دوشنبه ۱۱ بهمن ۱۴۰۰ - ۱۴:۲۳
حداد عادل: کتابخانه ملی نقش حاکمیتی دارد نه حکومتی/خانی‌پور: افزایش علم باعث سلطه و برتری می‌شود

حداد عادل بیان کرد: برای کتابخانه ملی نقش حاکمیتی قائل هستم نه نقش حکومتی و کتابخانه ملی جایی نیست که مدیریت آن و سیاست‌های آن با تغییر دولت‌ها تغییر کند.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) دوازدهمین جشنواره ملی پژوهش و فناوری سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران امروز دوشنبه 11 بهمن ماه در تالار همایش‌های بین‌المللی قلم سازمان اسناد و کتابخانه ملی برگزار شد.

در ابتدای مراسم خانی پور درباره این جشنوراه بیان کرد: جشنواره ملی پژوهش‌ها و فناوری سازمان اسناد و کتابخانه ملی، ۱۱ دوره را طی کرده و اکنون دوازدهمین دوره آن برگزار می‌شود و همواره با فراز و فرودهایی همراه بوده است. معاونت‌های سابق و فعلی، مدیریت‌‌هایشان، کمیته علمی هیئت‌های داوران، روابط عمومی سازمان و... همه با تلاش یکدیگر این جشنواره را برگزار می‌کنند.

وی با اشاره به اینکه بدون بررسی و تحقیق از لحاظ اخلاقی و علمی نمی‌توان کاری انجام داد گفت: همیشه تقاضا برای افزایش علم وجود داشته است. زیرا افزایش علم باعث سلطه و برتری نسبت به دیگران می‌شود و در جهان کنونی علم حرف اول را می‌زند که گاهی استفاده‌های مثبت و گاهی منفی از آن می‌شود. 

او ادامه داد: اینکه از علم و ابزار چگونه استفاده می‌شود به ایدئولوژی و جهان‌بینی فرد بستگی دارد. اینکه علم را برای ابدیت خود خرج می‌کند یا برای کوتاه مدت و دنیای خود. ما ازلی نیستیم و ابدی هستیم. پس علم را برای ابدیت بیاموزید. آنهایی که فهمیدند و اندیشه کردند، آخرتشان را تضمین کردند و اگر نگاه به علم بدون نگاه به آخرت و ابدیت باشد باخته‌ایم.

خانی‌پور روند یک پژوهش را که با پرسش شروع می‌شود تشریح کرد و گفت: اینکه با سوال و شک به پدیده‌ها نگاه کنیم اتفاق خوبی است و در نهایت باید به معرفت شناسی برسیم که معرفت شناسی در هر شاخه، مقدمه معرفت شناسی شاخه‌های علم دیگری می‌شود.

او اظهار کرد: پژوهش نیاز به کاربست دارد. یعنی باید عملیاتی شود. به فرموده امام اگر علم به عمل تبدیل نشود، فرد و علم را می‌سوزاند و در احادیث آمده است که در جهان بعدی افرادی که اهل علم و تفکر نبودند احساس پشیمانی می‌کنند.

او درباره بخش‌های مهم جشنواره دوازدهم بیان کرد: کتاب، طرح پژوهش، پایان‌نامه و مقاله از بخش‌های مهم این جشنواره و نسخه پژوهی، علم اطلاعات، تاریخ شفاهی و آثاری این‌چنینی موضوعاتی بودند که در این جشنواره مطرح شد.
 
او همچنین با بیان اینکه حدود ۲۰ اثر باوجود ارزشمند بودن، به دلیل هم‌راستا نبودن با اهداف این جشنواره، رد شدند تصریح کرد: شعار ما در این دوره، پژوهش هدفمند، توسعه فناوری و مرجعیت علمی سازمان اسناد و کتابخانه ملی بود که آثار ارسال شده به این جشنواره و ارزیابی آن‌ها، باعث مرجعیت علمی اساتید و داوران این جشنواره در مجامع بین‌المللی شده و ثروت مادی و معنوی ایجاد می‌کند که باعث رشد علمی در جهان می‌شود که می‌تواند سازمان را بیش از پیش در عرصه ملی و بین‌المللی مطرح کند.

در ادامه این نشست حداد عادل سخنان خود را با این جمله آغاز کرد که اگر بیماری کرونا نبود این تالار پر از اهالی کتاب و علم بود و امیدوارم روزی فرا برسد که مردم فوج فوج به کتابخانه ملی مراجعه کنند.

وی ادامه داد: امروزه با این تحولی که در فناوری اطلاعات صورت گرفته، معنا و مفهوم کتابخانه عوض شده است و دیگر کتابخانه جایی برای نگه‌داشتن کتاب به‌معنای سنتی آن نیست. همانطور که عالم‌بودن دیگر به‌معنی نگهداری اطلاعات در ذهن نیست. امروزه عالم بودن به معنای برطرف کردن مجهولات هرکسی توسط خود آن فرد است.

رییس فرهنگستان ادب و زبان فارسی اظهار کرد: امروزه کتابخانه دست در گردن فناوری‌های دیجیتال شده و جزئی از نظام آموزشی و اداری کشور محسوب می‌شود. یعنی معنای ایستای قدیمی آن منسوخ شده و همه اینها با هم در یک سیستم به شکل اندام‌وار با هم کار می‌کنند.

او با اشاره به اینکه کتابخانه ملی امروز نماد تحول در اطلاع‌رسانی شده است گفت: امروزه کتابخانه ملی در هر کشوری نشان می‌دهد چگونه به پرسش‌های مردم آن کشور پاسخ داده شود.

وی افزود: کتابخانه ملی در کشورهای مختلف کاملاً کاربردی است و از دانشجو و پژوهشگر می‌خواهند با آخرین فناوری‌های روز پاسخ‌ پرسش‌های خود را بیابند. کتابخانه‌های ملی در دنیای امروز معنادار شده است و معنای خاصی پیدا کرده است و پژوهش باید با انتظارات از کتابخانه ملی هم‌سو شود و  مسائل خودش را با توجه به معیارهای بین‌المللی و سپس معیارهای داخلی مطابق کند تا کاربردی شود.

حداد عادل بیان کرد: من برای کتابخانه ملی نقش حاکمیتی قائل هستم نه نقش حکومتی و کتابخانه ملی جایی نیست که مدیریت آن و سیاست‌های آن با تغییر دولت‌ها تغییر کند. تعداد افرادی که به کتابخانه ملی مراجعه می‌کنند کم است و این فضا هنوز متناسب با یک کشور ۸۰ میلیونی نیست. بهتر کردن اوضاع هم احتیاج به همت از درون کتابخانه و هم از بیرون از آن دارد. تا شاهد پیشرفت بهتری در این عرصه باشیم.

در انتهای این مراسم برگزیدگان و نفرات شایسته تقدیر هر بخش معرفی شدند. سمیه زمانی، سکینه قاسم‌پور، سید مصطفی حسینی و مریم موسوی‌زاده در بخش پایان‌نامه‌ها
حسن ستاری و امین‌الله قلانی، پیمانه صالحی و الهه محبوب فریمانی در بخش تالیف و تدوین کتاب و علی کریمیان، فرحناز افضلی قادری و امین محمدی در بخش پژوهشگران سازمانی تقدیر شدند.
 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها