در هفتهای که گذشت، سرویس فرهنگ مقاومت خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، در حوزههای مختلفی پوشش خبری و رسانهای داشت که گزارش آن به اختصار بیان میشود.
آیین افتتاحیه پویش کتابخوانی «سرباز روز نهم»
آیین افتتاحیه پویش کتابخوانی «سرباز روز نهم» یکشنبه در دانشگاه تهران برگزار شد. افتتاحیه پویش کتابخوانی «سرباز روز نهم» ویژه دانشجویان با سخنرانی حجتالاسلاموالمسلمین علیرضا پناهیان و با حضور خانواده بزرگوار شهید مصطفی صدرزاده، نعیمه منتظری، نویسنده کتاب، محمدمهدی رحیمی، از محققان کتاب و با پردهخوانی ئمرشد میرزاعلی یکشنبه ۷ آبان ساعت ۱۳ در دانشکده حقوقوعلوم سیاسی دانشگاه تهران برگزار شد.
روایت کتابها درباره اشغال خرمشهر؛
ای خونینشهر به خدا قسم آزادت میکنیم
دشمن در مناطق اشغالی خوزستان، جنایتهای بسیار کرد و پلیدیهای فراوانی را رقم زد. در کتاب «جنایتهای ما در خرمشهر» گوشه بسیار کوچکی از آنچه بعثیها در مناطق اشغالی، از جمله در خرمشهر کردند مرور میشود. در این کتاب، تعدادی از افسران عراقی از روزهای جنگ و اشغال حرف میزنند و در بازخوانی خاطراتشان از آن مقطع، به زشتیها و جنایتهایی که دیدند و شنیدند اعتراف میکنند. برای نمونه، در خاطره «خرمشهر، دریایی از خون» که از زبان ثامر احمد الفلوجی روایت میشود.
هفته پایانی مهر ماه، درگیریها در خیابانهای خرمشهر شدت گرفت. بعثیها مصمم بودند که هرچه زودتر کار را تمام کنند و مدافعان شهر نیز همچنان، دلیرانه عزم به ایستادگی داشتند. جنگ تا چهارمین روز آبان ماه طول کشید. به روایت «دایرهالمعارف مصور تاریخ جنگ ایران و عراق» سوم آبان، عراقیها مسجد جامع را گرفتند. دیگر سقوط شهر قطعی بود، اما هیچکس دلش نمیآمد آن را ترک کند.
آثار ضدصهیونیستی در صدر جدول پرفروشها
نشرهای حوزه ادبیات پایداری کتابهای پرفروش خود را معرفی کردند. انتشارات شهید کاظمی، راه یار، سرو، پیام آزادگان، حماسه یاران، مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس، انتشارات مکتب حاج قاسم، خط مقدم، پرفروشترین کتابهای خود رادر مهرماه ۱۴۰۲ اعلام کردند. از جمله این کتاب ها «باغهای معلق» تجربه چهار سال محاصره به روایت هفت زن سوری به قلم: سمیه عالمی، «سرباز روز نهم»، روایتی از زندگی و زمانه بسیجی مدافع حرم شهید مصطفی صدرزاده، به قلم: گروهی از نویسندگان، «خورشید در سایه»، زندگینامه شهید عماد مغنیه، به قلم: الهه آخرتی و…
ششمین بخش از نشست نقد و بررسی کتاب «یاران دبیرستان»؛
سرچشمه حماسهآفرینی شهدای سالهای اخیر کشور، دفاع مقدس است / دبیرستان هنوز هم سوژههای ناب دارد
کتاب «یاران دبیرستان» مجموعه خاطراتی از شهدای دبیرستان سپاه تهران معروف به «مکتب امام صادق» است که به نویسندگی داود عطائی کچویی و علیرضا اشتری توسط نشر مرزوبوم روانه کتابفروشیها شده است. این کتاب عرض ارادتی به ۱۰۱ شهید دبیرستان سپاه است؛ دبیرستانی که روزگاری در محل لانه جاسوسی سابق آمریکا آغاز به کار کرد.
نکته اینجاست؛ شما اگر یک نگاهی به زندگی و خانواده شهدای عزیز مدافع حرم داشته باشید یا پدرشان رزمنده دفاع مقدس بوده است یا دایی و عموی شان از شهدای حماسه هشت سال جنگ تحمیلی هستند. یا از طریق اردوهای پربرکت راهیان نور دل شان را با دانشگاه نورانی جبهههای حق علیه باطل پیوند زدهاند و در کمترین سطح از طریق کتاب و رسانه و فیلمهای سینمایی در حوزه دفاع مقدس با حال و هوای آن روزهای جبههها و فرهنگ جهاد و شهادت گره خوردهاند و تا سر منزل مقصود رفتند و در دفاع از حرم اهلبیت سلاماللهعلیهم شربت شهادت نوشیدند و در این طریق جاودانه شدند. خلاصه کلام نمیتوان و نباید حماسه آفرینی شهدای عزیزمان در سالهای اخیر در داخل و خارج کشور را بدون نگاه به سرچشمه زلال آن یعنی جبهههای جنگ تحمیلی ترسیم کرد که به فرموده به حق امام خمینی رحمت الله علیه، جبههها دانشگاه و کارخانه انسانسازی بود و قهرمانان سالهای پیروزی انقلاب اسلامیو به خصوص شهیدان دوران دفاع مقدس، پیشکسوتان این دانشگاه عظیم بودند.
به مناسبت سالروز شهادت حسین فهمیده؛
من به شما ثابت میکنم که زود نیست!
از خاطرات و روایتهایی که از زندگیاش به جای مانده، معلوم میشود که قلبش برای خدمت به انقلاب میتپید. در کتابهای «فهمیده؛ رزمنده کوچک» از قاسم کریمی، «شهید فهمیده» از محمدرضا اصلانی، و نیز کتاب صوتی «بزرگمرد کوچک» بخشهایی از زندگی این شهید نوجوان بازخوانی میشود. نوشتهاند از کودکی با انقلابیها همنشین و همراه بود و اعلامیههای ضد شاه را پخش میکرد. در انجام تکلیفی که احساس میکرد به عهده دارد ترس و خستگی را نمیشناخت. نمیپذیرفت که برای پوشیدن لباس نظامی و حضور در خط مقدم، کمسن و سال است. روایت میکنند: یکی از روزها صدای بگوومگوهایی که از سنگر محمدحسین شنیده میشد توجه ما را جلب کرد. گویا حسین ریزه قصد داشت به خط مقدم برود، اما فرمانده اجازه نمیداد. او اصرار میکرد و خواهش که بگذارید من هم به خط بیایم. فرمانده هم تاکید داشتند: «حسین آقا حالا برای شما زود است.» او که دید پافشاریاش فایدهای ندارد، قاطع و در کمال ادب و احترام گفت: «من به شما ثابت میکنم که زود نیست!»
روایتهایی درباره شهید تندگویان؛
کتاب «یاس در قفس» روایتی از زندگی او تا شهادت است. هرچند این کتاب به هدف افزایش آگاهی مخاطبان جوان درباره این شهید نوشته و منتشر شده است، مطالعه آن برای گروههای سنی دیگر نیز خالی از فایده نیست. کتاب به قلم جواد کامور بخشایش تألیف شده و او کوشیده است ضمن مرور مهمترین فصول زندگی شهید تندگویان، بر دغدغهها و مسیر رشد او نیز تأمل کند. اینکه چه شد که او به مخالفان شاه پیوست، چگونه با جریان انقلاب همراه شد و در آن مقطع چه نقشی ایفا کرد، پیش و پس از آنچه تجربیاتی را پشت سر گذاشت و در چه شرایطی وزارت نفت را پذیرفت. شهادت قطعاً حقش بود، اما بعثیها، سنگدلانه و در غربت او را کشتند. پیکر پاکش که چند سال بعد به کشور برگشت، آثار شکنجههای سخت هنوز روی آن باقی بود. اکنون مزارش در بهشت زهرا، قطه ۷۲ تن قرار دارد.
تمدید مهلت ارسال آثار به جایزه کتاب سال دفاع مقدس
این دوره از جشنواره به ارزیابی کتابهای دفاع مقدس، منتشر شده در سال ۱۴۰۱ (چاپ و نشر اول) اختصاص دارد. داوران جایزه کتاب سال دفاع مقدس آثار ارسالی را در ۶ گروه اصلی (پژوهش، ادبیات، هنر، کودک و نوجوان، مرجع و مستندنگاری) داوری خواهند کرد. همچنین مهلت ارسال آثار به دبیرخانه جشنواره تا ۲۰ آبانماه ۱۴۰۲ تمدید شد.
ناشران و نویسندگانی که تاکنون آثار خود را ارسال نکردهاند، میتوانند برای شرکت در جشنواره ۲ نسخه از کتابهای خود را به دبیرخانه جشنواره به نشانی تهران، خیابان شهید مطهری، خیابان میرعماد، نبش کوچه یکم، پلاک ۴، طبقه ۵، کد پستی: ۱۵۸۷۹۱۳۱۱۹ ارسال کنند.
رونمایی از کتاب «یاسهایی زیر تیغ داس» برگزار شد
کتاب «یاسهایی زیر تیغ داس» در اولین یادواره جانبازان هفتاد درصد شهید با حضور خانواده معظم جانبازان شهید، سید امیرحسین قاضی زاده هاشمی، معاون رئیس جمهور و رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران رونمایی شد.
عملیات محرم که در اواسط پاییز ۱۳۶۱ انجام شد؛
آسمان نشانههایش را عیان میکرد / روایتهایی از عملیات محرم
سال ۱۳۹۴ مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس، کار تولید بیستودومین جلد از مجموعه کتابهای روزشمار جنگ ایران و عراق را به پایان برد و این کتاب را با عنوان «عملیات محرم؛ بهبود شرایط امنیتی و اقتصادی کشور» منتشر کرد. در این کتاب، چنانکه از عنوانش برمیآید، عملیات محرم موضوع محوری قرار میگیرد و روایتی کاملاً مستند از چگونگی آغاز و اجرای این نبرد پاییزی به مخاطب عرضه میشود. نبردی که درگیریهای آن از دهمین روز آبان ۱۳۶۱ شروع شد، ده روز طول کشید و هدف ما از اجرای آن تأمین امنیت جاده دهلران به عینخوش و تسلط بر ارتفاعات آن منطقه بود. گفتنی درباره این عملیات پیروزمندانه بسیار است و یکی از این گفتنیها، تغییرات عجیب و پیشبینینشده جوی است که در جریان نبرد بسیار به نفع ما بود.
به قول محسن روزیطلب، راوی این نبرد، وقتی فرماندهان این عملیات را طراحی میکردند، ابهامات بسیاری مطرح بود. مثلاً میگفتند «اگر مهتاب باشد»، اگر «ابر باشد»، «اگر عراقیها نفهمند و با شرایط مطلوب به خط برسیم، میتوانیم به خط دشمن بزنیم.» بسیاری از این ابهامات بررسی شده و بسیاری از آنها هم بیپاسخ مانده بود.
شهید مصطفی صدرزاده الگوی آینده تمدنی ماست / پویش دانشگاهی کتاب «سرباز روز نهم» شروع شد
حجتالاسلام پناهیان در آیین افتتاحیه پویش دانشگاهی کتاب «سرباز روز نهم» گفت: شهید صدرزاده الگوی آینده تمدنی ماست. آینده جامعه ما توسط روش زندگی شهید صدرزاده رقم خواهد خورد. سبک زندگی شهید صدرزاده، بروکراسی اداری را رسوا کرد و به چالش کشید و مسئولیتهایی را خودش از جامعه به عهده گرفت.
حجتالاسلام پناهیان با اشاره به مانع اصلی انقلاب تصریح کرد: مانع اصلی به نظر بنده شیوه حکمرانی است. یک ایراد بزرگی در این بخش وجود دارد که حتی اگر ۳۰۰ هزار مدیر میانی هم با تقوا باشند باز کار درست نمی شود.
جریانشناسی ادبیات داستانی دفاع مقدس در گروی مسئلهشناسی و مسئلهپژوهی است
هفتمین دو فصلنامه اندیشهنامه پایداری به مدیر مسئولی محمدرضا سنگری و سردبیری جواد کامور بخشایش از سوی اندیشکده ادبیات پایداری منتشر شد. پرونده ویژه این شماره از نشریه به موضوع ادبیات داستانی پایداری اختصاص یافته است. اندیشنامه پایداری این مطلب را جهت انتشار در اختیار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) قرار داده است.
مدیریت کلان ادبیات انقلاب اسلامی موضوعی پردامنه با ابهامات بسیاری در حوزه نظر و عمل است که این ابهامات نظری و البته تسامحهای عملی راه را برای جریان معارض ارزشهای دفاع مقدس باز کرده است.
نویسنده کتاب «شاهرخ نامه» در گفتوگو با ایبنا:
شاهرخ ضرغام یک شبه متحول نشد / این کتاب پنجره کوچکی از زندگی شهید است
شاهرخ ضرغام از جمله شخصیتهای جالب و در عین حال عجیبی بود که در جنگ تحمیلی به شهادت رسید. او که به قول معروف لات بود و هیچ صنمی با جنگ و شهادت نداشت، بر اثر وقایعی متحول میشود و پس از آن به جبهه رفته و عضو گروه جنگهای نامنظم میشود. کتاب «شاهرخنامه» در خصوص زندگی و تحول روحی این شهید است که توسط دانیال قاسمیپور به رشته تحریر درآمده است.
دانیال قاسمیپور در گفتوگو با ایبنا در خصوص چگونگی نحوه نگارش کتاب «شاهرخنامه» گفت: شاهرخ ضرغام یک فرد کشتیگیر بود که در کابارهها کار میکرد. اهل دعوا هم بود اما با شروع جنگ و اتفاقاتی که در زندگیش رخ میدهد متحول شده و با شروع جنگ به جبهه میرود و در نهایت سعادتمند میشود. این سوژه توسط فدراسیون کشتی به من پیشنهاد شد و با مطالعه و تحقیقی که کردم دیدم این فرد شخصیت جالبی دارد و شروع به نوشتن درباره او کردم…
نظر شما