شنبه ۱۸ آبان ۱۳۹۸ - ۱۴:۵۹
قصه‌گویی بالنده می‌شود و هیچگاه فراموش نخواهد شد

در جریان مرحله منطقه‌ای بیست و دومین جشنواره قصه‌گویی به‌میزبانی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان استان فارس، قصه‌گویان 6 استان از جمله چهارمحال و بختیاری و کهگیلویه و بویراحمد به هنرنمایی پرداختند.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در فارس، فاطمه آذری یکی از مربیان کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان چهارمحال و بختیاری است. او به گفته خودش به‌طور مداوم در جشنواره‌های قصه‌گویی شرکت کرده اما این نخستین باری است که به جشنواره قصه‌گویی در شیراز می‌آید.

آذری در حاشیه این جشنواره و در گفت‌وگویی با خبرنگار ایبنا با بیان اینکه قصه‌هایی که معمولاً برای کودکان انتخاب می‌کنم، بر اساس نیاز آنها و متنوع است، عنوان می‌گند: برای این جشنواره هم بر اساس نیازسنجی ترجیح دادم به آیین‌ها بپردازم.

آذری که با قصه «چمچه گلین» برای گروه سنی کودک روی صحنه‌ی مرحله منطقه‌ای بیست و دومین جشنواره قصه‌گویی رفت تا اصغر همت، عباس جهانگیریان و علی خانجانی به داوری کار او بپردازند، می‌افزاید: قصد داشتم با این قصه آداب و رسوم محلی منطقه خویش را به کودکان عرضه کنم.

این بانوی چهارمحالی تاکید قصه یادشده را روی عنصر باران و آیین و آداب محلی برای طلب باران عنوان می‌کند و می‌گوید: این قصه به‌نوعی با آداب و سنن نیاکان ما گره می‌خورد.

آذری در ارزیابی نقش قصه در پرورش کودکان به عنوان یک مادر، می‌افزاید: سراسر زندگی ما انسان‌ها قصه است و بدون قصه هیچ یک از نکات تربیتی زندگی شکل نمی‌گیرد؛ خواه ناخواه ما به‌طور محسوس یا نامحسوس در تمامی جوانب زندگی در حال قصه‌گویی هستیم.

به گفته این مربی تقدیر شده، قصه یک ابزار تربیتی برای کودکان به شمار می‌رود و بدون قصه، زندگی اصلاً مزه‌ای ندارد.

این مربی و قصه‌گوی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان درباره خاطره‌انگیزترین قصه‌ای که در کودکی به خاطر سپرده است، نیز می‌گوید: بیشتر قصه‌هایی که پدرم برای خانواده تعریف می‌کرد، در خاطرم مانده و وجودم با قصه گره خورده است.

آذری، قصه را در چهارمحال و بختیاری دارای ارزش دانسته و می‌افزاید: همچنان این عنصر تربیتی رواج دارد و افزون بر اینکه در مراکز کانون پرورش فکری فعالیت قصه‌گویی داریم، هستند مادربزرگ‌ها و پدربزرگ‌هایی که به مناسبت‌های مختلف از جمله شب یلدا و دورهمی اعیاد برای کودکان و نوجوانان قصه‌گویی می‌کنند.

وی در پاسخ به این سوال که برای حفظ قصه‌ها افزون بر این جشنواره، چه کار مفیدی می‌شود کرد؟، اینگونه پاسخ می‌دهد: در درجه اول کار روی خانواده‌ها مهمترین اقدامی است که می‌شود انجام داد، اینکه مادر و پدر خانواده قصه‌گو باشند و اعضای خانواده به قصه بپردازند خواه ناخواه قصه‌ها تبدیل به کتاب و رسانه‌ای می‌شوند.

آذری درخصوص نقش فضای مجازی در انتقال قصه‌ها می‌گوید: با توجه به نیاز امروز و فعالیت‌های مختلفی که بچه‌ها دارند، فضای مجازی حتما مفید خواهد بود، اما خودم قصه‌گویی به شکل رو در رو را ترجیح می‌دهم.

دیگر قصه‌گوی حاضر در مرحله منطقه‌ای بیست و دومین جشنواره قصه‌گویی، بهار حسین‌پور از استان کهگیلویه و بویراحمد است که با داستان «شاهزاده خوشبخت» برای کودکان به اجرا پرداخت.

این بانوی قصه‌گو که دومین بار است در این جشنواره حضور یافته، در گفت‌وگویی با خبرنگار ایبنا، معیار خود را برای انتخاب قصه‌ها اینگونه عنوان می‌کند: قصه‌ای را انتخاب می‌کنم که با حال اکنون مردم کشورم مشابه است و با آن همزادپنداری می‌کنند، به نوعی این را دنبال می‌کنم که در شرایط سخت کنار مردم باشم.

وی معتقد است که یکی از اصول قصه‌گویی همزادپنداری با مخاطب است و اینکه قصه‌گو به‌خوبی بتواند قصه را به مخاطب انتقال دهد.

حسین‌پور می‌گوید: معیار مشخصی برای انتخاب قصه ندارم و خودم را محدود به قصه‌های خاصی نمی‌کنم؛ قصه‌ای که برای این جشنواره در نظر گرفته‌ام، قصه‌ای متعلق به ملل است.

وی ویژگی قصه «شاهزاده خوشبخت» را بخشش آن عنوان می‌کند و می‌افزاید: بدون هیچگونه چشمداشتی شخصیت این قصه به مردم کمک می‌کند و بخشش را نهادینه می‌سازد.

این قصه‌گوی جوان به مادران توصیه می‌کند: مادر به عنوان یک تربیت‌کننده نقش اساسی دارد و انتقال فرهنگ از راه قصه خیلی می‌تواند تاثیرگذار باشد، بنابراین معتقدم مادران ابتدا از کتابخوانی آغاز کنند زیرا کودکان یاد می‌گیرند که کتاب بخوانند، سپس با کتابخوانی، کودکان می‌توانند مهارت قصه شنیدن را فرا بگیرند.

وی حس و حال خود را از حضور در شیراز و مرحله منطقه‌ای جشنواره قصه‌گویی اینگونه بیان می‌کند: میزبانی شیراز فوق‌العاده است و این شهر آنقدر مثال زدنی است که حضور در آن، موجب افتخار هر فردی است. این جشنواره فرصتی است تا از دیگر کسانی که حضور دارند درس بگیرم و انرژی کسب کنم.

یادآور می‌شود، مرحله منطقه‌ای بیست و دومین جشنواره قصه‌گویی به میزبانی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان استان فارس با حضور مربیان و قصه‌گویان استان‌های اصفهان، بوشهر، کهگیلویه و بویراحمد، چهارمحال و بختیاری و خوزستان تا فردا یکشنبه 19 آبانماه در هتل هما شیراز ادامه می‌یابد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها