ششمین همایش ملی زبانشناسی رایانشی به صورت حضوری و مجازی در پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی برگزار میشود.
زبان قاعدهمند و محدود است و همین ویژگیها سبب میشود تا بتوان به مدلسازی سازوکار زبان در رایانه پرداخت. برای آنکه ماشین (رایانه) به توانایی درک و تولید زبان برسد باید اطلاعات زبانی را بهصورت قاعده و الگوی زبانی و همچنین آمار استخراجشده از حجم زیاد داده در قالب پیکره زبانی فرا بگیرد. ازآنجا که زبان متغیر است و ثابت نیست میتوان با کمک الگوریتمهای مبتنی بر هوش مصنوعی براساس قواعد و الگوهای استخراجشده دادههای جدید دیده نشده را تحلیل کرد و به سطحی از درک و تولید زبان رسید.
داده زبانی یکی از اقسام داده است که سبب انتقال اطلاعات میان افراد جامعه میشود. این نوع داده به دو صورت داده متنی یا گفتاری متبلور میشود و میتوان با پردازش آنها نمود کاربردی از این دادهها داشت.
محورهای همایش ملی زبانشناسی رایانشی که در پیشبرد اهداف مرتبط با تلفیق زبان و فناوری اطلاعات در جامعه با کمک هوش مصنوعی بسیار اثرگذار باشد، شامل پردازش واژه، ماشین ترجمه، پردازش گفتار، تجزیه نحوی گفتار، سامانه پرسش و پاسخ، استانداردسازی داده زبانی، تهیه پیکرههای دو یا چندزبانه، برچسبدهی نقش معنایی، یافتن خودکار ارجاع ضمیر، برچسبدهی مقوله دستوری، تهیه شبکه معنایی واژگان، تشخیص موجودیتهای نامدار، استخراج اطلاعات از داده زبانی، موتورهای جستوجو و بازیابی اطلاعات و پردازش ساخت اطلاعی در جمله و متن است.
در این همایش چندین نشست تخصصی برگزار میشود که از جمله آنها میتوان به «ترجمه ماشینی و گرایش یزدی معیار و منابع زبانی رایانشی مرتبط»، «ارایه یک مدل تخمین کیفیت مترجم ماشینی انگلیسی به فارسی با استفاده از یادگیری انتقالی» و «نویسهگردانی میان تاجیکی و فارسی به کمک یادگیری عمیق»، «پردازش بدون مرز آذری»، «توصیف جانشینی و همنشینی شبکه معنایی واژه دنیا در نهجالبلاغه» و «بازشناسی جنسیت گوینده گفتار» اشاره کرد.
این همایش فردا، 28 مهر، از ساعت 9 تا 16 با همکاری انجمن زبانشناسی ایران و پژوهشکده زبانشناسی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی در محل پژوهشگاه برگزار میشود و همچنین از طریق لینک https://webinar.ihcs.ac.ir/b/ihc-mgz-poh-7za قابل دسترسی است.
نظر شما