همخوانی ندارد و شاید فقط بتوان فیلمنامه را سفارشی نوشت که آن هم میتوان گفت جزو ادبیات نیست.
-
نویسندگی بهعنوان شغل، در گفتوگوی ایبنا با منیرالدین بیروتی:
حرفهای نوشتن بدون دانش ادبی، بازار کتاب را مبتذل میکند
منیرالدین بیروتی، داستاننویس ایرانی، گفت: حتی اگر یک نویسنده حرفهای باشد و تماموقت بنویسد اما دانش ادبی کافی نداشته باشد، نه تنها سودی برای فرهنگ و ادبیات ندارد بلکه بازار کتاب را مبتذل میکند و سطح سلیقه جامعه را نیز پایین میآورد.
-
نگاهی به رمان کمال نوشته ونیچنزو لاترونیکو؛
هیچ فاجعهای در کار نیست، اما همهچیز آرامآرام فرو میپاشد
مجله نیشن در مقالهای به تحلیل و بررسی رمان کمال نوشته ونیچنزو لاترونیکو نویسنده معاصر کشور ایتالیا با موضوع فرهنگ مصرف گرایی در دنیای مدرن میپردازد که امسال توانسته به فهرست نهایی جایزه بوکر راه یابد.
-
مصاحبه با نویسنده مصری برنده بوکر عربی 2025؛
نویسنده باید جرأت پرتاب سنگ به دریاچههای راکد داشته باشد
محمد سمیر ندا، نویسنده مصری برنده بوکر عربی 2025 در گفتوگویی صمیمانه از تجربه زیسته، زخمهای تاریخ و مسئولیت نوشتن در برابر حافظه جمعی سخن میگوید
-
هوش مصنوعی، بحران هویت نقد ادبی و آینده آموزش ادبیات
اگر هوش مصنوعی بتواند به اندازهی دانشجویان کارشناسی ارشد آثار ادبی مانند هملت را تحلیل کند، آیا هنوز نیاز به نقد ادبی انسانی و آموزش آن وجود دارد؟
-
میزگرد «نخستین فلوشیپ نشر تهران؛ چالشها و دستاوردها»-۱
فلوشیپ نشر تهران اردوی تدارکاتی بود/آمادگی برای ورود به بازار جهانی
کارشناسان، میزگرد «نخستین فلوشیپ نشر تهران؛ چالشها و دستاوردها» درباره محدودیتها، مباحث اجرایی، چالشهای زیرساختی نشر کتاب کودک و نابلدی و بیتوجهی ناشران به کسب آمادگی برای حضور در بازارهای جهانی با توجه به قابلیتهای ادبیات کودک و نوجوان گفتند.
-
به همت خردسرای فردوسی مشهد؛
دفتر چهارم «شاهنامهپژوهی» منتشر شد
خراسانرضوی - دفتر چهارم «شاهنامهپژوهی» به همت خردسرای فردوسی مشهد و با نظارت محمدجعفر یاحقی منتشر شد.
-
مروری بر کتاب «هایدگر و نازیسم» نوشته ویکتور فاریاس؛
فیلسوف نازی
برخلاف روایتهای رسمی که پیوند هایدگر با نازیسم را امری گذرا، سیاسی و بیارتباط با تفکر فلسفی او معرفی میکنند، فاریاس با تکیه بر اسناد تاریخی و شواهد مکتوب، نشان میدهد که این ارتباط نهتنها عمیق و ایدئولوژیک، بلکه تا پایان عمر هایدگر نیز استمرار داشته است.
-
راهاندازی ایستگاه دیجیتال نسخ خطی گنجینه رضوی در کتابخانه ملی ازبکستان
خراسان رضوی - نخستین ایستگاه دیجیتال دسترسی به نسخ خطی و دریافت منابع چاپی گنجینه رضوی در محل کتابخانه ملی ازبکستان در تاشکند راهاندازی شد.
-
مروری بر «شر در اندیشه مدرن؛ تاریخ فلسفه از چشماندازی متفاوت»؛
زمینلرزه در ارکان آگاهی بشر
«نیمن» دست به نگارش تاریخ فلسفه، با محوریت موضوع «شر»،پرداخته است. او در مطالعه خود نشان میدهد تغییرات دیدگان انسان، بهخصوص انسان غربی، در رابطه با مفهوم شر، منجر به تحولاتی بنیادین شده که در عموم تاریخنگاریهای فلسفه، نادیده گرفته شدهاست
-
بازار داغ کتابهای فلسفی در گفتوگو با حسین شیخرضایی؛
فلسفهخوانی در زمانه بحران معنا
حسین شیخ رضایی معتقد است: توجه روزافزون مردم به فلسفه، نشانگر جستجوی آنها برای معنا و راهکارهای عملی در زندگی است، نه صرفاً مباحث انتزاعی. او تأکید میکند که «فلسفههایی برای زندگی» به دلیل پرداختن به همین دغدغههای انضمامی و نیاز به معنایابی در جامعه، با استقبال چشمگیر مواجه شده و به پناهگاهی فکری بدل گشتهاند.
