پنجشنبه ۱۷ بهمن ۱۳۹۸ - ۱۰:۴۴
فلسفه ابن‌سینا را در بافت تاریخیِ سنت ارسطویی‌ بررسی کرده‌ام

آندرئاس لَمِر گفت: کتاب «مبانی طبیعیات ابن سینا» تک‌نگاری فلسفه ابن‌سینا را در بافت تاریخیِ سنت ارسطویی‌ قرار می‌دهد اما‌ هم‌زمان‌ فلسفه‌ طبیعی‌ وی‌ را در چارچوب نظام‌مند فلسفه خودش‌‌ جای‌ می‌دهد.

آندرئاس لَمِر، برای کتاب «مبانی طبیعیات ابن سینا: منابع یونانی و نوآوری‌های عربی» برگزیده بیست و هفتمین جایزه جهانی کتاب سال ایران شد. وی درباره این کتاب به خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) گفت: این کتاب یک تک‌نگاری است که به بررسی مفاهیم اصلی فلسفه‌ طبیعی ابن‌سینا‌ ‌می‌پردازد. همچنین توجه ویژه‌ای به طبیعیات‌ شده که در آن ابن‌سینا گسترده‌ترین‌ شرح‌ خود از فیزیک ‌را کتاب اصلی خود «شفاء»‌ صورت‌‌بندی‌ ‌کرده‌ است.

استاد تاریخ، فرهنگ و فلسفه غرب از دانشگاه تریر در آلمان ادامه داد: این تک‌نگاری فلسفه ابن‌سینا را در بافت تاریخیِ سنت ارسطویی‌ قرار می‌دهد اما‌ هم‌زمان‌ فلسفه‌ طبیعی‌ وی‌ را در چارچوب نظام‌مند فلسفه خودش‌‌ جای‌ می‌دهد.

وی افزود: فلسفه بوعلی سینا اساس و اندیشه ارسطو و اندیشه اسلامی را بسط داده است و می‌بینیم که بوعلی سینا در تاریخ فلسفه کار بی‌سابقه‌ای انجام داده است. به همین دلیل ابوعلی سینا مهمترین فیلسوف در طول تاریخ است.


این استاد تاریخ ادامه داد: بوعلی سینا در مساله متافیزیک، تاریخ، روانشناسی، منطق و فلسفه در کل جهان بی‌سابقه است و کتاب «مبانی طبیعیات ابن سینا» نیز برای شناساندن فلسفه طبیعیات بوعلی سینا مصداق دارد.

‌‌وی افزود: از دیگر موارد‌ فلسفی‌ِ‌ ابن‌‌سینا‌ ‌که در این کتاب به آن اشاره شده است، ‌‌‌حکمه‌‌ عروضیه، عیون‌‌ الحکمه، الهدایه، النجاه، دانش‌نامه علایی، الحکمه‌المشرقیه، و الاشارات‌ و التنبیهات‌‌ است که‌‌‌ ‌‌‌‌به‌ یک‌ اندازه‌ مهم‌‌ بوده‌ ‌و در این کتاب بررسی‌ شده‌‌ است تا بتوان‌ ‌تصویری‌ ‌جامع‌ و منسجم‌ از بنیان‌های‌ فلسفه طبیعی‌ ابن‌‌سینا ‌ارائه‌ داد.

این برگزیده جایزه جهانی کتاب سال ادامه داد: در این کتاب برای تفسیرهای بیشتر به دیگر بخش‌های‌ کتاب شفاء به‌ویژه الهیات، السماء و العالم، الکون‌ و الفساد، البرهان و المقولات انجام نیز مراجعه کرده‌ام‌ و پیشینه‌ تاریخی سنت‌های یونانی و عربی قبلی نیز را نیز مورد بررسی قرار داده‌ام تا تصویری‌ درست از تحولات فلسفی‌ در طی قرن‌ها تحقیق و تفسیر درباره فیزیک ارسطو ارائه شود زیرا‌ مرکزیت و سلطه‌ آراء او جای‌ خود را به‌ ‌آراء‌‌ تازه‌تر ابن‌سینا داده‌ است.


وی همچنین به پرسشی که در این کتاب مطرح کرده اشاره کرد و گفت: آیا فلسفه طبیعی ابن‌سینا به اندازه منطق و متافیزیکِ‌ او غنی و ابتکاری است؟ و در پاسخ به این پرسش گفت: این پژوهش‌ به‌‌گونه‌‌ای‌ تأثیرگذار پُرمایگی‌ نوشته‌های ابن‌سینا، فراوانی مطالب موجود در آثار او و کوشش‌ و دقت‌ در استدلال‌های وی را نشان‌ می‌دهد و به همین دلیل پاسخی‌ مثبت‌ به‌‌ این‌ پرسش محوری است.

لمر در پایان سخنانش به هدف ‌روش‌شناختی‌‌ِ این پژوهش‌ نیز اشاره کرد و افزود: در این کتاب به فهم‌ ابن‌سینا از رهگذر واکاوی‌ دقیق متن آثار او و همچنین بررسی ‌تحولات فلسفی پیشین‌ این فیلسوف بزرگ پرداخته‌ام.

آندریاس‌ لمر استاد تاریخ، فرهنگ و فلسفه عرب‌ در دانشگاه‌ تریر در آلمان‌ است. وی درباره فلسفه‌ طبیعی‌ یونانی‌ و عربی‌ در هر دو سنت‌ ارسطویی‌ و ابن‌‌سینایی‌ ‌پژوهش کرده و از علاقه‌های اصلی وی به‌شمار می‌آید. لمر مدرک دکتری‌اش‌ را در فلسفه‌ و مطالعات‌ عرب‌ از دانشگاه‌ ‌لودویگ‌ ماکسیمیلیان‌ مونیخ‌ دریافت‌ کرده‌ و چندین مقاله‌‌ درباره مفاهیم‌ زمان، آفرینش‌ و طبیعت‌ در فلسفه‌ باستان، فلسفه ‌باستانِ‌‌ متأخر و فلسفه‌ اسلامی‌ منتشر کرده‌ است و یک‌ تک‌نگاری‌ هم‌ درباره‌ پیشینه‌ فلسفه‌ طبیعیِ‌ یونانی‌ و عربی‌ از وی منتشر شده‌ است که‌ عنوانش‌ ارکان فیزیکِ ابن‌‌سینا: منابع‌ یونانی و ابداعات‌ عربی (2018) است. وی در حال حاضر مشغول‌ ترجمه شاهکار غزالی، تهافت‌الفلاسفه، به زبان آلمانی است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها