نشست خبری و مراسم رونمایی از پوستر پنجمین همایش مطالعات فیلم کوتاه تهران با محوریت «بومیگرایی در ژانر» صبح امروز، سه شنبه 22 فروردین 1402، در خبرگزاری کتاب ایران برگزار شد.
پنجمین همایش مطالعات فیلم کوتاه تهران ۲۸ آذر ۱۴۰۲ به دبیریعلمی منصور براهیمی برگزار خواهد شد.
سعید پور اسماعیلی معاون فرهنگی و آموزش انجمن سینمای جوانان ایران و دبیر پنجمین همایش مطالعات فیلم کوتاه تهران گفت: از زمانی که فیلم کوتاه شکل گرفت، ابتدا با نمایش فیلم و تولیدات فیلم و بعد به خاطر شرایط تلویزیونی، بخش مستند اولین گونه فیلم کوتاهی بود که شکل گرفت، تا وقتی که فیلم کوتاه داستانی به شکل رسمی تولید شد. مراکزی مثل سینمای آزاد ،کانون پرورش فکری و بعد هم سینمای جوان به عنوان بخشی از رسالتشان از تولید فیلم کوتاه حمایت میکردند.
پور اسماعیلی عنوان کرد: همیشه جای حوزه نظری در مطالعات فیلم کوتاه خالی بود، همواره همه مراکز یا اقدام به تولید فیلم کوتاه میکردند یا آموزش بود. خوشبختانه چندسالی است که سینمای جوان به عنوان متولی فیلم کوتاه بخش مطالعات نظری فیلم کوتاه هم شکل داده است این دوره پنجمین دوره مطالعات فیلم کوتاه است که به حوزه نظری فیلم کوتاه و موضوعاتی که در پیرامونش شکل میگیرد میپردازد.
دبیر پنجمین همایش مطالعات فیلم کوتاه تهران تصریح کرد: در سینما موارد مطالعاتی را چه در فیلم کوتاه و چه بلند میتوان جدا کرد. بخشی از آن حوزه محض سینماست و حوزه تصویر که تفکیکی بین آن نمیتوان قائل شد، ولی بخشی از آن که بخش فرم و ساختارها و روایت فیلم کوتاه است طبیعتا تفاوتهایی را بین میشود دید و ترجیح ما این است که بیشتر فعالیتها در حوزه فیلم کوتاه شکل بگیرد.
او افزود: یکی از سختترین این فعالیتها که در همایش چهارم اتفاق افتاد ژانر در فیلم کوتاه بود. چقدر سینمای بلند ما تحت شرایط ژانر تولید میشود و در چه ژانرهایی فعالیت میکنیم و چه محدودیتهایی داریم برای ایرانی بودن ژانرها، طبیعتا اتفاق سختتری بود که بخواهیم ژانر را در حوزه فیلم کوتاه تعریف کنیم. حتی مطلعات جهانی و تألیفات در حوزه ژانر هم بخش مشکلی بود که نمیشد در مطالعات جهانی به آن دست پیدا کرد. شاید بدمان نمیآمد که در همایش چهارم موضوع ژانر در فیلم کوتاه مورد نقد هم قرار بگیرد که ممکن است با توجه به این که فیلم کوتاه آنقدر مخاطب عامه ندارد نتوانیم تعیین کنیم چقدر میشود ژانر را برای فیلم کوتاه تعریف کرد.
پور اسماعیلی گفت: این موضوع آنقدر اهمیت داشت که آقای براهیمی دبیر علمی هم پذیرفتند همچنان بر موضوع ژانر تأکید کنیم و ادامه دهیم و اینطور شد که بومی گرایی و ژانر موضوع و محور همایش پنجم قرار گرفت و امیدواریم که در این حوزه این مطالعات بتواند ایدههایی نه تنها برای فیلم کوتاه بلکه برای سینمای بلند ما هم داشته باشد.
همچنین سعید پور اسماعیلی در پاسخ به سؤال خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)در مورد تدوین یا عدم تدوین کتاب این دوره و دورههای پیشین همایش توضیح داد: طبیعتا در هر همایشی مهمترین اتفاق چاپ کتاب مقالات هست که در سه دوره قبلی انجام شده و در چهارمین دوره آماده است و مراحل ویراستاری با حساسیت بسیار زیاد در حال انجام است چون از این مقالات به عنوان رفرنس استفاده میشود و مسئولیت آن به عهده دبیر علمی و شورای علمی است که این مقالات را انتخاب کرده است. در پنجمین دوره هم این اتفاق خواهد افتاد.
در ادامه این نشست فیلم سعید پور اسماعیلی فراخوان پنجمین همایش مطالعات فیلم کوتاه تهران را قرائت کرد.
مینا سادات حسینی طراح پوستر این دوره از همایش مطالعات فیلم کوتاه تهران گفت: وقتی از بیرون به این پوستر نگاه میکنم برایم جالب است که امکان نمایش فرایند تبدیل فیلم به کتاب در یک بستر زمانی است. این تصویر را در ذهنم دیدم و اجرا کردم و فرایند پله پله ای نداشت.
سعید مجیدی دستیار ویژه و رئیس حوزه مدیر عامل خانه کتاب عنوان کرد: با توجه تفاهم نامهای که بین خانه کتاب و انجمن سینمای جوان صورت گرفت برای اینکه این اهمیت دو جانبه هم مشخص شود از ابتدای امسال این همکاری را تحت عنوان برنامه ریزی نمایشگاه کتاب تهران کلید زدیم و انشالله این همکاری تداوم خواهد داشت. در نمایشگاه کتاب هم با یکی دو برنامه متفاوت نسبت به سال های قبل در خدمت دوستان هستیم. هم مجموعه خانه کتاب هم انجمن نسبت به این تفاهم نامه مصمم هستند و پیگیرند که اتفاقات خوبی بیفتد. ما در خانه کتاب و ادبیات ایران هرکاری در چارچوب این تفاهمنامه بتوانیم انجام دهیم در خدمت دوستان هستیم، البته ما در سالهای قبل هم که تفاهم نامهای نبود ما باهم همکاریهایی داشتهایم.
در انتهای این مراسم از پوستر پنجمین همایش مطالعات فیلم کوتاه تهران رونمایی شد.
نظر شما