-
درباره کتاب «دیستوپیا: تاریخی طبیعی»؛
برای پیشگیری از «انحطاط تمدن»
مطالعه دیستوپیا در اندیشه کلیز در کتاب «دیستوپیا: تاریخی طبیعی» از مرزهای نقد ادبی فراتر رفته و به یک ابزار مفهومی در علوم انسانی، تاریخ اندیشه، و تحلیل ایدئولوژی بدل میشود. این یادداشت در پی آن است که ظرفیت دیستوپیا را برای بازاندیشی در باب تمدن، سیاست، و انسانِ معاصر، از رهگذر بازخوانی پروژه کلیز، بهمثابه یک امکان نظری جدید برجسته سازد.
تازهها
-
از سوی خانه اندیشمندان علوم انسانی؛
نشست «هنرهای عاشورایی و شمایلنگاری مذهبی تهران در عهد قاجار» برگزار میشود
نشست «هنرهای عاشورایی و شمایلنگاری مذهبی تهران در عهد قاجار» در سالن حافظ خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار میشود.
-
از سوی خانه اندیشمندان علوم انسانی؛
نشست دیدار با صلح و زندگی برگزار میشود
نشستی با عنوان «دیدار با صلح و زندگی؛ گفتوشنودی درباره زیست مسالمتآمیز و پناه اجتماعی» در خانه اندیشمندان علوم انسانی برگزار میشود.
-
با میزبانی باغ کتاب؛
«ارغوان» برگزیدگانش را معرفی کرد
هفتمین دوره جایزه ادبی «ارغوان» با معرفی برگزیدگان و تجلیل از گلی ترقی به پایان رسید.
-
مروری بر کتاب «اخمالو»؛
آموزش مدیریت احساسات به کودکان، به زبان داستان
داستان «اخمالو» نشان میدهد که احساسات زودگذر هستند و میتوان آنها را مدیریت کرد. قدر و ارزش دوستی و رفاقت نیز در این داستان به نمایش درآمده است. این کتاب به کودکان نشان میدهد که دوست واقعی در زمانهای سخت در کنار دوست خود میماند و اگر کمکی از دستش بربیاید، انجام میدهد.
-
درباره «از خود بیزاری» نوشته آلن دوباتن؛
ما وحشتناک نیستیم، فقط بیماریم
کتاب توضیح میدهد که چگونه افراد، اغلب به دلیل تجربیات دوران کودکی، نظام آموزشی اشتباه و انتظارات غیرواقعبینانه جامعه، احساس بیارزشی پیدا میکنند.
-
در دل بحران؛ بازخوانی شرایط آغاز جنگ از زبان یک فرمانده؛
کپیبرداری صدام از تاکتیکهای اسرائیل در نبرد با ایران
گفتار سردار رشید تصویر دقیقی از شرایط سخت و پیچیده آغاز جنگ ایران و عراق ارائه میدهد. او نشان میدهد که علیرغم بمبارانهای سنگین و حملات هوایی، نیروی هوایی ایران موفق به حفظ توان خود شده بود و نیروی زمینی با سازماندهی و تقویت توانست جلوی پیشروی سریع دشمن را بگیرد.
-
رامتین شهبازی:
اقتباس فقط از متن ادبی نیست؛ از فرم، مکان و تجربه زیسته میتوان اقتباس کرد
پیشنشست تخصصی «شیوههای تطبیق در فیلم کوتاه» با حضور رامتین شهبازی، دبیر علمی هفتمین همایش مطالعات فیلم کوتاه تهران، و علیرضا بختیان، فیلمساز و پژوهشگر، در محل خانه تاریخی نوریان در نجفآباد برگزار شد.
-
در آستانه دومین سالگرد درگذشت نویسنده برجسته سوری
نخستین فهرست کوتاه جایزه خالد خلیفه اعلام شد
نخستین دوره جایزه خالد خلیفه، که با هدف حمایت از نویسندگان نوظهور سوری و بزرگداشت یاد نویسنده فقید رمان «مردن کار سختی است» راهاندازی شده، با معرفی فهرست کوتاه پنج رمان برگزیده وارد مرحله نهایی شد.
-
رویشین لانیگان در گفتگو با گاردین مطرح کرد:
نوشتن از زنان جوان، بیقرار، نامطمئن و بیمیل به زندگی سنتی
رویشین لانیگان در رمان «میخواهم به خانه برگردم، اما همینجا هستم»، روایتها و دیالوگهایی برگرفته از زندگی روزمره لندن را به متن داستان آورده است. او معتقد است واقعیت خشن و طنزآمیز حرفهای مردم کوچه و خیابان، بهترین الهام برای خلق گفتوگوهای طبیعی و تاثیرگذار در این اثر بوده است.
-
کتابهای خاطرهانگیز: ۲- روایت علیاکبر حیدری؛
از غرش طوفان و سه تفنگدار تا آثار بیضایی و احمد محمود و یوسا
علیاکبر حیدری از بهرام بیضایی بهعنوان یکی از نویسندگانی که باعث شدهاند به نویسندگی فکر کند، نام میبرد و میگوید: بیضایی نگاه چندوجهی به یک واقعه دارد. حقیقت یک اتفاق را از چند زاویه میبیند و این منحصربهفرد است. چیزهایی هست که ممکن است شما به آنها فکر نکنید و تنها زاویه نگاه خودتان را درست بدانید ولی بیضایی با نشان دادن تمام وجوه یک موضوع به شما میگوید که ممکن است تمام حقیقت نزد شما نباشد.
-
معرفی کتاب؛
مروری بر کتاب «کاهش فقر شهری در جهان جنوب»
خراسانرضوی - کتاب «کاهش فقر شهری در جهان جنوب» با ترجمه سعید شریعتی مزینانی و سیمین فروغزاده به این موضوع اشاره دارد که چه عاملی در کاهش فقر شهری مؤثر است، چرا مؤثر است و ایدههای امروزی برای کاهش فقر شهری چیست. نویسندگان این اثر میکوشند با شناخت معایب روشهای پیشین، برنامههای حامی فقرا را مطالعه، بررسی و ارتقا دهند.
-
پروژه مستندسازی سایمون هال:
تعریف دوباره قدرت از دریچه سه انقلاب بزرگ قرن بیستم
در کتاب «سه انقلاب»، سایمون هال با روایتی تحلیلی مسیر سه انقلاب بنیادین روسیه، چین و کوبا را به تصویر میکشد و مفاهیم قدرت سیاسی را در بستر تحولات قرن بیستم بازخوانی میکند. این اثر نشان میدهد چگونه سفرهای سرنوشتساز رهبران و نقشآفرینی روزنامهنگاران توانست تعریف قدرت را در دوران مدرن دگرگون سازد.
-
رمان «جیمز» نامزد دریافت جایزه صلح دیتون
ادبیات علیه فراموشی
پرسیوال اورت با رمان جسورانه جیمز، نهفقط بازخوانیای ادبی از یک رمان کلاسیک آمریکایی نوشته مارک تواین ارائه کرده، بلکه روایت خاموششدگان تاریخ را احیا کرده است.
-
نویسندهای که نه راهحل میدهد و نه امید واهی
چرا نسل جوان شیفته داستایوفسکی است؟
در روزگاری که نسل جوان میان بحرانهای جهانی، سرخوردگی سیاسی و تهیشدگی معنوی سرگردان است، فیودور داستایوفسکی، نویسندهای از قرن نوزدهم، بار دیگر به قهرمانی بیقرار برای فرزندان تردید تبدیل شده است.
-
نویسنده کتاب آذرباد:
«آذرباد» از حضور در کمپ مهاجرین شکل گرفت
قم – نویسنده کتاب «آذرباد» با اشاره به چگونگی شکلگیری این کتاب گفت: کتاب «آذرباد» از حضور در کمپ مهاجرین شکل گرفت.
-
ماتیاس دسمت در «روانشناسی توتالیتاریسم» توضیح میدهد:
گریز از آزادی
ماتیاس دسمت در کتاب «روانشناسی توتالیتاریسم» استدلال میکند که بزرگترین خطر، نه استبداد بیرونی، بلکه اشتیاق درونی خود ما برای تعلق به یک گروه و فرار از عدم قطعیت است که زمینه را برای هیپنوتیزم جمعی فراهم میسازد.
-
ایبنا گزارش میدهد؛
روایت یک انتظار طولانی؛ ساختمان تاریخی کتابخانه ملی احیا میشود؟
سالهای اخیر وضعیت ساختمان شماره ۲ سازمان اسناد و کتابخانه ملی دستخوش تغییر و تحولات و برای مدتی به کتابخانه مجلس و موزه علم واگذار شد اما با وجود رفت و آمد مدیران همچنان در انتظار بازگشایی است.
-
آنتونیا شرکا در گفتوگو با ایبنا:
«پیرپسر» بهترین شکل اقتباس است/ یک تراژدی مدرن را در فیلم میبینیم
«پیرپسر» ساخته اکتای براهنی یکی از بارزترین آثار اقتباسی این روزهای سینماست که در عین اقتباسی بودن، زبانی کاملاً مستقل و منطبق با سینمای امروز ایران دارد.
-
قصه قفسهها- ۱۱
کتابفروشی کمند؛ پناهگاه واژهها در دل اصفهان
اصفهان – کتابفروشی کمند نیم قرن است که در گوشهای از خیابان آمادگاه اصفهان، از کهنترین مناطق اصفهان، هنوز در حال نفس کشیدن و نفس بخشیدن است.
-
توپسازی در عصر صفوی
نسخه خطی توپسازی با شماره 2085: محل نگهداری کتابخانه مرکزی دانشگاه تهران که در قرن یازده قمری به نگارش درآمده است.
نظر شما