حداد عادل در گردهمایی مؤسسههای فعال در آموزش زبان فارسی در جهان
پیام ترامپ به زبان فارسی نشاندهنده حقیقت و قدرت زبان فارسی است
غلامعلی حدادعادل گفت: ترامپ وقتی میخواست دیگران را در منطقه از قدرت ایران بترساند از زبان فارسی استفاده کرد و گفت که اگر ما دو هفته پشتیبانی خود را از شما دریغ کنیم، شما باید به زبان فارسی حرف بزنید. و امروزه شاهدیم که خود ترامپ هم به زبان فارسی پیام میفرستد که این حقیقت و قدرت زبان فارسی را میرساند.
وی بیان کرد: همانقدر که باید برای حفظ زیست بوم طبیعی کوشا باشیم به همان اندازه و بیشتر هم باید در حفظ زیست بوم فرهنگی کوشا بود. زبان فارسی سرمایه بزرگ و میراث ارجمندی است که از چندهزار سال پیش به دست ما رسیده است و به دلیل خصوصیاتی که دارد، هم در داخل کشور زبان واسط بین همه اقوام شده و هم در گستره وسیعی از جهان زبان فرهنگی و زبان واسط شده است.
رییس بنیاد سعدی افزود: زبان فارسی دری این فارسی نو و جدید که پدری مثل فارسی میانه و نیایی مثل فارسی باستان دارد وقتی بعد از ظهور اسلام در ایران فراگیر شد در بخشهای مختلف ایران زبانهای محلی تکلم میشد. اما همه ایرانیان پذیرفتند که زبان رسمی و زبان ارتباط بین اقوامی با وجود اختلاف در زبانهای محلی، این زبان باشد.
این عضو افتخاری شورای سازمان تبلیغات اسلامی اظهار کرد: هزار سال پیش فردوسی در شاهنامه به این زبان شعر میسرود، بعد از او سعدی به همان زبان بوستان و گلستان خود را سرود، یک قرن بعد حافظ به همان زبان شعر میسرود، همام و قطران در آذربایجان به همان زبانی مینوشتند که ناصر خسرو و بیهقی سروده بودند و نوشته بودند. پس این زبان قدرت گسترش خود را در جهان در طول تاریخ به اثبات رساند، از سواحل دانوب تا اقیانوس هند و تا چین تحت تاثیر این زبان بود. کافی است ما به حضور و نفوذ زبان فارسی در شبه قاره توجه کنیم. برای مدت 700 تا 800 سال زبان فارسی زبان فرهنگی، زبان درباری، زبان حکومتی، زبان علمی و زبان ادبی این سرزمین وسیع بوده است.
وی ادامه داد: ما سالهاست در فرهنگستان زبان و ادب فارسی عهدهدار تالیف دانشنامه زبانفارسی در شبه قاره هستیم و طراحی ما یک دانشنامه هشتجلدی است که تاکنون پنج جلد آن تالیف و منتشر شده است، باور خود ما این است که این هشت جلد تنها یک معرفی مختصر است از آن چه در واقع بودهایم.
رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی بیان کرد: فارسی هم زبان دین شده و هم زبان علم. از زبان عربی بهره گرفته و نیرومندتر شده است ولی بیش از هرچیز زبان حکمت و عرفان و اخلاق و عشق و عاشقی بوده است و سر مقبولیت این زبان را در این نکته آخر باید دانست علاوه بر اینکه زبان فارسی موسیقی گوش نواز و خصوصیات آوایی مطلوبی دارد و وظیفه امروز ما این است که همانطور که زبان دیگران را میآموزیم زبان خودمان را هم به دیگران بیاموزیم.
وی در بیان رابطه زبان و قدرت افزود: قدرتمندی ما متناسب با برد زبان فارسی در جهان است و هرجا زبان فارسی حضور داشته باشد ایران هم در آنجا حضور دارد و از نظر اقتصادی و سیاسی هر کشوری بتواند زبان خود را در جهان بیشتر گسترش دهد موفقتر خواهد بود. ترامپ وقتی میخواست دیگران را در منطقه از قدرت ایران بترساند از زبان فارسی استفاده کرد و گفت که اگر ما دو هفته پشتیبانی خود را از شما دریغ کنیم، شما باید به زبانفارسی حرف بزنید. و امروزه شاهدیم که خود ترامپ هم به زبان فارسی پیام میفرستد که این حقیقت و قدرت زبان فارسی را میرساند.
وی ادامه داد: بنیاد سعدی حاصل تجربه است. زیرا در بدو تاسیس سازمان تبلیغات اسلامی، فعالیتهای مربوط به زبان فارسی در بخش بینالملل این سازمان قرار داشت که چون این سازمان وظایف متعدد و متنوعی داشت که آن را از تمرکز بر زبان فارسی بازمیداشت پیشنهاد تاسیس بنیاد سعدی را دادیم که به تصویب رسید.
این عضو شورای عالی سازمان تبلیغات اسلامی گفت: مشاهده کردیم که 25 کشور جهان که برای گسترش زبانشان در دنیا فعالیت میکنند ساختارها و موسساتی را ایجاد کردهاند که زیرنظر عالیترین مقام آن کشور فعالیت میکنند. ما نیز از آنها الگو گرفته و اساسنامههایشان را جمعآوری کردیم و در شورای عالی انقلاب فرهنگی پیشنهاد کردیم برای آموزش علمی زبان فارسی به غیرفارسی زبانان ساختار مجزا و بنیاد ویژهای داشته باشیم. از این رو بنیاد سعدی را پایهگذاری کرده و اساسنامه این بنیاد به تصویب رسید.
رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی بیان کرد: امروز بیش از سه دهه است که ابتدا در دانشگاه علامه طباطبایی و سپس دیگر دانشگاهها، دوره کارشناسی ارشد آموزش زبان فارسی به غیرفارسی زبانان تحت عنوان «آزفا» دایر است و دوره دکتری نیز اخیرا در دانشگاه علامه طباطبایی دایر شده است که پیام آن این است که باید حساب خاصی برای آموزش زبان فارسی به خارجیان باز کرد که به تخصص ویژهای نیاز دارد. اینکه زبان فارسی را چگونه باید آموخت، از نظر روانشناسی خصوصیات خاجی زبانانی که مشغول یادگیری زبان فارسی هستند چگونه است؟ از نظر جامعهشناسی مخاطبان زبان فارسی چه کسانی هستند؟ گردشگران؟ زائران؟ اقتصاددانان؟ دیپلماتها؟ یا مخاطبی که میخواهد با ادبیات فارسی آشنا شود؟ هرکدام از اینها آموزشهای خاص خود را دارد که بنیاد سعدی به آن توجه دارد.
حداد عادل ادامه داد: ما دراین هشت سال در 10 حوزه فعال بوده و نقش داشتهایم که مهمترین آن تالیف کتاب درسی و برنامهریزی آموزشی بوده است که برای چاپ و توزیع این کتابها در سراسر جهان واحدی را ایجاد کرده و نرمافزار آنها را در فضای مجازی ارسال میکنیم و آنها در محل چاپ و توزیع میکنند.
وی در ادامه از دیگر فعالیتهای بنیاد سعدی نام برد و گفت: کار دیگر ما در بنیاد سعدی، تربیت معلم بوده است و بهصورت انبوه معلم زبان فارسی تربیت کردهایم، هچنین با همکاری وزارت علوم و دانشگاه علامه توانستهایم برای تعداد زیادی از دانشجوهای کشورهای دیگر بورسیه در دوره «آزفا» بپذیریم که فارغالتحصیلان این رشته به کشور خود بازگشته و خدمات زبان فارسی را در کشورهای خود ارایه دهند.
او در انتها اظهار کرد: از دیگر فعالیتهای مهم بنیاد سعدی تدوین استانداردهای آموزشی بوده است چراکه آموزش زبان فارسی بدون استانداردهای آن ممکن نیست. همچنین اخیرا از فضای مجازی برای آموزش زبان فارسی استفاده کرده و دورههای بازآموزی کوتاهمدت و درازمدت برای فارسیآموزان جهان برگزار میکنیم.
نظر شما