شنبه ۳۰ شهریور ۱۳۹۸ - ۱۴:۴۵
شروع ماه‌گفتارهای حافظ‌شناسی در کمیسیون ملی یونسکو

اولین ماه‌گفتار از سلسله گفتارهای حافظ شناسی، با رویکرد ترویج و گسترش آموزه‌های او، با همکاری و مشارکت انجمن دوستداران حافظ تهران و کمیسیون ملی یونسکو- ایران برگزار شد.

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، به نقل از پایگاه اطلاع‌رسانی کمیسیون ملی یونسکو- ایران، این نشست با حضور دبیرکل کمیسیون ملی یونسکو- ایران، ادیبان، حافظ‌پژوهان و اعضای رسمی انجمن دوستداران حافظ تهران، دوشنبه ۲۵ شهریور ۹۸ برگزار شد.

عبدالمهدی مستکین، مدیر گروه فرهنگ کمیسیون ملی، سخنران اصلی این نشست در بیانات خود، دو رویکرد کلی را در بررسی غزلیات و اندیشه حافظ  برشمرد: یکی بُعد لذت جویانه ، غیر کنش گرایانه و انفعالی و دیگری بُعد کنش گرایانه، فعالانه و عمل گرایانه است.

رییس انجمن دوستداران حافظ در ادامه با تشریح این دو رویکرد، گفت: شیوه نگرش ما ایرانیان به آموزه‌ها و اندیشه حافظ، غالبا مبتنی بر رویکرد نخست است. به این معنا که اُنس و دوستداری با حافظ صرفا لذت‌جویانه، رازجویانه و غیرعمل‌گرایانه است. حافظ  برای ما عموما در شب یلدا، گرفتن فال، مراسم‌های صوری و خوش‌باشی‌های دور همی و نهایتا در روز بزرگداشت خواجه رندان که در بیستم مهرماه هر سال است، جلوه‌گر می‌شود.

مستکین افزود: این شیوه بر سویه سخن و اندیشه حافظ چندان  منطبق نیست، بلکه نگرش حافظ ابعاد ژرف و عمیق عمل‌گرایانه و خوانش فعال دارد:
«نه من ز بی عملی در جهان ملولم و بس
ملالت علما هم ز علم بی عمل است»

مدیر بخش فرهنگ کمیسیون در ادامه به تشریح بُعد عمل‌گرایانه اندیشه حافظ پرداخت، آن‌ها را در چند محور طبقه‌بندی کرد و گفت: این ابعاد شامل عمل‌گرایی در حوزه زمان و غفلت ستیزی، عمل‌گرایی در حوزه مناسبات فردی و فعالیت‌های کنشگرایانه در حوزه مناسبات اجتماعی هستند.
 

از راست به چپ:عبدالمهدی مستکین- حجت‌الله ایوبی

در این نشست حجت‌الله ایوبی، دبیر کل کمیسیون ملی یونسکو- ایران  نیز با  ابراز خرسندی از برگزاری چنین محافل ادبی ـ فرهنگی، نسبت به ضرورت تشکیل هر چه بیشتر این‌گونه جلسات و نیاز جامعه امروز، به‌ویژه نسل جوان، تاکید کرد و گفت: این برنامه‌ها باعث دمیدن روح امید و شکوفایی در جوانان، دانشگاهیان و خانواده‌ها و همچنین ترویج سبک و اصول صحیح زندگی ایرانی-اسلامی است.

دبیرکل کمیسیون ملی یونسکوـ ایران در ادامه افزود:  پشتوانه‌های قوی و محکم فرهنگی هم‌چون حافظ و سعدی و مولانا و… است، که این اجازه و جایگاه را به ما می‌دهد، تا در محافل بین‌المللی به عنوان نماینده کشور عزیزمان دست بلند کرده و با افتخار و به نام ایران شعری بخوانیم و از فرهنگ و اخلاق و دانش و فضیلت صحبت کنیم؛ چیزی که امروز جهان غرب عمیقا به خلاء آن در فرهنگ خویش معترف است‌.

ایوبی در پایان یکی از اصلی‌ترین وظایف کمیسیون ملی یونسکوـ ایران را معرفی و شناساندن هر چه بیشتر مفاخر و بزرگان ایران به جهان و جهانیان دانست و نسبت به ثبت و حفظ این آثار فرهنگی و به‌جامانده از پیشینیان تاکید کرد.

شایان ذکر است که از سال گذشته به ابتکار کمیسیون ملی یونسکو برنامه «تماشای خورشید» برگزار می‌شود، که در آن به برترین چهره‌های علمی، آموزشی و فرهنگی نشان یونسکو اهدا می‌شود.

این نشان تا کنون به استادان محمدعلی موحد، حقوقدان، ادیب و مولانا شناس برحسته و یدالله کابلی‌خوانساری، چهره مانگار خوشنویسی تقدیم شده است.

گفتنی است که سلسله ماه‌گفتارهای حافظ‌شناسی و دیگر مشاهیر بزرگ ایران زمین، با رویکرد ترویج و گسترش آموزه‌های آنان، هر ماه در کمیسیون ملی یونسکو برگزار می شود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها