کتاب «یادداشتهای محمدولی خان تنکابنی» (سپهسالار اعظم) اطلاعات خوبی درباره نهضت مشروطهخواهی در دوره قاجار ارائه میدهد.
وی ادامه داد: این شخصیت تاریخی تصویری از حوادث و مسائل سیاسی ایران در دوره قاجار به ویژه از نهضت مشروطهخواهی به بعد ارائه میدهد و یکی از کتابهایی است که اطلاعات درستی از آن رویداد تاریخی در دسترس تاریخپژوهان قرار میدهد.
این استاد دانشگاه به کتابهای تاریخی که اکنون در بازار کتاب به چاپ میرسد اشاره کرد و افزود: کتابهای تاریخی که در گذشته منتشر میشد بسیار ارزشمندتر از روزگار کنونی است. امروزه کتابهایی در حوزه تاریخ به چاپ میرسد که بیشتر کتابسازی است.
محمدولیخان تُنِکابُنی ملقب به سپهدار اعظم (زاده ۱۲۲۵ - درگذشته ۱۳۰۵) سیاستمدار ایرانی سه دوره نخستوزیر ایران بود. وی در کنار سردار اسعد بختیاری، یکی از دو فرمانده سپاهیان مشروطهخواه بود، که فرماندهی مجاهدین گیلان را در فتح تهران و احیای مشروطیت، برعهده داشت.
سپهدار تنکابنی، پیش از انقلاب مشروطه، به ترتیب دارای لقبهای «ساعدالدوله» و «نصرالسلطنه» بود. پس از استبداد صغیر از آن جا که از رهبران فاتح تهران بود، به او لقب «سپهدار اعظم» داده شد. سرانجام احمد شاه قاجار او را ملقب به «سپهسالار اعظم» کرد و لقب «سپهدار اعظم» به فتحالله خان اکبر داده شد. این وضع سبب دشواریهایی شد، از همین روی برخی برای پیشگیری از اشتباه، او را «سپهدار تنکابنی» و فتحالله اکبر را «سپهدار رشتی» نامیدند.
نقاشی فتح تهران در کاخموزههای سعدآباد، سپهدار اعظم تنکابنی و سردار اسعد بختیاری سوار بر اسب
«یادداشتهای محمدولی خان تنکابنی» (سپهسالار اعظم) را انتشارات دانشگاه شهید بهشتی منتشر کرده است.
نظر شما