کتاب «جدال جادوگران سیاه» دربردارنده تحلیل فاطمه کاسی، از استادان و پژوهشگران زبان و ادبیات فارسی از ورسیونهای افسانههای نامادری منتشر شد.
در فصل دوم به مضامین مشترک نسخهبدلهای نامادری همچون کشتن بلاگردان، خونخواری نامادری، خودشیفتگی و خودبینی نامادری پرداخته شده است.
فصل سوم به مضامین مشترک نسخهبدلهای غیرایرانی افسانههای نامادری اختصاص یافته که در آن چهره سایهوار نامادری و آنیموس قهرمان در جدال با یکدیگر قرارمیگیرند.
فصل چهارم به مضامین مشترک نسخهبدلهای ایرانی و غیرایرانی افسانههای نامادری تعلق دارد که قصههای این بخش خود به دو دسته تقسیم میشوند. در قصههای دسته اول شش قصه مورد ارزیابی قرارمیگیرند که هرکدام از قصههای ایرانی، نسخهبدلهای غیرایرانی خود را دارند و در تحلیل جداگانه هریک به شباهتها و تفاوتها و نقاط قوت و ضعف آنها اشاره شده است. در قصههای دسته دوم به نسخهبدلهای غیرایرانی ماه پیشانی اشاره شده و در این بخش پنج قصه ایرانی انتخاب شده است. این نسخهها گاه شبیه به نسخهبدلهای ایرانیاند و گاه تلفیقی از چند قصه سیندرلایی و ماه پیشانی با هم هستند.
در تمام نسخهبدلهای افسانههای نامادری میتوان شاهد یوتوپیا و نوستالژی بود، یوتوپیای بیشتر این افسانهها ازدواج و ازدواج طبقاتی است. کودک میداند که بعد از گذار از آستانه و تشرف بلوغ جنسی خود را از وضعیت پیچیده خواهد رهاند؛ بنابراین تمام مراحل دشوار را به امید رسیدن به این هدف از سرمیگذراند. بنابراین زمان ماجراجویی آغاز میشود.
نقطه شروع این زمان، درست وقتی است که سیر طبیعی وقایع زندگی مختلف میشود و کودک پا به زمانی میگذارد که حتی پیرنگهای تقابلی آن راه را بر چندصدایی میبندد؛ پیرنگهایی چون دیدار/ فراق، باختن/ بردن، جستوجو/ کشف، شناخت/ عدم شناخت. در گونههای ادبی از این دست نه جای پیرنگهای متنوع هست و نه جدلی بین پیرنگها دیده میشود.
در این زمان تصادفی، عواملی غیرعقلانی چونان شانس، قضاوقدر و جادوگران زندگی بشر را پیش میبرند بنابراین شانس و تصادف جای رویارویی شخصیتها و مکالمه به معنای واقعی را میگیرد.
مکانها در افسانهها مکانهایی عجیب و سرشار از شگفتی است که مانند رخدادها، تصادفی و پیشبینی نشده هستند؛ بنابراین به مانند زمان دربند ناگهانیها و وابسته به شانس هستند.
انتشارات دانشگاه پیام نور اخیرا این کتاب را در 98 صفحه و با قیمت 45 هزار تومان عرضه کرده است.
نظر شما