یکشنبه ۱۸ آذر ۱۴۰۳ - ۱۶:۰۹
نقش سینما حقیقت به‌عنوان ثبت‌کننده واقعیت‌های این روزگار اهمیت پیدا کرده است

دبیر جشنواره هجدهم حقیقت گفت: امروز، جهان درگیر آشوب و بی‌نظمی است؛ نقش مستندسازان جشنواره سینما حقیقت همواره به‌عنوان ناظری دقیق، ثبت‌کننده رویدادها و واقعیت‌های این روزگار بیش از هر دوره دیگری اهمیت پیدا کرده است.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا آیین افتتاحیه هجدهمین جشنواره سینمای حقیقت یکشنبه ۱۸ آذرماه با حضور جمعی از سینماگران و مستندسازان و مدیران سینمایی در سالن شماره یک پردیس سینمایی چارسو در حال برگزاری شد.

محمد حمیدی‌مقدم دبیر هجدهمین جشنواره سینما حقیقت ضمن خوشامدگویی به مهمانان، مدیران و مسئولان گفت: امیدوارم جشنواره هجدهم سینما حقیقت به خوبی آغاز شود و روزهای پرشکوهی در پیش داشته باشد.

وی افزود: لازم به ذکر است که مثل چهار سال گذشته، در افتتاحیه این دوره نیز برنامه‌ای ویژه و طراحی‌شده نخواهیم داشت. مراسم به شکلی مختصر برگزار می‌شود و هدف آن آشنایی حضار، به‌ویژه مستندسازان عزیز، با فیلم‌های بخش‌های مختلف مسابقه و ارائه نمای کلی از آنچه در این ۷ روز خواهیم دید، است.

دبیر جشنواره هجدهم حقیقت گفت: خانم‌ها و آقایان، خوش آمدید به افتتاحیه هجدهمین جشنواره بین‌المللی فیلم مستند ایران – سینما حقیقت. خوشحالم که پس از ماه‌ها تلاش بی‌وقفه، در این جمع صمیمی همراه شما بزرگان، اساتید، و دوستداران سینمای مستند ایران، به استقبال این جشنواره می‌رویم؛ جشنواره‌ای که جلوه‌هایی از جسارت، زیبایی و غافلگیری را پیش روی چشمان شما خواهد گشود.

وی افزود: در آغاز، ادای احترام می‌کنم به همه زنان، مردان و کودکان غزه؛ به مردم مظلوم و مقاومی که بیش از یک سال، آماج سخت‌ترین حملات غیرانسانی رژیم اشغالگر قدس هستند. این آیین، به احترام حقیقت و در ستایش انعکاس واقعیت، برپا شده است. به جان‌های پاک از دست‌رفته در غزه و کودکان بی‌گناهی که در آن‌جا به شهادت رسیده‌اند، ادای احترام می‌کنم. تصویر این عزیزان هرگز از خاطر ما نمی‌رود. جشنواره هجدهم را با فیلمی درباره این مردم مظلوم آغاز می‌کنیم و خود را در کنار آن‌ها می‌بینیم.

نقش سینمای مستند در جهان امروز

حمیدی‌مقدم گفت: جشنواره سینما حقیقت همواره به‌عنوان ناظری دقیق و ثبت‌کننده رویدادها و واقعیت‌های این روزگار شناخته شده است. امروز، جهان درگیر آشوب و بی‌نظمی است و نقش مستندسازان در این شرایط، بیش از هر دوره دیگری اهمیت پیدا کرده است.

وی افزود: هنرمندان گرامی و حضار محترم، جشنواره سینما حقیقت در دوره‌های اخیر به نمایش آثار اجتماعی، مطالبه‌گر، منتقدانه و جسورانه شناخته شده است. ما به دنبال سینمای مستند خنثی نبودیم. بر همین اساس، کوشیدیم به فیلم‌سازان جوان که با الهام از تجربه و تلاش مستندسازان موفق نسل‌های قبل فیلم می‌سازند، بها دهیم. نتیجه، تولد نسلی تازه‌نفس است که راوی زمانه خود هستند.

دبیر جشنواره هجدهم حقیقت تصریح کرد: به بزرگان و استادان سینمای مستند، ادای احترام می‌کنیم و خوشحالیم که همواره حامی سینما حقیقت و همراهمان بوده‌اند. حضور نام‌های معتبری که به سینمای ایران اعتبار می‌بخشند، مایه افتخار ماست.

سینمای امروز و فیلم‌های جشنواره

حمید مقدم گفت: امسال، آنچه شما در بخش ملی جشنواره خواهید دید، از محافظه‌کاری به دور است. آثار نسل امروز، شفاف و صریح‌اند؛ چرا که سینمای مستند باید صراحت و شفافیت داشته باشد. به فیلم‌سازان اعتماد کردیم که نقدشان منصفانه باشد. نتیجه این اعتماد، تولید تعداد زیادی فیلم اجتماعی درباره بحران‌ها، مشکلات محیط زیستی، شکاف نسلی، جدایی‌ها، اعتیاد و مسائل مشابه است. این آثار با صداقت، تلاش می‌کنند بر دنیای ما نوری بتابانند. مگر نه این‌که کار هنرمند روشن کردن چراغی در دل تاریکی‌هاست؟

وی اقزود: افتخار می‌کنیم که ضیافت هجدهم سینما حقیقت را با سپاس از هنرمندان و مستندسازانی آغاز می‌کنیم که چراغ این سینما را روشن نگه داشته‌اند. بدون حضور آن‌ها، سینمای مستند ایران درخششی نخواهد داشت.

دبیر جشنواره سینما حقیقت گفت: متأسفانه، سینمای مستند همچنان با مشکلاتی چون کمبود بودجه، دشواری در توزیع و نمایش روبه‌روست. تلاش‌های بسیاری برای بهبود این وضعیت انجام شده، اما هنوز شرایط ایده‌آلی فراهم نشده است. یکی از اهداف سینما حقیقت، توجه دادن مدیران و سیاست‌گذاران به اهمیت سینمای مستند و مسائل آن است.

وی افزود: امروز، میزبان بزرگان سینمای مستند هستیم. حضور شما، شور و گرمای خاصی به این محفل داده است. امیدوارم در روزهای آینده، به تماشای گنجینه‌ای از بهترین مستندهای ایرانی و خارجی بنشینید و از کشف مفاهیم جاری در آن‌ها لذت ببرید. از همراهی شما سپاسگزارم.

پس از آن یک تیزر از مستندهای بلند و نیمه‌بلند و بین‌المللی در جشنواره پخش شد و سپس کارگردانان و سازندگان آن مستندها در قالب یک ویدئو معرفی شدند. در بخش سوم افتتاحیه نیز ویدیویی در راستای معرفی بخش ویژه شهید آوینی و غزه که امسال اضافه شده است، پخش شد.

در پایان افتتاحیه نیز محمد حمیدی‌مقدم در ضمن تقدیر از حسین ترابی و مصطفی رزاق کریمی مطرح کرد: این رسم برکت بزرگی به کار ما داده است و خوشحالیم که هر سال این رسم را ادامه داده‌ایم. امروز نیز، حضور استادانی چون استاد ترابی، که همه در این سالن با کارنامه و آثار بزرگ ایشان آشنا هستند، افتخاری برای ماست. جشنواره هجدهم حقیقت، علی‌رغم سختی‌هایی که وجود داشت، بار دیگر این فرصت را فراهم کرد. حتی بیل نیکولز نیز علاقه‌مند به حضور بود، اما متأسفانه امکان آن فراهم نشد. بااین‌حال، اساتید بزرگواری چون استاد رزاق کریمی عزیز که با وجود مشغله فراوان، منت بر ما گذاشتند، در کنار سایر استادان گران‌قدر حضور دارند. به رسم شاگردی و تواضع در برابر سینمای مستند، از شما اساتید عزیز تقاضا می‌کنیم که جشنواره را برای ما آغاز کنید.

پس از آن حسین ترابی مطرح کرد: ابتدا، تبریک عرض می‌کنم بابت افتتاح هجدهمین جشنواره سینما حقیقت. همان‌طور که بسیاری از علوم در لابراتوارهای علمی کشف شدند؛ سینما هم اولین بار برای انسانی پیدا شد که خود در شرایط سخت گرسنگی و بی‌پولی بود و در اتاقک یک راه‌آهن زندگی می‌کرد. اگر آن انسان نبود، احتمالاً سینما و فیلم‌های داستانی هرگز شکل نمی‌گرفتند. افسوس می‌خورم که سینما، مانند علوم در لابراتوارهای علمی، به مسائل عمیق نپرداخت. برخی معتقدند که تلویزیون زباله‌دان تاریخ سینما است؛ اما به هر حال، این موضوع جای بحث دارد. اجازه می‌خواهم یک شعر کوتاه از حافظ بخوانم که بیانگر اوضاع و احوال است. نمی‌بینم نشاط عیش در کس / نه درمان دلی، نه درد دید نفس‌ها تیره شد، باشد که از غیب / چراغی بر کند گوشه‌نشین به امید. امیدوارم این شعر کمی روشنگر و الهام‌بخش باشد.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها