دبیر علمی سی و نهمین جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی:
جوایز کتاب با توجه به همپوشانی برخی حوزهها میتواند تجمیع شود/ جایزهای که نشانگر اهتمام ایران به فرهنگ است
حجتالاسلام پارسانیا گفت: در وضعیت کنونی جوایز مختلف کتابی اعم از جایزه کتاب سال، جایزه جلال، جایزه پیامبر اعظم(ص) و ... برگزار میشود که لازم است با توجه به برخی از همپوشانیهای حوزههای مختلف در این جوایز بازنگری شده و تجمیع صورت گیرد.
حجتالاسلام حمید پارسانیا دبیر علمی سی و نهمین جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی طی سخنانی با بیان اینکه علم انکشاف حقیقت است گفت: ورود علم در عرصه فرهنگ و تمدن و حفظ و انباشت آن از مسیر کتابت میگذرد و از این طریق هویت بینالاذهانی پیدا میکند. این دو جایزه یکی از آنها به حوزه جمهوری اسلامی و دیگری به تلاشهای محققان در حوزه بینالمللی اختصاص دارد و پاسداشت حریم فرهنگ ایرانی اسلامی در درون و خارج از مرزهاست.
پارسانیا با تاکید بر اینکه این جایزه نشانگر اهتمام ایران به فرهنگ و یکی از تجلیات اصلی آن یعنی کتاب است عنوان کرد: کتابهایی که در عرصه بینالمللی ناظر به دو مؤلفه اصلی فرهنگ ما یعنی مطالعات ایران و اسلام نگاشته میشوند، از یکسو حاکی از وجهه بینالمللی ما و از سوی دیگر بیانگر اهمیت و سهم فرهنگ و تمدن ما در جلب توجه متفکران و اندیشمندان جهانی است. چنین نگاهی برخاسته از داعیه فرهنگی سترگی است که هم خودش را قابل گفتوگو میداند و هم دیگران آن را شریکی ممتاز در عرصهی گفتوگوهای میانفرهنگی میدانند.
دبیر علمی سی و نهمین جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی گزارشی از فعالیتهای دبیرخانه ارائه کرد و افزود: جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی در سه حوزه تالیف، ترجمه و احیا متون برگزار میشود. در سیونهمین جایزه کتاب سال، ابتدا از هریک از گروههای هفتادگانه جایزه، یک داور به داوری اولیه و انتخاب آثار منتشرشده پرداختند که با آثار رسیده به دبیرخانه از طریق فراخوان، درمجموع 12.148 اثر در مرحله اول مورد ارزیابی و داوری قرار گرفت. در این مرحله که از آذر شروع شد، هر گروه علمی با حضور حداقل 3 تن از داوران برگزار شد و درنهایت 257 عنوان کتاب به مرحله دوم داوری راه یافت.
او افزود: در مجموع دو مرحله داوری، 592 (بدون تکرار) داور با دبیرخانه جایزه کتاب سال همکاری علمی داشتند. در مرحله اول درمجموع در 70 گروه علمی، 201 داور (با تکرار) کار بررسی، ارزیابی و انتخاب آثار را به عهده داشتند. با توجه به مطالعه و بررسیای که هریک از داوران در طول سال درباره آثار دارند، اگر برای هر داور در طول داوری، 80 ساعت درنظر بگیریم درمجموع 16.080 نفر ـ ساعت کار داوری در مرحله اول صورت گرفته است.
به گفته پارسانیا، در مرحله دوم داوری، 257 اثر را دستکم 771 داور (با تکرار) به عهده داشتهاند که اگر هر کتاب را هر داور، طی 10 و هر روز 8 ساعت بررسی کرده باشند، هر کتاب حدود 80 ساعت برای داوری وقت برده است. بدین ترتیب میزان زمان کل داوریهای مرحله دوم جایزه کتاب سال در سیونهمین دوره حداقل 61.680 نفر ـ ساعت، کارشناسی ـ داوری برآورد میشود، که در مجموع دو مرحله نخست و دوم جمعاً 77.760 نفر ـ ساعت کارشناسی و داوری کتاب زمان برده است.
دبیر علمی سی و نهمین جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی از تفکیک بخش فلسفه از روانشناسی در این دوره خبر داد و گفت: طبقه بندی علوم در هر دوره تاریخی بنا به اهمیت آن مورد توجه بوده است و لازم است در این باره دقت لازم صورت گیرد.
او درباره جایزه جهانی کتاب سال جمهوری اسلامی ایران نیز توضیح داد: در این دوره پس از گزینش اولیه آثار از میان بیش از 1600 عنوان كتابِ شناسایی شده با موضوعاتِ مختلفِ مطالعات اسلامی و مطالعات ایرانی، 97 اثر توسط بیش از 22 داور مورد ارزیابی قرارگرفت و سرانجام از بین 23 اثر راه یافته به مرحله پایانی، با مشورت هیئت علمی، 5 کتاب به عنوان آثار برگزیده این دوره معرفی گردید.
او افزود: در بخش «مطالعات اسلامی» آثاری در شاخههای مطالعاتی: علوم قرآنی و ترجمه قرآن، هنر و معماری اسلامی، تاریخ علم، اقتصاد اسلامی، علم كلام، فقه و حقوق اسلامی، تصوف و عرفان اسلامی، تاریخ اسلام و تمدن اسلامی، فلسفه اسلامی، مطالعات شیعی، اسلام معاصر، و در بخش «مطالعات ایرانی» آثاری در شاخههای مطالعاتی: تاریخ و جغرافیای ایران بزرگ، تاریخ، تمدن و زبانهای ایران باستان، هنر و معماری ایران، زبان و ادبیات فارسی، صنایع دستی و صنعت گردشگری، جامعهشناسی ایران و ترجمه آثار اندیشمندان ایرانی، بررسی و ارزیابی شد.
پارسانیا گفت: کتابهای ارزیابی شده در این دوره به زبانهای انگلیسی، فرانسوی، آلمانی، چینی، عربی، بنگالی، هندی، مالایی، اسپانیایی، ترکی استانبولی، بوده است و برگزیدگان این دوره از کشورهای بنگلادش، آمریکا، چین، آلمان و انگلستان هستند.
دبیر علمی سی و نهمین جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی در پایان سخنانش از ضرورت بازنگری جوایز مختلف کتابی که در وزارتخانههای علوم، تحقیقات و فناوری و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار میشود سخن گفت و یادآور شد: در وضعیت کنونی جوایز مختلف کتابی اعم از جایزه کتاب سال، جایزه جلال، جایزه پیامبر اعظم(ص) و ... برگزار میشود که لازم است با توجه به برخی از همپوشانیهای حوزههای مختلف در این جوایز بازنگری شده و تجمیع صورت گیرد.
نظر شما