دوشنبه ۵ تیر ۱۴۰۲ - ۱۴:۳۹
نقد و بررسی سه‌گانه «تئاتر، تماشا، برانگیختن نگاه از منظر اروپایی»

روز چهارشنبه، هفتم تیر ۱۴۰۲، با حضور مدرسان و نظریه‌پردازان تئاتر امروز ایران، فرهاد مهندس‌پور و فارس باقری، نشستی برای نقد و بررسی سه‌گانه‌ «تئاتر، تماشا، برانگیختن نگاه از منظر اروپایی» در کتاب‌فروشی فرهنگان قریب برگزار خواهد شد.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) روز چهارشنبه هفتم تیر ۱۴۰۲، با حضور مدرسان و نظریه‌پردازان تئاتر امروز ایران، فرهاد مهندس‌پور و فارس باقری، نشستی برای نقد و بررسی سه‌گانه‌ «تئاتر، تماشا، برانگیختن نگاه از منظر اروپایی» در کتاب‌فروشی فرهنگان قریب برگزار خواهد شد.

فرهنگان قریب کتاب‌فروشی جذابی است که در خیابان قریب، پایین‌تر از نصرت، نبش اولیا بنا شده و به محیطی امن و دل‌نشین برای دوستداران هنر و ادبیات بدل شده است. 

وقتی از تاریخچۀ تئاتر صحبت می‌کنیم، منظور بررسی پیشرفت این هنر در ۲۵۰۰ سال گذشته است و رسیدن به سرچشمه‌ای در یونانِ باستان. گرچه المان‌های نمایشی قدمتی بیش از این‌ها دارند و تنها به یک جغرافیا محدود نمی‌شوند و به یک ملت هم. به معنای واقعی کلمه، فرهنگ‌ها و تمدن‌ها ‌از غرب تا شرقِ دور همگی نمایشِ خود را داشته و دارند.

نظریۀ نمایشی در حقیقت نظریه‌ یا نظریه‌هایی است دربارۀ هنر نمایش یا تئاتر، برای روشن کردن مرز میان درام، نمایش، اپرا، نمایش‌های موزیکال، پرفورمنس و موارد دیگر. این نظریات از دوران باستان تا رنسانس تا امروز پیوسته مطرح می‌شوند.
اریکا فیشر لیشته از نویسندگان و نظریه‌پردازانِ مهم در حوزۀ تئاتر معاصر است که چندین اثر او در این حوزه، امروز در بسیاری از دانشگاه‌های جهان مرجعی برای تدریس‌اند. او برترین نظریه‌پرداز و تاریخ‌نویس تئاتر در آلمان و حتی سراسرِ اروپاست.

سه‌گانۀ «تئاتر، تماشا، برانگیختن نگاه از منظر اروپایی» نوشتۀ اریکا فیشر لیشته به‌زودی در نشر افق منتشر خواهد شد.
دبیر مجموعه، فارس باقری، نمایشنامه‌نویس، کارگردان، نویسنده و مدرس دانشگاه تربیت مدرس است و مترجمان مجموعه، سارا رسولی‌نژاد و مهدی مشهور هستند. این سه‌گانه با نگاهی تخصصی و عمیق به مسائلی همچون فلسفه‌ در تئاتر، نظریه‌های تئاتر و تاریخ آن می‌پردازد.

در این سه‌گانه، در ابتدا تاریخ تئاتر اروپا و در ادامه وضعیت دگرگونی و تحول آن هم از منظر تماشاگر و هم جامعه مورد بررسی قرار می‌گیرد. بخش‌هایی از کتاب مربوط به تحولات تئاتر در آلمان است که به‌عنوان یکی از نهادها مهم تئاتر آوانگارد امروز شهره است. در این کتاب و به‌طور کلی در آثار لیشته نگاه فلسفی به مسئله اجرا مطرح می‌شود.
همچنین نویسنده از مفاهیمی از جمله تئاتر به مثابه‌ی فرهنگ، کشف تماشاگر، زیبایی‌شناسی گسست و تعلیق سخن می‌گوید و به تحلیل تاریخ تئاتر اروپا و به‌خصوص تمرکز بر ریشه‌ها و بنیان‌های تغییر و تحولات تئاتر از اوایل قرن هجدهم تاکنون می‌پردازد. 

اریکا فیشر لیشته از سال ۱۹۶۳ تا ۱۹۷۰ در دانشگاه آزاد برلین (FU) و در دانشگاه هامبورگ مطالعات تئاتر، اسلاو، آلمانی، فلسفه، روان‌شناسی و آموزش‌و‌پرورش را در دانشگاه آزاد برلین (FU) و در دانشگاه هامبورگ خواند. در سال ۱۹۷۳ استاد مؤسسه زبان و ادبیات آلمانی در دانشگاه یوهان ولفگانگ گوته در فرانکفورت شد. در سال ۱۹۸۶ کرسی ادبیات عمومی و تطبیقی دانشگاه بایروث را بر عهده گرفت و در سال ۱۹۹۱ مدیر مؤسسه مطالعات تئاتر در دانشگاه یوهانس گوتنبرگ در ماینتس شد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها