شنبه ۹ شهریور ۱۳۹۸ - ۰۸:۴۸
دست شاعر خوزستانی به «الوند» رسید

تندیس کتاب سال جایزه ادبی الوند در دوره دوم، به «فرامرز سه‌دهی» از شاعران خطه جنوب بابت کتاب «فنجان شکسته در پاییز فروپاشی» تعلق گرفت.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در همدان، آیین پایانی دومین دوره جایزه ادبی «الوند» با حضور شاعران و هنرمندان و برگزیدگان این جایزه در سالن هلال احمر شهر همدان برگزار شد.

دومین دوره این جایزه ادبی در حالی برگزار شد که بخش استانی نیز به آن افزوده شده بود. گویا هر سال یک بخش جدید به آن افزوده خواهد شد و در سال‌های آتی شاهد برگزاری آن با شاخه‌های تکامل یافته خواهیم بود.

زندگی زیر سایه شعر و شعور 
ابراهیم خدایار استاد زبان و ادبیات فارسی در دانشگاه تربیت مدرس و متخصص در حوزه نقد ادبی در این مراسم در سخنانی به موضوع زندگی زیر سایه شعر و شعور پرداخت و گفت: وقتی هنرمندی احساس می‌کند که حادثه‌ای درون‌اش رخ داده که سزاوار اتحاد از جهان ذهن به جهان عینی می‌شود، ناگزیر از ساختارهایی بهره می‌برد که فکر می‌کند می‌تواند با آنها بهتر با دیگران ارتباط برقرار کند.


این استاد دانشگاه افزود: ناگفته پیداست که دستِ برد در اینجا با هنرمندی است که در صفحه شطرنج هستی بهتر می‌تواند بازی کند. اینجاست که ذوق هنرمند با ذائقه اجتماع گره می‌خورد و حاصل آن شکل‌گیری جریان‌های فرهنگی در جامعه می‌شود. داوری و انتخاب دو بخش جدایی‌ناپذیر این روایت تکرار شونده است.

رئیس انجمن علمی نقد ادبی ایران ادامه داد: در هر صورت شعر هم مثل ده‌ها هنر انسانی است و اگر بخواهد خودش را از داوری دور نگه بدارد، هیچ بعید نیست که هرگز دیده نشود. بترسیم از روزی که جامعه به ما پشت کند و ما سرمایه اجتماعی خود را یکی یکی از دست بدهیم!

این پژوهشگر تصریح کرد: اگر قرار است که انتقال از دنیای ذهن به دنیای عین معنی خود را از دست بدهد و فراموش شود و اگر قرار است که هنری برای دیده نشدن آفریده شود، پس چه بهتر که هرگز از دنیای ذهن هنرمند بیرون نیاید؛ متولد نشود و همانجا بماند.

خدایار با بیان اینکه تاریکی را با نور و بیگانگی را با یگانگی هیچ نسبتی نیست، بیان کرد: شکل‌گیری طبقه‌های اجتماعی و فرهنگی از دورترین دوران زندگی بشر تا امروز، با وجود همه انقلاب‌هایی که تعدادشان هم زیاد بوده است، با اهداف، ماهیت‌ها و جهت‌گیری‌های مختلف، از همین نیاز فطری جهان بشری یعنی باهم بودن، دیده‌شدن و انتخاب، حکایت می‌کند.

وی افزود: جمع شدن ما در اینجا با ده‌ها سلیقه مختلف؛ ذائقه‌های متفاوت و بلکه متضاد هم در زیر چتر شعر و شعور؛ یک قصه از هزاران قصه انسان و اجتماع است.

خدایار گفت: اعطای تندیس ویژه انجمن علمی نقد ادبی به کتاب سال شعر انجمن در کنار دو جایزه دیگر جشنواره الوند هم با شاخص‌های خاص خود و به صورت کاملاً مستقل در روند داوری‌های مخصوص به خود شکل گرفت اما در دل نهاد دانشگاه این اتفاق افتاد. ما روی پله دوم قدم گذاشتیم و امیدواریم که بتوانیم در فرآیند تعامل ذوق و ذائقه هنرمند و جامعه نقش خود را به شکل درست و دقیق بازی کنیم. من فکر می‌کنم اگر انجمن‌های علمی دانشگاهی از آن حصاری که در آن است، بیرون بیایند و بتوانند در این مسیر و در این فرآیند وظیفه ذاتی خود را درست انجام بدهند.

جلیلی هنرمند، شاعر همدانی هم در سخنانی در این مراسم گفت: به خاطر ندارم که چند دوره جایزه ادبی استان توسط نهادهای دولتی برگزار شده است اما متاسفانه سال‌های اخیر بازتاب خود را از دست داده است و شاعران قَدَر استان در آن شرکت نمی‌کنند زیرا متاسفانه در یک آشفته‌بازار برنامه‌ریزی می‌شود و در یک روز یا نصف روز چند شاعر جمع شده و شعر می‌خوانند همراه با داوری‌هایی که در آن حرف و حدیث وجود دارد.


وی افزود: خوشحالیم که این جایزه پا گرفته و به دومین دوره خود رسیده است و امیدوارم که نهادهای دولتی همراه با این جایزه با هم‌افزایی، توان خود را در پیشبرد به ادبیات و پا گرفتن آن به کار بگیرند و این دو جایزه در کنار هم بال و پر بگیرند.

حسن گوهرپور، دبیر جایزه ادبی الوند هم در سخنانی در این مراسم با بیان اینکه نحوه شکل‌گیری جایزه ادبی الوند به این نیت بود که بخشی از شاعران که در تهران یا سایر شهرستان‌ها زندگی می‌کنند، دوباره با زیستگاه قدیمی خودشان پیوند پیدا کنند، افزود: خوشبختانه در سال اول با کمک آقای علیرضا بهرامی و سایر کسانی که اکنون در این جمع نیستند، این جایزه شکل گرفت. در هر حال سال اول هر چند برگزاری آن با اشکالاتی مواجه بوده اما خدا را شکر به یک اجماع عمومی بین شاعران و نویسندگان همدان رسید.

گوهرپور بیان کرد: این جایزه خصوصی با شکلی بی‌طرفانه آثار را بررسی کرد، اما نکته مهمی که سال اول اتفاق افتاد، این بود که شاعرانی که از سایر استان‌ها آمده بودند، از ما سوال می‌کردند که بخش استانی این جایزه کجاست؟ و واقعاً پرسش درستی بود. به همین دلیل اعضای اتاق فکر جایزه تصمیم گرفتند که علاوه بر بخش جایزه کتاب سال شعر الوند و بخش منتخب انجمن علمی نقد ادبی ایران، بخش دیگری را به جایزه اضافه کنند که بخش شاعران استانی همدان بود. طبیعتاً کمیته‌های متناسب با آن شکل گرفت و نتیجه آن را امروز می‌بینیم.


بر پایه این گزارش، در ادامه این برنامه، بیانیه کمیته برگزاری و داوری بخش استانی جایزه توسط حجت یحیوی قرائت شد و پس از شعرخوانی برخی از شاعران، تندیس‌ها به برگزیدگان اعطا شد.

بر این اساس، تندیس کتاب سال جایزه ادبی الوند در دوره دوم به «فرامرز سه‌دهی» از شاعران خطه جنوب بابت کتاب «فنجان شکسته در پاییز فروپاشی» تعلق گرفت.


همچنین تندیس رویداد دومین جایزه ادبی الوند در بخش استانی به «محسن جعفری» از ملایر تعلق گرفت و «کمال امرایی» و «لیلا واحدی» هم شایسته تقدیر شناخته شدند.


تندیس رویداد جایزه ادبی الوند در بخش انجمن علمی نقد ادبی نیز به «دکتر محمدرضا ترکی» بابت مجموعه شعر «سال‌های بی‌ترانگی» تعلق گرفت و «حسنا محمدزاده» هم تقدیر شد.


جایزه ادبی الوند همچنین از «صالح صفری» به خاطر «استمرار در برگزاری جلسه‌های سعدی‌پژوهی» و «حدیثه یاری» به عنوان «شاعر امید» تقدیر کرد.

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 2
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • محمد حسن شوکتی موفق ۰۰:۲۶ - ۱۳۹۸/۰۶/۱۰
    بهتر بود که شاهد برنامه ای قدرتمندتر می بودیم.
  • ۰۸:۵۴ - ۱۳۹۸/۰۶/۱۰
    جایزه بی هویت متمایل به ورشکستگی با نامهایی نامتجانس، که باعث افتخار استان همدان نیست!

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها